Badkamer renovatie - Advies breekwerk vloer

Rgerr

 • #1
Hallo beste medeklussers,

Binnenkort wil ik de badkamer aanpakken in mijn nieuwbouw woning uit 2016. Momenteel heb ik geen bad en dat wil ik er graag in hebben.

Mijn excuses voor mijn tekenkunsten.

Huidige situatie:


Toelichting: rechtsonder toilet, rechtsboven inloopdouche glazenwand met aan de rechterkant de thermostaatkraan en rechtsboven (zwart) doucheputje. Links badkamermeubel met kraan en afvoer uiteraard. Links boven radiator.

Nieuwe situatie:


Zoals te zien is komt het bad linksboven en een muurtje tussen de douche en het bad. Daarvoor moet ik dus een afvoer aanleggen. Ook koud en warm water leiding. Daarnaast wil ik een goot maken voor de douche om wat beter te laten weglopen en niet water de badkamer in te lopen. Het badkamermeubel kan iets worden verplaatst zodat het bad er ruim tussen past en de kraan nog steeds aangesloten kan worden, al dan niet met een iets langere slang. Radiator niet ingetekend omdat het dan wel erg rommelig zou worden, deze wil ik omhoog plaatsen en leidingen verlengen door de muur boven het bad.

Hoe ik dit wil gaan aanpakken:

Allereerst de huidige douche er uithalen en rechtsboven tegels op de vloer en de muur weghalen. Daarna de leidingen vrij maken van de douche en verleggen naar de noordelijke muur. Hier voorzie ik eigenlijk geen problemen. Daarna wordt het (mijn inziens) wat lastiger, gezien de afvoer van het bad 75mm zou moeten worden (gelezen online). Ik maak mij namelijk wat zorgen over de vloer, dat ik daar niet zomaar in ga komen/kan gaan breken. Het is zo’n tunnelvloer van beton, waarschijnlijk fabriek af met aarding er in, denk ik.

Mocht dat toch lukken, frees ik daarna schachten voor warm en koud water voor het bad langs de noordelijke muur, vervolgens in de muur omhoog. Daarna ruimte maken voor de goot voor de douche en aansluiten op bestaande afvoer.

Testen of er geen lekken zijn en dan de gaten vullen met beton en muren dichten. Vervolgens tegelen en het muurtje maken van cellenbeton. Deze ook weer tegelen en de rest afkitten. Het lastigste lijkt me er dan wel op te zitten. Vervolgens bad plaatsen door deze ook op cellenbeton te zetten (met serviceluikje), aansluiten, tegelen en afkitten.

Zoals aangegeven maak ik me het meest ‘zorgen’ om het breekwerk in de vloer, kan iemand mij hier van advies voorzien?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Glasinplomo

  • #2
  Beste Rgerr,

  Het ligt er een beetje aan waar daadwerkelijk de afvoer(en) in je badkamer zitten.

  Als ik kijk naar hoe wij het zelf gedaan hebben:
  - 1 centrale afvoer van 110mm
  - douche, bad en gootsteen allen 40 mm aangesloten op de centrale afvoer (niet op de zelfde plek allen samen laten komen en uiteraard een zwanenhalsje hier en daar).

  Bij mijn weten is een afvoer van 40mm in principe voldoende voor badwater af te voeren (zo heb ik het zelf gedaan en geen problemen mee). Scheelt toch weer 35mm frezen.
  Als je met draadfittingen gaat werken in leidingen kan ik je na veel 'gekloot' met teflon tape e.d. Loctite 55 aanraden. Ik ben niet snel ergens gerust over qua lekkages maar dit werkte voor mij echt fantastisch.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik had al wat gelezen op tweakers waar je dit onder werp ook had gestart.
  tunnelvloer van beton
  Tunnel beton is volledig gestorte vloer, maar ik denk dat je bedoeld betonplaten vloer dit kom veel in nieuwbouw voor.

  op deze vloeren worden de leidingen gelegd.

  Dus ik je moet niet frezen in de beton vloer dan word de vloer verzwakt.

  Ook kan je hier lezen voor aan leggen binnen riolering
  klik hier

  Een bad afvoer minimaal 50 zijn en ga je over lange afstand dan over gaan in 75mm.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu