Badkamer op houten verdiepingsvloer

DDJansen

  • #1
Ik wil een kleine slaapkamer opofferen om daar een badkamer te maken. Het gaat om een kamertje van 208 x 266 cm. Ik wil een vloer maken van Lewisplaten en lichtgewicht beton van 3.6 cm dik (dat is de minimum dikte die lewis aanhoudt). De vloer bestaat uit houten balken van 5 x15cm die 60cm h.o.h. liggen. De overspanning is 208cm. Is dat sterk genoeg voor een betonvloer van 3.6cm dik? Ik ga geen bad plaatsen. Er komt een wastafel, wc en douche cabine in. En een tegelvloer natuurlijk.

Mijn buren hebben een badkamer in het zelfde kamertje en zij hebben een nog dikkere betonnen vloer. Je zou dus denken dat het mogelijk is maar wellicht hebben de bouwers eerst de vloer verstevigd. De buren weten niet of dat inderdaad is gedaan aangezien de werkzaamheden zijn gedaan voordat zij er gingen wonen.

Als het niet sterk genoeg is, wat zijn de alternatieven?

badkamer.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
u zou de balklaag kunne verzwaren door er een paar balken bij te leggen
 

Resi_70

  • #3
Ik heb dit jaren gelden ook gedaan zien mijn topic. Je vraag komt me bekend voor

 

DDJansen

  • #4
Opdikken is geen optie omdat de ruimte eronder netjes is afgewerkt. Ik zou nog extra balken kunnen plaatsen maar dan loop ik weer tegen andere problemen aan. Ik moet dan balken met gelijke dikte zien te vinden omdat ze er anders niet tussen passen en ik moet zorgen dat ze op gelijke hoogte met de overige balken komen.

Ik ben dus op zoek naar een andere oplossing. Zijn er manieren om een waterdichte vloer op de balken te leggen zonder beton te gebruiken? Zou ik daarvoor bijvoorbeeld de qboard platen kunnen gebruiken die in de bouwmarkt te vinden zijn?
 

Haplo

  • #5
Je zou de vloer kunnen verstevigen (Op internet even zoeken hoe) daarna gebruik je die oranje ontkoppeling- en afdichtingsmat

8.jpeg
 

Resi_70

  • #6
Je kunt ook speciale Wapeningsplaten gebruiken. Deze hebben 15 mm opbouw en comfort van een betonvloer

Ik heb deze ook gebruikt in 2015 in mijn badkamer maar had de balken wel verzwaard omdat er een 2 persoons Whirlpool in kwam.Foto documentatie aanwezig

20150414_140709.jpg 20150415_082453.jpg 20150415_185030.jpg 20150416_150418.jpg 20201202_193543.jpg 123.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DDJansen

  • #7
Bedankt voor de tip. Dat ziet er interessant uit.

Heeft u ook nog iets eronder gelegd om geluid te dempen zoals de FONOFIVE platen? Het lijkt mij dat er sowieso iets onder moet om te voorkomen dat het vocht uit de cement/beton in de planken trekt.

Welk materiaal wordt er op de platen gestort? Zandcement, beton, of iets anders? En hoe maak je de doorvoer voor de douche en de wc?
 
Laatst bewerkt:

Resi_70

  • #8
Blijkbaar vond een mod het nodig om mijn informatie aan te passen. De specificaties en merk was niet al reclame bedoeld en had puur informatie waarde. Ook de bijgevoegde pdf is verwijderd.. Aan de foto had de mod best kunnen zien dat de gegeven info niet commercieel bedoeld was maar puur informatief en bij de vraagstelling van de op paste.

@DDJansen je kunt de vloer afwerken met zelfnivelerende egalisatie mortel.
 

DDJansen

  • #9
@Resi_70, wat bedoel je precies met afwerken? Stort je dat ook in de structuur van de platen? Je zou denken dat een egalisatie mortel daar teveel krim voor heeft.
 

Resi_70

  • #10
Ik heb dit van de fabrikant van de wapeningsplaten destijds aanbevolen gekregen en het werkte prima het vloeie zelf waterpas uit.

Ik heb ook het merk en type maar mag dit blijkbaar hier niet noemen. Heb zelfs de communicatie via email nog met de fabrikant vandaar dat ik het allemaal nog weet .

Stuur me maar een PM geloof dat dat wel mag
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu