Isoleren bij balkafstand > 60cm

Arjan80

 • #1
Dag klussers,

Ik heb een onverwarmde, ongeïsoleerde zolder met rieten dak. De isolatie zit in de zoldervloer tussen de balken. Ik wil die isolatie verbeteren. Ik heb tussen de balken verticaal nog 9 cm ruimte en dan wil ik daarboven osb-platen leggen.

Ik dacht even glas of steenwol te kopen dat tussen de balken past, maar mijn balken liggen 62 cm uit elkaar. De maat van de verkrijgbare producten is 60 cm. Wat moet ik hiermee? Een spleet van 2 cm is niet acceptabel.

Is die 60 cm een netto maat en past een glas of steenwolplaat van 60 cm er gewoon naadloos tussen omdat hij eigenlijk een paar cm breder is? Of moet ik een breder product zoeken en dat op de juiste breedte snijden? Ik heb tot nog toe alleen 'Rockflex 214' gevonden dit is verkrijgbaar in 1m x 5m x 10 cm. Dit zou ik passend kunnen maken. Dat is alleen via een bouwmarkt niet verkrijgbaar.

Wat is een goede oplossing in deze? Alvast bedankt voor suggesties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kacheltje

  • #2
  Je hebt hele mooie platen die diagonaal gesneden zijn.
  Door ze iets te verschuiven is het snijverlies minimaal en kun je je platen naadloos laten aansluiten.

  Je hoeft in jou geval dan alleen de puntjes even op maat te snijden.
  Heb je alleen rechthoekige platen kun je ze ook zelf diagonaal snijden.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Druk een strookje tempex van 3 cm dik tussen balk en steenwol.
   

  Arjan80

  • #4
  @Kacheltje:
  Dat is natuurlijk sowieso een prima idee. Als ik niets vind dat diagonaal gesneden is
  los ik het zelf op die manier op!

  @Jan:
  Maar hopelijk lukt het met één materiaal, als dat te lastig blijkt kan ik inderdaad tempex opvullen.
   

  Tiho

  • #5
  Twee stukken van 38 + 26 blijven ook makkelijk hangen.
   

  Kacheltje

  • #6
  Je kunt de platen isolement zelf ook diagonaal snijden en dan te werk gaan als met de kant en klare platen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Hoe zit je die zoldervloer precies inelkaar. Bijvoorbeeld gipsplafond of iets anders, wat voor isolatie en hoe dik. Ligt er nu wat boven het bestaande isolatie materiaal?
   

  Arjan80

  • #8
  @Kacheltje: dat doe ik waarschijnlijk ook.

  @wgb:
  De vloer is heel eenvoudig: Van onder naar boven eerst mdf-schrootjes met van die stripjes ertussen tegen de balken. Dit is het plafond van de eerste verdieping. De balken zitten op zoals gezegd op 62 cm. Tussen de balken, op de schrootjes, ligt een glaswoldeken van max 8/9 cm schat ik. Op de balken liggen losse OSB platen schots en scheef over elkaar. Tussen de isolatie en de platen zit 9 cm lucht.

  Nu wil ik de vloer vast gaan leggen op de balken. Voor die tijd wil ik dus van de gelegenheid gebruikmaken de isolatie nog iets op te waarderen.

  De huidige glaswol sluit in de breedte mooi aan aan de balken, maar totaal niet aan de vloer. Ik wil de resterende verticale ruimte ook opvullen om iets extra geluidsisolatie te hebben en iets extra warmte isolatie.

  Het dak van de zolder is open riet. Ivm met het ventileren van het riet ben ik niet van plan het riet dicht te maken. Dus het tocht mooi door op zolder.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik vraag dit, zodra de bovenzijde, dus de vloer van de zolder, met OSB wordt afgedekt krijg je vocht tegen de onderzijde van deze platen.
  Ik neem aan dat het MDF systeemplafond met stripjes bijna dampopen is. Als de platen schots en scheef liggen kan het vocht nu ongeremd in de ruimte van de zolder kan komen.
   

  Arjan80

  • #10
  Bedankt voor het meedenken, je kunt daar best een punt hebben.

  Ik denk dat ik het als volgt oplos: ik neem een 8 cm isolatieplaat daarmee blijft er een cm luchtspleet tussen de vloer en de isolatie. Aan de zijkanten is de vloer sowieso open voor circulatie.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  De veiligste oplossing is glaswol eruit. PUR met alucachering erin en de glaswol terug op de PUR. Je werkt in dit soort situaties met dampdichtste materialen aan de warme zijde van de constructie.

  Als je deze rubriek een beetje volgt is het afwerken van naden en kieren ontzettend belangrijk.

  Ik zou geen idee hebben in hoeverre jouw voorstel zal functioneren.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Los van de andere reacties. Als de isolatieplaat 60cm breed is, dan kan je hem ook in de andere richting gebruiken. bv. 60x100, dan snij je er dus 37cm vanaf, de reststukken gebruik je ook gewoon. Of je snijdt 3cm van een volgende plaat, daarna 6cm enz. Zo kan je elke maat maken. Zonder afval en diagonalen :)
   

  Tiho

  • #13

  Arjan80

  • #14
  @Wgb: Ik denk dat het plafond na een recente kit en verfbeurt behoorlijk dicht is geworden. Ik kan het inderdaad hermetisch afsluiten door nog een laag folie en pur aan te brengen, maar ik denk dat het overkill is. Als ik voor voldoende ventilatie zorg ben ik ervan overtuigd dat ik geen condens krijg in mijn isolatie laag. Een rieten dak zorgt voor uitstekende ventilatie op zolder, en de zijkant van de vloer blijft open. Het volledig dicht maken van de vloer zoals mijn eerste plan was is inderdaad geen goed idee.

  @Tiho en IJkenhout,
  Ik wil het snijden graag tot een minimum beperken, ik moet anders 40m2 aan kleine stukjes vol puzzelen. Maar wellicht ontkom ik daar inderdaad niet aan. Nu ligt er inderdaad ook een mozaïek aan stukken glaswol. Qua isolatie maakt dat geloof ik niet zoveel uit. Die zijkanten van het glaswol grijpen zo dicht in elkaar dat daar geen tocht doorkomt.

  Vanmiddag ga ik langs de bouwmarkten voor verf, gordijnen, isolatie en een handcirkelzaag. Die platen over mijn zaagtafel wordt niet wat...

  Superbedankt voor het meedenken: ik ben er echt mee opgeschoten! De uitvoering laat waarschijnlijk nog een paar weken op zich wachten. We zijn de hele bovenverdieping aan het upgraden. Eerst de slaapkamer verven en behangen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu