Balkafstand onder raggelwerk

ArnoS

  • #1
Mijn schuine dak wil ik aan de binnenzijde voorzien van gipsplaten 2600x600x12,5. Deze wil ik haaks aanbrengen op een raggelwerk (of is het nu regelwerk?) met een h.o.h. maat van 30cm. Die raggels (22x50) plaats ik dan verticaal tegenaan mijn gordingen. Echter deze gordingen zitten h.o.h. 135cm. Moet ik de raggels nog extra fixeren vanwege deze overspanning van 135cm?
Ik wil de gipsplaten naadloos afwerken en dan met latex voorzien.
 

Millew

  • #2
Uitgaande van een dakhelling van 45 graden is de theoretisch berekende doorbuiging van de latten 0,6 mm loodrecht op het dakvlak.

Kortom, het kan zonder extra bevestigingen.
 

ArnoS

  • #3
Oke dat klinkt goed. Maar dit is theoretisch. Wat zijn de ervaringen in de praktijk?
 

Millew

  • #4
Afhankelijk van de kwaliteit van het hout, met name de elasticiteitsmodulus, kan er een afwijking in zitten van +/- 20%. Ik ben uitgegaan van vurenhout van goede kwaliteit.
Ook andere verzwakkingen, zoals grote (losse) noesten kunnen de doorbuiging en sterkte beinvloeden als deze op een ongunstige plek zitten. In dit geval in het midden van de overspanning.
Vaak zijn latten van zichzelf al krommer dan de optredende doorbuiging, dus het is nogal betrekkelijk.

Het zou ook schelen als je de gipsplaat evenwijdig met de latten plaatst. Dan helpt de stijfheid van de gipsplaat meer mee.
 

ArnoS

  • #5
Voor de zekerheid ga ik achter de raggel met een overspanning van 135cm nog een raggel plaatsen. Deze zet ik er haaks achter en schroef ik met 5 schroeven door de voorste raggel vast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
2 schroeven is zat hoor :wink:

Mijn ervaring is dat 1.35 met hoh 300 voldoende is. Met hoh 600 is het te flexibel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu