Ventilatie badkamer - Buisventilator dakpannen

IJsselstein

  • #1
In onze badkamer wil ik een afzuigsysteem maken met een buisventilator recht naar boven door het dak. Wat komt er op het dak? Op het dak liggen hele brede dakpannen.

Gerard
 

Gerrit

  • #2
Ga naar de w-installateur en vraag om een z.g. Multivent met bijbehorende dakpan. Deze zijn dubbelwandig, en dat is belangrijk i.v.m. condensvorming.
 

IJsselstein

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Multivent is inderdaad het goede type, het is alleen een type van U*****
Er zijn meer fabrikanten die dubbelw. dakdoorvoeren van PE maken, belangrijk is dan dat het geschikt moet zijn voor "gestuurde lucht" oftewel; niet alleen natuurlijke ventilatie, maar ook geschikt voor motor-aangevoerde warme lucht.
Vandaar het dubbelwandige van dit soort DDV.

Neem wel een dakpan mee voor het juiste panstuk.
En; vergeet niet een onderdak-beugel daar te kopen. Staat die pijp tenminste niet scheef of "los" op het dak.

willem

:D
 

IJsselstein

  • #5
Nog een vraag: ik zie op internet van die buisventilatoren, hier bij mijn bouwmarkt hadden ze niet de juiste maat op voorraad.

Maar heb ik het goed begrepen: in mijn plafond zit een gat waar de buis op aangesloten wordt, in deze buis schuif ik de buisventilator die ik op een bepaalde manier (?) vast kan zetten, het aansluitsnoer komt er gewoon onderuit te hangen en die sluit ik via via aan op de centraaldoos???? Of moet de elektra aansluiting anders?

Gerard
 

Gerrit

  • #6
Als je het helemaal volgens voorschrift wilt doen voer je vanaf de centraaldoos een leiding met Fase, Nul en schakeldraad naar een kontaktdoos van het type perilex of terko. Hier sluit je het snoer van de ventilator met een stekker aan.

Overigens, een buisventilator is een type dat in de buis wordt geplaatst en die buis wordt dan in de badkamer afgedicht met een z.g. ventiel.

De ventilator die je onder in de buis plaatst heet gewoon een badkamerventilator. Ze zijn leverbaar met en zonder nalooptijd en met een hygrostaat.
 

Gerrit

  • #7
Even een reaktie op de opmerking van Willem, je hebt gelijk, het type dat ik noemde is de naam van een merk. Ik had daaraan even niet gedacht, ik had dat niet moeten noemen :oops:
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Het was meer een uitleg van wat een "multivent" is.
Niet iedere verkoper weet dat.

w.

:cool:
 

Carin

  • #9
Mag ik jullie er even op wijzen dat er b.v. ook een multivent is van Lafarge.

En had ik ook effe vraagje.....
Waarom die buisventilator of plafondventilator... natuurlijke ventilatie, is dat niet voldoende met een multivent?
Kan toch ook zonder, het is toch de multivent.... geschikt voor vochtige ruimte.

O ja waar je ook rekening mee moet houden, als je dus geen plat dak hebt.
Wat dan de hoek (graden) van je hellend dak is, want daar zit namelijk ook nog veel verschil in. Bij de genoemde Ubbink is dit 25-45 gr, 35-55 gr. en de lengte van je pijp is dan ook bepaald.

groetjes Carin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu