Badkamer verlichting sterkte

IJsselstein

  • #1
Ik ben van plan mijn nieuwe badkamer te verlichten met inbouwspots (mini) van 20W. Hoeveel van deze spotjes moet ik gebruiken om een normale verlichting te creëren? De ruimte is ongeveer 2,50 bij 2,50.

Gerard
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb een badkamer van ongeveer de helft (1,25 x 2,50) en heb daar 3 spotjes van 20 W, plus de verlichting van een badkamerkastje. Ook met de verlichting van het badkamerkastje uit is de lichtopbrengst voldoende, met het kastje aan ruim voldoende.

Ik denk dat je op ca 5-6 spotjes uitkomt. 5 Spotjes is dacht ook vaak een kant en klare combinatie. Meer kan natuurlijk maar is wellicht wat overdadig.
In mijn toilet had ik ook drie spotjes, dat was veel te fel, heb ik een flink stuk moeten dimmen.

Gebruik bij voorkeur laagspanningsverlichting, en plaats de trafo in een veilige zone. Lees op dat gebied ook eens berichten in onze elektra-rubriek!

En misschien heeft een deskundige een meer "berekend" idee, dat van mij is uit de losse pols... :wink:
 

Nier

  • #3
6 spots is inderdaad meer dan genoeg voor een badkamer van 2,5 x 2,5. Gebruik bij voorkeur geen draaibare inbouwspots i.v.m. vocht en damp.

Verder kunt u nog kiezen voor spots met verschillende "lichtbreedtes"
Wat meer gebundeld licht of juist uitgewaaierd.

Het is handig de trafo op het plafond te leggen vlak bij een spot. Mocht u achteraf besluiten dat er toch te weinig licht is, kunt u eenvoudig de trafo en spots vervangeng voor wat zwaardere. Bijvoorbeeld 55 watt. Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu