Badkamervloer isoleren en vloerverwarming

Marcelcee

  • #1
Beste klussers,

Na veel tips gelezen te hebben ivm de verbouwing van mijn jaren 30 woning (rijtjeshuis), zou ik toch graag jullie zienswijze vernemen.

Boven de garage (=onverwarmd) wil ik zelf op de 1e verdieping een badkamer maken + ruimte voor cv-ketel en wasmachine/droger. Voorheen was dit een bergruimte, afmeting ongeveer 700 x 300cm. De vloer van de badkamer is ongeveer 15cm dik van gewapend beton. Riolering standleiding in garage direct onder de badkamer, daarop toilet + inloopdouche + wastafel + bad + condens CV + wasmachine aansluiten. Die leidingen wil ik door de vloer steken en over het plafond van de garage naar de standleiding voeren.

Op de eerste verdieping betreed je de ruimte middels 2 treden omlaag vanaf de toegangsdeur, de hoogte onder het schuine dak is op het hoogste punt 450cm (laagste punt 110cm). Omdat ik vloerverwarming wens te gebruiken was mijn gedachte om bovenop de betonvloer drukvaste platen te leggen voor isolatie (ongeveer 7cm). Daar bovenop plastic folie en staalnetten om de vloerverwarming leidingen op te binden en dan afwerkvloer (zeg 6cm).

Vragen 1: kan ik de vloer met zandcement afwerken direct bovenop isolatieplaten en de leidingen van vloerverwarming? Of dien ik beton te storten? Hoe pakt men zo'n nieuwe vloer normaal gezien aan?

Vragen 2: Is het gewicht van zeg 6cm dikke betonvloer/zandcement gelijk aanleiding om me tot een constructeur te wenden voor een berekening? M.a.w. weegt zo'n afwerkvloer meteen erg veel?

Ik hoor graag jullie mening, als ik onduidelijk ben geweest kan ik het geheel even in sketchup tekenen.
 
  • Like
Waarderingen: Nick1103

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een 6 cm dekvloer weegt al snel meer dan 100 KG/m2 en dat zou ik niet direct adviseren.

Ik zou je adviseren om hier een droogbouw vloerverwarming te overwegen. Je hebt dan een relatief lichtgewicht systeem, inclusief isolatie en bent ook flexibel in het leggen van andere leidingen.
Je hebt systemen in verschillende opbouwhoogten, geschikt voor tegels en andere vloerafwerkingen.
Even googlen op droogbouw-vloerverwarming en je vind al direct diverse mogelijkheden.
 

Marcelcee

  • #3
Bedankt voor je advies, ik ga dit nader onderzoeken. Ik heb de 6cm aangehouden omdat er bij mijn weten ongeveer 3cm bovenop de leidingen aanwezig dient te zijn (+dikte leidingen vloerverwarming).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Let wel op, dat je in het douche gedeelte geen vloerverwarming legt.
Anders krijg je heel snel kalkvorming op de vloertegels.
 

Marcelcee

  • #5
Goede tip, ik zal er rekening mee houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu