Badkamer stucen. Gips of cement

Jan overijssel

  • #1
Is het nodig in een badkamer het stucwerk welke de basis is voor het tegelwerk, een stucmiddel obv cement toe te passen ? Of volstaan een stuc middel als roodband ?

De ondergrond is kalkzandsteen blokken/ metselwerk.

Graag mening / advies

Tnx.
Groet Jan
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
In het natte gedeelte zoals in douche en bij bad, een cement gebonden product gebruiken.
De rest van de muren kun je met MP75 uitvlakken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Precies cementgebonden in natte cel. Ik zou een hechtgips gebruiken. Groen, geel of roodband. En geen mp75. In de praktijk word dit heel veel gebruikt maar officeel is het een spuitpleister. Wat machinaal verwerkt moet worden en hierdoor optimale hechting verkrijgt met de ondergrond. Wanneer je het opzet met de spaan "poets" je het op de muur. Er zit geen lijm stoffen in tegenstelling tot de boven genoemde soorten. Persoonlijk ga ik altijd voor zekerheid en houd me aan voorschriften van fabrikanten, die zijn er niet voor niks.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Er zijn bijna geen stukadoors meer, die nog met roodband smeren.
Tenminste ben ik er de laatste 10 jaar geen meer tegen gekomen in de bouw en particuliere sector.
En geel en groenband zijn schuurband pleisters dus niet echt geschikt om een muur wat dikker uit te vlakken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Ik weet dat het veel word gebruikt. Goedkoper, lichter smeerbaar en lange verwerkingstijd. Alleen is het officeel niet geschikt om dunner dan 1 cm te smeren en handmatig aan te maken.Er zijn niet veel stukadoors die zich aan de voorschriften houden. Het word vaak gebruikt met filmwerk 2 a 3 mm. Of rood en mp doorelkaar mixen. Juist zijn groen minimaal 1cm en geel band minimaal 5 mm geschikt voor tegelwerk. Door het ziverzand heeft het meer standvermogen. Bekijk product eigenschapblad maar eens. Wij gebruiken de roodband versie van de concurent G..proc. Mag van dikke lagen tot 0 uitgesmeerd worden. Overal toepasbaar met garantie van producent. En in natte ruimte vaak de WR versie of A..dex A950

Waarom ik revereer naar groen en geel is omdat deze particulier makkelijker verkrijgbaar zijn. De roodband versie van de concurent is alleen online of bij sommige bouwgroothandel te verkrijgen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
MP75 is volgens de fabrikant geschikt voor in de hele badkamer. Uiteraard gebruik je wel overal kimband en zorg je voor een goede ventilatie.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Word er gezegt dat dit niet kan? Alleen gebruik je het niet in natte cel en bij bad! Stel dat je een lekke voeg of kitrand krijgt blijven de gevolgen enigzins beperkt. Ik geef advies om het niet te doen wanneer geen gipspuit hebt. Het krijgt juist hechting doordat het er tegenaan klettert uit de spuit. Als je handmatig gaat aanbrengen om dan een hechtgips te gebruiken. Je wilt niet op een later tijdstip onthechting van gipslaag waardoor tegel loskomen. Zeg daarbij dat het niet vaak voorkomt in praktijk,maar evt risico wil ik uitsluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu