Badkamer op kleine kamer met houten vloer. Dragende muur??

Resi_70

 • #1
Beste mede klussers,

Dit is mijn eerste post. Na heel veel op het forum gelezen te hebben, weet ik nog steeds niet goed wat ik met
mijn eigen situatie aan moet. Dit omdat elke situatie anders is en daarom toch wat meer meningen wil horen buiten mijn eigen kring.

Ik ga van mijn kleine kamer een badkamer maken.

Er ligt een houten vloer in waar ik Lewis platen of max4 bewapeningsplaten op wil leggen. De afmetingen van de nieuw te maken badkamer is 226cm x 246cm plus een doucheruimte van 110cm x 100cm
In de badkamer komt een douche met douchebak, een Whirlpool bad kwartrond van max 150cm*150cm . Een hangtoilet een wastafel meubel 60cm * 60cm.
(zie foto voor de indeling en maten)

In het plafond van de onderliggende keuken zitten balken van 16,5cm x 6cm met een h.o.h. van 60cm.


Deze ga ik opdikken tot 22 x 6 cm door een balk van 5*5cm hoog en 6cm breed er aan te verlijmen en te verschroeven. Dit om dat de berekening van de op de site van de fabrikant van de lewis platen die met een D ;) aangeeft dat de vloer gaat doorbuigen.
De overspanning van de wand (met de buren) tot de keukenmuur is: 226cm maar de keukenmuur zou vanwege de gipswand, geen dragende muur zijn. Er zit echter wel een raamwerk met een boven op liggende dwarsbalk van 11cm hoog en 7cm breed. Daartussen zitten balken die van het plafond naar de vloer lopen.
(zie foto). Tegen dit raamwerk zaten de gipsplaten.
De balken lopen verder door de woonkamer, wat de totale overspanning: ongeveer 6 mtr maakt.De kwaliteit van de balken is goed behalve de eerste. Zie foto
Mijn vraag is: Denken jullie dat de wand met het raamwerk van de tussenwand in de keuken stevig genoeg is om het gewicht te dragen en zodoende een dragende muur wordt? Ik was eigenlijk niet van plan om de tussenwand er helemaal uit te slopen omdat dat we dan ook weer de hele woonkamer opnieuw moeten behangen. Wij zijn nu en in de toekomst niet van plan om een open keuken te realiseren.

Graag hoor ik jullie meningen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Die wand moet wel dragend zijn, want 6m overspanning is heel veel voor hout, dat red je niet met de balken die erin liggen. Denk aan een balk van 30cm hoog.

  Die slechte balk, bedoel je dat omdat er een stukje schuin is, waar de schors heeft gezeten? Die balk is prima hoor.
   

  Resi_70

  • #3
  Bedankt voor je antwoord. Fijn te horen dat de eerste balk wel goed is.

  Ik snap dat er een dragen muur tussen moet omdat 6 meter overspanning te veel is.

  De balken in de keuken rusten nu al op die balk van 11cm bij 7cm. Deze balk van 11 bij 7 is op 6 punten ondersteund tot aan de vloer met verticale balkjes van 7cm bij 7cm en dan nog een paar verticale van een andere maat. Op dit moment kunnen de balken van de badkamervloer lees balken boven het keuken plafond niet meer omlaag omdat deze al steunt op de horizontale balk van 11cm bij 7cm. Ik kan me alleen niet voorstellen wat er zou kunnen gebeuren als er veel meer gewicht op die balk van 11cm bij 7cm gaat rusten. Het lijkt nu al dat deze balk de bovenliggende balken ondersteund.

  Breken de verticale balkjes dan af als lucifers?

  Zover ik gelezen heb zou het opdikken zin moeten hebben om te voorkomen dat de balken van muur tot keukenwand gaan doorbuigen.

  Moet ik hier nog speciale houtlijm voor gebruiken en maakt het wat uit wat voor schroeven ik hier voor ga gebruiken?

  Wat is de beste afstand tussen de schroeven voor het opdikken?
   

  Resi_70

  • #4
  De balken heb ik inmiddels opgedikt door te verlijmen en te schroeven. :D  Ik zit er aan te denken om er nog 2 dwarsbalkjes tussen te zetten.

  Wat betreft de gipswand. We gaan het erop wagen. De horizontale (steunende) balk van 11 bij 7 wordt door 8 verticale balkjes ondersteund. Misschien schroef ik verticaal een dike plaat er tegen aan in plaats van de gipsplaten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Het is prima om balken op deze manier op te dikken, dus de oplegging zo te laten. Gaat wel goed komen :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu