Badkamer: buisventilator of MV box?

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Ik ben bij een vriend aan het verbouwen en nu komt daar ook de badkamer aan de beurt. Hij heeft momenteel een hele oude buisventilator die middels een gladde buis recht omhoog door het dak gaat.

Vanwege het vele geluid overweegt hij om een MV box op zolder te plaatsen puur en alleen om de nieuwe badkamer af te zuigen. Qua geluid en capaciteit is dit veel beter dan een buisventilator maar qua kosten en werk een stuk duurder.

Heeft er wellicht iemand ervaring met of een nieuwe moderne buisventilator stiller is en voldoende capaciteit heeft? Of raden jullie toch ook aan om een MV box te gebruiken voor dit doel?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wij plaatsen altijd een MV als het kan in plaats van een buisventilator of plafond ventilator.
Die MV zuigen veel beter af, en als je er eentje neemt met vochtcensor er in dan begint die vanzelf te draaien als je aan het douchen bent.
En die wij gebruiken zit ook een draadloze afstand bediening bij die je gewoon op de muur kunt plakken.
Werkt perfect
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Blof-fan

  • #3
Ik heb bij mijn badkamer verbouwing ook net een nieuwe buisventilator geïnstalleerd en deze bevalt mij prima.

Voorheen hadden we tegen de wand gemonteerde een badkamerventilator die inderdaad ook behoorlijk geluid maakte, wat erg storend was.
Maar deze nieuwe buisventilator is echt heel stil. Boven op zolder, waar de ventilator zelf in de buis zit hoor je eigenlijk nagenoeg niks (de slaapkamer van mijn zoon zit ernaast en die heeft er geen last van).

In de badkamer zelf hoor je natuurlijk wel het geluid van de lucht die in de ventilatiekanalen wordt gezogen, maar daar ontkom je gewoon niet aan.
Ik heb zelf gebruik gemaakt van 2 aanzuig punten om te voorkomen dat het gehele volume aan lucht via 1 gat raast, wat meer geluid zou kunnen veroorzaken.
Overigens heeft die buis ventilator 2 snelheden en heb ik 'm op de hoogste stand staan. Bij de lagere stand is het geluid ook weer een stukje minder.

Even een stukje uit het project topic van hier op het forum betreffende die afzuiging:

Zo had ik alvast de afvoerkanalen voor de nieuwe afzuiging gereed gemaakt en de nieuwe buis ventilator geplaatst. Een stevige jongen die 248m3/hr, af kan zuigen. Ik weet het, misschien een beetje overkill voor onze kleine badkamer, maar ik heb liever dat de lucht vaker dan nodig in het uur ververst wordt dan te weinig nadat we hebben gezien wat teveel vocht en slechte ventilatie kunnen doen met een badkamer.

20210909_190658.jpg


Situatie voor. Het gat in de vloer was eerst een ventilatiekanaal voor de keuken. Maar deze komt te vervallen en zal worden gebruikt voor de afzuiging van het toilet beneden.

20210909_211415.jpg


De nieuwe buisventilator geplaatst en de 125mm pvc leidingen aangepast om het allemaal passend te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dank voor de snelle reactie. Toch maar eens onderzoeken hoe we het handigste een MV box kwijt kunnen dan.

Dat zo'n box flink over capaciteit heeft is dan geen probleem? Voor een badkamer zou zo'n 50 m3 per uur moeten volstaan dacht ik. MV boxen zijn vrijwel allemaal al snel 400+ m3 per uur als maximum.

Ander aandachtspunt is de dakdoorvoer. De PVC 125 loopt nu recht omhoog door de zoldervloer en zo de dakdoorvoer van het schuine dak in. Die dakdoorvoer zouden we het liefst hergebruiken als afblaas voor de MV box. We hebben alleen ca. 18 cm tussen zoldervloer en onderkant dakdoorvoer. Ik zou er een stuk vanaf kunnen zagen zodat we 30cm hebben tussen zoldervloer en dakdoorvoer.

Zou het lukken om een MV box laag bij de vloer te plaatsen en dan bijv. een opening rechts te gebruiken om af te zuigen (wordt een nieuw kanaal, niet zo spannend dus) en opening links te gebruiken om af te blazen in die dakdoorvoer?

Wordt in ieder geval een aardige puzzel maar we hebben nog niet veel trek in het dichten van de oude dakdoorvoer en een nieuwe weer een te leggen...
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb allebei (op 2 verschillende badkamers in huis). Mijn buisventilator zit boven een badkamer een halve meter boven het plafond in een pvc-buis die recht omhoog gaat (capaciteit 290m3). Het enige wat je hoort is de luchtstroom, de machine zelf hoor je niet. Die ventilatoren zijn behoorlijk stil tegenwoordig. Mijn (nieuwe) mv box waar de andere badkamer op zit maakt op volle snelheid tijdens douchen evenveel geluid.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Bedankt, dat stemt me in ieder geval hoopvol voor als we uiteindelijk toch voor een nieuwe buisventilator gaan.

Nog even verder op het idee van de MV box. Zou het lukken om die op de bestaande dakdoorvoer aan te sluiten met slechts 30 cm tussen zoldervloer en onderkant dakdoorvoer? Iemand daar ervaring mee?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Meestal is de box zelf toch 30 (of een centimetertje meer...)? Luistert wel heel nauw dan. Ik heb net de meestverkochte van NL geinstalleerd van het merk met de I, die is 35 cm. Dan zou je voor je iets aanschaft eerst heel goed naar de afmetingen moeten informeren.
Ik vraag me ook af of je dit wel moet doen voor alleen een badkamer, mijn buisventilator kostte ongeveer 60 euro en de mv box ruim 200. En voor het geluid van de ventilator zelf hoef je het ook niet te doen (zelfde). Ik denk dat je door de luchtstroom met de box eigenlijk nog meer geluid gaat krijgen omdat je niet recht omhoog kunt maar bochten moet gaan maken (hogere weerstand).
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ja die MV box wordt krap allemaal. Denk toch dat we voor een buisventilator gaan dan.

Nu nog even bekijken wat de beste positie is. Liefst zo dicht mogelijk onder de huidige dakdoorvoer maar idealiter zuigt hij vlakbij de douche af, neem ik aan. Daar ontstaat ik ieder geval het meeste vocht dus wil je daar afzuigen. Komt het heel precies of het kanaal in de douche zit of net erbuiten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu