Badkamer vloerverwarming + Tado

coen77

 • #1
Hallo,

Wij willen binnenkort onze badkamer gaan verbouwen. Net als vele willen we graag vloerverwarming laten installeren. Zover ik weet zijn er twee mogelijkheden, namelijk een electrische mat (zoals Magnum) of een oplossing die gebruik maakt van de CV installatie. Aangezien we sowieso een radiator willen installeren op de CV installatie klinkt het logisch om ook de vloerverwarming hierop aan te sluiten. We maken al gebruik van zone verwarming o.b.v. Tado. Ik wil ook een Tado radiatorknop in de badkamer installeren. Nu begrijp ik dat een RTL ventiel nodig is om de vloer verwarming op de radiator aan te sluiten. Wat ik mij afvraag is, of het mogelijk is om de vloerverwarming te laten meelopen met de badkamer radiator. Dus wanneer ik met Tado de radiator uitzet dat dan ook de vloer verwarming uitgaat (in serie geschakeld). Of werkt een RTL ventiel altijd onafhankelijk van de radiator. Ik wil liever niet dat de vloerverwarming in de badkamer meeloopt op de thermostaat in de woonkamer. Hopelijk heeft iemand hier ervaring met deze configuratie.

Mvg,

Coen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • plezierklusser

  • #2
  Ik heb geen ervaring met zo'n configuratie of een RTL-ventiel. Maar het klinkt mij zo in de oren:
  1. Temperatuur in de badkamer is lager dan gewenst, dus thermostaatkraan gaat open, zo krijgen de radiator en vloerverwarming aanvoer van warm water (beiden achter thermostaatkraan).
  2. Vloerverwarming geeft minder warmte af en zal dus sneller op z'n maximale temperatuur zitten. Dit wordt bewaakt door het RTL-ventiel. Die schakelt af zodra de retour-temperatuur te hoog oploopt.
  3. De vloerverwarming is op temperatuur maar dicht (vanwege RTL) en de radiator blijft nog lekker doorstromen (want thermostaatkraan staat open).
  4. Geen warmtevraag meer want temperatuur bereikt, thermostaatkraan gaat dicht, geen nieuwe warmte in de systemen.
  Zou theoretisch moeten werken. Of het handiger kan weet ik niet.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  De RTL ventiel oplossing is een hobbybob oplossing die op de kleine schaal van een badkamer op zich wel toe te passen is. Het principe is echter anders dan wat @plezierklusser hierboven beschrijft.

  Wat je doet is de retour van de bestaande radiator niet terug naar de CV ketel laten gaan, maar daarop via een RTL ventiel een vloerverwarmingsslang aan te sluiten. De retour van die slang is vervolgens aangesloten op de retour richting de ketel. De radiator en vloerverwarming staan dus in serie.

  In zo'n systeem wordt instroom van warm water in de vloerverwarming geblokkeerd, totdat het water ter plekke van het RTL ventiel voldoende koud is om de vloer in te stromen. Het RTL ventiel heeft twee functies. Het beveiligt ten eerste dat te warm water de vloer instroomt.

  De andere functie is het regelen van de verhouding tussen de bijdrage aan de verwarming door de radiator en de vloerverwarming. Staat het RTL ventiel op een hogere temperatuur ingesteld, dan wordt de vloer in verhouding warmer en heeft die procentueel een grotere bijdrage aan de verwarming van de ruimte.

  Dit systeem is op grote schaal lastig in te stellen, maar op de kleine schaal van een badkamer met één radiator en één vloerverwarmingslus zijn er wel succesvolle installaties. Als je een TADO zou willen gebruiken, dan gebruik je die op de aanvoer van de radiator. Daarmee wordt dan praktisch gesproken zowel de toevoer van warm water aan de radiator, als aan de vloerverwarming geregeld.
   
  • Like
  Waarderingen: RidderArnout en plezierklusser

  plezierklusser

  • #4
  @Krunnie Ah zo moet het werken, dan had ik de informatie die ik vond over het RTL ventiel verkeerd geïnterpreteerd. Dank voor de correctie.
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Het lijkt me voor de kwaliteit van het forum noodzakelijk dat beatwoorders zelf goed op de hoogte te zijn van de materie.
  Het is de bedoeling klussers te helpen, niet om ze in verwarring te brengen waardoor andere beantwoorders hun tijd verdoen met correcties.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu