Badkamertegels en tegellijm verwijderen

basho

 • #1
Dag klussers,

Ik twijfelde in welk topic dit moest (gereedschap of badkamertopic) maar heb voor badkamertopic gekozen. Mijn vraag gaat over de renovatie van een badkamer.

1. Hoe kan ik het beste tegellijmresten verwijderen? Op internet zag ik natsproeien met drukspuit en afkrabben met een schraper. Maar het gaat om dik 30 m2. Zat zelf te denken aan een wand- en vloerschuurmachine met beton schuurschijf.
2. Hoe kan ik het beste de wand- en vloertegels losbikken? Ik haal sowieso een voegbeitelset + moker maar groot kans dat ik niet alles daarmee red. Zou dan een 5J boor- en beitelhamer genoeg zijn of kan een 1,2J beitelhamer ook?

Ik kies voor Parkside spul omdat ik het daarna waarschijnlijk verkoop. Het gaat me dus niet om merk, maar welk materiaal met specificaties goed zijn voor de klus. Tips?
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

 • #2
Ik heb voor mijn keuken de goedkoopste boorhamer van hetzelfde merk gekozen (nog geen 5 tientjes), komt met een beitel in de doos, deed de klus perfect. (Verkopen kan, maar altijd handig om te houden, is ook een prima huistuinkeuken boormachine).
 
 • Like
Waarderingen: basho

basho

 • #3
@Kaajee Hoeveel joule versie heb jij? Die 1,2 of 5?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
E.e.a hangt totaal af van wat voor lijm er gebruikt is.
Bij sommige lijm kun je nat sproeien wat je wilt maar dat geeft geen krimp andere lijm wordt vrij snel zacht en kun je met een scherpe beitel of verfkrabber eenvoudig verwijderen.
Hetzelfde geldt voor het verwijderen van de tegels, bij sommige zet je de beitel er achter en ze vallen er vrijwel vanzelf vanaf, zijn ze met andere lijm vastgezet dan wordt elke tegels een gevecht en moet je ze er stukje voor stukje af zien te krijgen.
Dus zou eerst gewon beginnen met je moker en brede beitel en kijken hoe dat gaat en op basis daarvan evt. een machine gaan kopen of huren.
 

Kaajee

 • #5
1,2 (nu in aanbieding, net geen 40eu ;)
Muurtje van 4x2,5 in een dik half uur ontdaan van hardnekkige tegels.
(Scheelde me flink wat op mn vingers slaan, een beetje handbeitel kost bijna hetzelfde)
 

basho

 • #6
@Gerrit B Ik was er al bang voor. Nu scheelt het dat ik zelf al een accu combihamer heb. Maar daar ga ik geen 30 m2 mee redden :). Wat zou je qua sterkte aanraden voor een boor? In het mom van 'hoe sterker hoe beter' kan ik 5J kiezen. Maar zijn ook stuk zwaarder.

Moker en beitel was ik sws van plan te halen, gaat eigenlijk vooral om apparatuur dan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Sterker is niet altijd beter, zwakkere slaan vaak sneller en dan kan je sneller over de muur. Ook wordt je minder snel moe.
Het vermogen zegt soms meer dan de slagkracht.
Op een zwaardere kan wel een bredere beitel, zodat je sneller kan werken.

Je hebt al een accu combihamer, kijk eens naar die slagkracht, die zal vast rond die 1,2J liggen, dan heb jij meer aan de zwaardere.
 

basho

 • #8
@Jackd Die heeft 3J met een slagfrequentie 0-4700 tpm op 20V accu. Beiden met SDS-Plus dus ik zou gewoon een XL-tegelbeitel kunnen kopen die wat breder is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Van hetzelfde merk? Want die zie ik nu alleen met 1 J.
(kan zijn dat de 3J variant niet meer te koop is)

Ik lees wel verhalen dat je een beetje op moet passen als je die lang achter elkaar continu gebruikt. Dat vinden de lagers niet leuk en dat sloop je hem snel.
 

basho

 • #10
@Jackd Zelfde merk, andere lijn (performance). En tsja, voor 30 euro... oproken dat ding! Jij zou dus voor een 1,2j gaan?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik zou je allebei kopen :klusjesman:
Nee, even online video's van de machines bekijken en dan kijken welke het best bij jou past, ik gok de zwaardere. Als je zoekt op het type en merk dan krijg je er meestal meerdere, soms in een taal die niet te verstaan is, maar je ziet meestal genoeg.

Ik heb een goedkope die het super doet en een goedkope die nog geen deuk in een pakje boter krijgt.
De slagkracht ook met een korrel zout nemen, ik heb en werk ook met dure merken en het verschil is vaak groot.
 
 • Like
Waarderingen: basho

basho

 • #12
@Kaajee Hij kost 29,99 zelfs ;)


Iemand nog tips voor het verwijderen van de lijmresten? Met zo'n vloerschuurmachine?
 

basho

 • #13
@Jackd Goeie tip idd. Dan lijkt de 1,2J meer dan prima. Ik ga geen gaten tikken in beton, en kennelijk gaat dat er ook mee. Tegen die tijd breken de tegels wel :)
 

Robbie's

 • #14
Denk toch dat er voldoende tips zijn gegeven hierboven. Ook met de scherp plamuurmes snel te doen. Alleen afsteken wat er los zit en de rest gaat tegellijm over heen.
 

basho

 • #15
@Robbie's V.w.b. de tegels wel ja. Maar het restant-tegellijm moet er m.i. zo veel als mogelijk af voor een egaal oppervlakte. Ik denk niet dat dat met een beitel goed gaat lukken.
 

Robbie's

 • #16
Als restant tegellijm goed vast zit en niet te dik is kun je er gewoon weer over tegelen. De tegellijm die je aanbrengt met juiste maat tegelkam aanbrengen. En anders laat je een stucer de muren volledig vlak maken.
 

basho

 • #17
@Robbie's Een stucer laten komen is wat mij betreft overbodig. kan ik net zo goed voor een paar tientjes zelf aan de gang met een wand- en vloerschuurmachine.

Tegelen over bestaande tegellijm zou idd ook nog kunnen. Zal even met de tegelzetter overleggen.
 

Kaajee

 • #18
Hoe gladder, hoe beter. T'is aan jezelf hoe je dit voor elkaar wilt krijgen. Alle methodes die je noemde kunnen werken, begin met de minst invasieve.

Beter een paar beschadigingen/gaten dan te grote butsen/bulten. Die niet al te diepe gaten worden door de tegellijm wel opgevuld (of je egaliseert ze zelf nog een beetje).
 
 • Like
Waarderingen: basho

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu