Aansluiten badkamer ventilatie

Sturk001

  • #1
Ik wil een ventilator aansluiten in de badkamer op bestaande electriciteitsdraden.

Er liggen er drie, namelijk een zwarte, blauwe en groen/gele. Volgens de beschrijving van de ventilator zou ik een zwarte, bruine en blauwe moeten aansluiten.

Welke kleuren zou ik met elkaar moeten verbinden?

Wie kan deze onhandige klusser een tip :idea: geven?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Geen, je hebt een ventilator met naloop.

Deze heeft 1 bruine nodig als vaste spanning. Deze zorgt ervoor dat de fan nog even blijft draaien als het licht is uitgezet.
Een zwarte als geschakelde vanaf het lichtpunt, deze start de ventilator
en een blauwe als zijnde de nul.

Groen/geel is de aarde en wordt in deze fan niet gebruikt.
 

EdP

  • #3
Zwart is een schakeldraad. Het lijkt erop dat je een lichtpunt :idea: te pakken hebt, dus zit er een zwarte draad naar een schakelaar (hopelijk). Bij die schakelaar is wel een bruine draad aanwezig, deze zou je kunnen doortrekken naar het punt waar de andere draden uitkomen, je zou zelfs desgewenst de zwarte draad kunnen weghalen.

Je hebt dus de keuze om de schakelaar te laten zitten en dan zwart i.p.v. bruin te gebruiken (en altijd in de aan-stand te laten) of de zaak te veranderen als volgt.

Allereerst haal je natuurlijk de stop eruit en controleer of de spanning inderdaad eraf is.
De draad trekken kun je doen met een trekdraad, maar het kan evt. ook door aan één kant een draad goed vast te draaien aan de bestaande draden, dan aan de andere kant van de leiding de draden met z'n allen terugtrekken.

Draai dan de draden weer los (die ene draad blijft zitten, hiermee trek ja straks het hele zaakje weer terug). Nu kun je de zwarte draad losmaken, een bruine erbij, het hele zaakje weer aan de trekdraad vastmaken en het zaakje weer erdoorheen trekken. Er kunnen wel behoorlijke krachten optreden, dus maak het zo vast dat het niet per ongeluk losschiet, maar je wilt geen dikke knoop, die krijg je niet door de buis getrokken.

Als je voor deze optie kiest, maak dan wel bruin aan bruin vast, geen kleuren door elkaar halen. De schakelaar verliest dus z'n functie.

Het klinkt misschien ingewikkelder dan het is, maar gezien je eigen zelfomschrijving zou ik in jouw geval de zwarte draad aansluiten alsof het een bruine is en de schakelaar met rust laten. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
EdP schreef:
...je zou zelfs desgewenst de zwarte draad kunnen weghalen.
Ik denk, EdP dat je niet helemaal het goede advies geeft wat betreft het weghalen van de zwarte draad. Indien het een fan met naloop is, zijn zowel de bruine als de zwarte draad nodig, zoals Headhunter hiervoor al zei. En dus ook de blauwe.

Alleen de bruine + blauwe gaat die ventilator niet goed mee werken. Dat zou alleen het geval zijn indien de ventilator er een is met ingebouwde vochtsensor.

Dus bij het opnieuw trekken van die draden (wat dat betreft is de beschrijving prima) drie draden nieuw trekken: bruin, blauw en zwart!
Of zodanig, dat die draden uiteindelijk beschikbaar zijn.
 

EdP

  • #5
Yep, ik heb het verkeerd gelezen.
Ik dacht dat er een automaat bedoeld werd die altijd aan is. From there ...
 

Sturk001

  • #6
Hallo allemaal,

Ik heb het probleem op de voor mij meest makkelijke manier opgelost, namelijk de ventilator ingeruild voor een zonder naloop. Hiervoor had ik alleen de zwarte en blauwe draad nodig. Inmiddels werkt hij al.

Allemaal bedankt voor jullie advies!
Groetjes,
Ans
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is ook een oplossing...

Moet je alleen er op letten, dat je na het douchen bewust het licht wat langer aan laat staan, anders wordt de damp niet voldoende afgevoerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu