Badkamer afzuiging schakeldraad? (foto's)

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,

Zoals de titel doet vermoeden wil ik een badkamerafzuiger gaan installeren. Waarschijnlijk met vochtsensor. Ik moet er nog een aanschaffen. Een stille afzuiger gaat het natuurlijk worden. Voor zover mogelijk...

Ik heb nooit echt begrepen wat een schakeldraad nu exact is en begrijp daarom ook niet direct of ik het moet gebruiken in mijn geval. Zoals jullie op de foto's zien is de centraaldoos in de badkamer vlakbij het 125mm ventilatiekanaal. Er zitten niet eens rachels tussen. Dus dat is alvast handig. Ik wil gaan hengelen met de draden. Das gewoon een goeie optie toch? Als ik het goed begrijp moet ik gewoon een blauwe, gele, zwarte en bruine bijprikken in de lasklemmen en hengelen? Of heb ik er één niet nodig?

Op de plek van de centraaldoos zat en komt weer een badkamerlamp. Eentje waar constant stroom op staat want het is de lamp zelf die schakelt (Philips Hue lamp). En ik wil dus electradraden bij het ventilatiekanaal hebben voor een afzuiger.

Ik zie een open gaatjes in de centraaldoos die ontgeveer de goeie kant op staan. Daar gewoon doorheen hengelen toch of is er iets dat nog beter/makkelijker is. Hahaha, ik vraag het maar ff voor de zekerheid, maar volgens mij is dát gewoon wat ik moet/kan doen toch?

Ben benieuwd....,

Thanks!

2.jpg
1.jpg
 

stefan9

  • #2
Electra hoort zorgvuldig aanglegd te worden. Bedrading moet in buizen. Alle andere opties, waaronder "daar gewoon doorheen hengelen" leiden tot potentieel levensgevaarlijke situaties.
Ik zou je adviseren om er een installateur bij te halen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Een schakeldraad is een fasedraad waar een schakelaar tussen zit. Dus een fasedraad waar niet altijd spanning op staat.

Als jij altijd spanning op de lamp wilt hebben, kun je de schakeldraad vergeten want jij gebruikt de schakelaar toch niet.
Je kunt daarom jouw lamp aansluiten op bruin en blauw ipv zwart en blauw (stukje zwarte draad tussen kroonsteen en lasklem verwijderen en stukje bruine draad plaatsen vanaf een lasklem met bruine draden naar de kroonsteen toe).

Een klassieke fan gaat draaien wanneer je het licht in de badkamer aan doet en blijft nog een paar minuten nalopen als je het licht uitdoet. Daarvoor zit de schakeldraad dan op een fan aangesloten.

In jouw geval heb heb je op de fan hoogstwaarschijnlijk enkel bruin, blauw en geelgroen nodig. Jouw fan wil continu spanning hebben en reageert op de vocht sensor.

Hengelen kan prima maar dan wel met XMVK kabel. Die mag je los op het plafond hebben liggen. Zorg wel aan beide kanten voor trekontlasting.

Installatiedraad moet in buis komen. Ook die kun je hengelen maar dan moet je er wel een stukje (flex)buis omheen schuiven. Als je de draden al van A naar B kunt hengelen dan lukt het met wat oefening wel om er dan vanuit het gat bij de fan een stuk flexbuis omheen te schuiven. Voordeel van deze optie is dat dit makkelijker aansluit op de centraaldoos.

Bovenstaande reactie (#2) vind ik nogal kort door de bocht. TS vraagt netjes advies en met de juiste tips kan hij dit volgens mij prima veilig aanleggen.

Edit: je zit wel voldoende ver van de douchekop vandaan ivm zone indeling in de badkamer?
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Knijntje

  • #4
Wat top..., ik had gewoon nog wat XMVK kabel liggen! Het bleek een soort systeemplafond te zijn met stalen raamwerk. Erg lastig hengelen. Het ging bijna niet. Maar dankzij de XMVK kabel lukte het. Die zijn er voor gemaakt lijkt het. Precies de juiste buigzaamheid en "geheugen". Dankzij een tip die ik ooit eens las hier lukte het. Die tip was om goed ver door te voeren zodat de kabel zichzelf opdrukt in een lus en vervolgens te draaien met de kabel zodat die lus als het ware gaat "uitslaan" alle kanten op; dan kan je voelen of hij langs de juiste plek komt. Echt top...

Duidelijke uitleg. Dank je wel. Zwart is gewoon een fasedraad eigenlijk. Alleen staat de spanning er slechts op indien de schakelaar aan staat. Zo vat ik hem meteen :).

Tja, ik heb 50 cm tot de douche. Eigenlijk 10 cm te weinig. Maar goed. Daar knijp ik maar even een oogje voor dicht. Eigen verantwoording...

3.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu