Badkamer ventilatie aansluiten op zinken jaren '30 systeem?

PMKoning

  • #1
Dag Klussers,

ons huis heeft in de originele bouw natuurlijk ventialtiekanalen meegekregen via een aantal ingemetselde kanalen die over de verdiepingen liepen. In elke wc zat er dan simpel een gat boven in de muur waardoor er geventileerd werd.
Boven op zolder werden deze 3 kanalen aangesloten op een aantal zinken pijpen die vervolgens met een mooie zinken "schoorsteen" op het dak staan. Mooi aan de zijkant van de scheidingsmuur naar de buren (en die van hun er ook tegenaan), zodat het een mooi geheel is.

Nu ben ik de badkamer van de bovenste etage aan het verbouwen en wil ik graag fatsoenlijke mechanische ventilatie aanbrengen. Door vorige bewoner is er in de wand van de dakkapel een opbouwventilator ingebouwd, maar dat zit naast het raam en ver van de vochtbron (de douche), dus heeft nauwelijks effect.
Direct boven de douche kan ik omhoog, net door de vloer van de zolder verdieping en kom ik in de buurt van de eerder genoemde oude zinken afvoer buizen. Zie ook bijgaande foto.
Deze buizen hebben een diameter van ca 80 cm (had niets bij me om goed te meten, dus de hand was even richtlijn ;-) ).

Omdat ik er niet zoveel voor voel om een nieuwe dakdoorvoer te plaatsen terwijl er al een mooie zinken schoorsteen is, leek het me wellicht een idee om een van deze zinken buizen te "hergebruiken". Dus een buisventilator in een vast (gladde) leiding direct boven de douche en dan aansluiten aan de zinken buis.
Natuurlijk is de diameter kleiner dan wat tegenwoordig gebruikelijk is, maar daar is wellicht met wat kunst en vliegwerk omheen te werken.

Nogmaals, in oude situatie is er eigenlijk alleen natuurlijke ventilatie door de ramen open te doen en omdat er ook niets geïsoleerd was, zorgde dat voor regelmatig terugkerende schimmel. Nu zijn de wanden en het plafond van de dakkapel allemaal goed geïsoleerd (met natuurlijk een goede dampbarrière) en wil ik dus zorgen voor een betere ventilatie direct bij de bron van het vocht.
Dat die minder optimaal is dan wat er in een "geheel nieuw" situatie te maken is, neem ik denk ik voor lief. Het wordt immers met een goede afvoer direct boven de douche al vele, vele malen beter dan het was.

Mijn vragen:
- is het "hergebruiken" van deze afvoeren om een bepaalde reden een heel slecht idee?

- zo niet, iemand tips voor het aansluiten van een 100mm buis op deze ca 80 mm zinken buizen?
Ik zit zelf te denken aan een rubber manchet oid die met slangenklemmen aan beide zijden luchtdicht bevestigd kunnen worden.
Of zijn hier andere slimmere dingen voor?

- de buizen lopen in ca 45 graden van rechts naar links, maar de afvoer uit de badkamer zal eigenlijk van links onder komen. Dit zal dus wat extra 45gr bochten vragen om aan te sluiten.
Totale lengte van het kanaal zal vanaf de plafonddoorvoer tot aan de schoorsteen opening niet veel meer dan 1,5 meter worden schat ik zo in.
Lijkt me ook geen onoverkomelijk probleem als ik maar een sterk genoege ventilator installeer?
Badkamer is ca 12m3 groot, dus kan makkelijk de afvoer wat overdimensioneren.

Dank voor de tips en adviezen als altijd! :-)

2022-02-13 16.34.10.jpg 2022-02-13 16.34.15.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is een luxe systeem, kom je niet vaak tegen in oudere woningen...

De diameter is aan de krappe kant. Daarnaast geven metalen buizen kans op condens (ook duidelijk te zien op de foto's).

Mijn advies zou zijn om ze te vervangen door PP-buizen. Als je het goed doet, plaats je meteen een WTW-unit.
 

PMKoning

  • #3
Dag Walker,

Dank voor je reactie! Ja, ik vond het ook al erg netjes. Zeker dus ook omdat er op het dak gewoon "mooie" schoorsteentjes staan van zink die per twee huizen steeds gebundeld staan dus ook wat sterkte van elkaar krijgen en er dus vooral ook al openingen in het dak zitten.
Scheelt weer een extra pijpje op een random plek met al het nodige werk van dien.

Het oude dak was door de jaren heen op flink wat plekken lek en dat zie je volgens mij ook goed terug op de muren.
Vorig jaar september hele dakbedekking en vooral al het loodwerk laten vervangen (gelukkig was het dakbeschot nog goed genoeg om te hergebruiken), dus lekkages zijn nu verleden tijd.

Het spul "ombouwen" naar PP klinkt inderdaad als een plan. Ik wilde toch ook al meer doen met mechanische ventilatie, maar het is een onderwerp waar ik me nog niet eerder echt in verdiept heb...
Zijn er materialen in de handel die zo'n overgang van p.p. naar zink vergemakkelijken? (ik werd 15 jaar geleden enorm blij verrast toen ik bij een grote installatiewinkel zo'n pvc krimpflens aangeboden kreeg :-), nooit van gehoord, maar scheelde zóóó veel werk én sloot perfect af!)

Kan ik de WTW unit ook gebruiken voor de afzuiging van de badkamer (dat is immers ook flink warme lucht) of zijn dat twee systemen die echt gescheiden moeten blijven??

Ik heb al even een snelle zoekslag gedaan op internet maar krijg een beetje een "bomen/bos" gevoel, dus tips op dit gebied zijn zeker ook welkom!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu