Afzuiging in badkamer minder dan in andere ruimtes

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

De afzuiging in onze hoofdbadkamer is een stuk minder in onze woning dan in andere ruimtes. Waar kan dit door komen?

De situatie: op de vliering staat een Orcon MSV-15R, aangesloten op 3 buizen. Een van de buizen gaat naar een kleine badkamer op de eerste verdieping. Zuigt daar prima af. Een van de buizen gaat naar de keuken op de begane grond, daar werkt alles ook prima. En 1 buis gaat recht naar beneden naar de woonkamer, met op de eerste verdieping een horizontale aftakking naar de grote badkamer. Die aftakking zuigt een stuk minder dan de rest.

De muur is hiervoor net open geweest, omdat er mogelijk een knik in de flexibele buis zat die op de stalen buis zat aangesloten. Dat is niet het geval.

Als ik een papiertje op de afzuiging in de kleine badkamer hou, wordt die daar strak tegenaan getrokken. Bij de woonkamer is dit hetzelfde verhaal. In de hoofdbadkamer alleen niet. Hij zuigt af, maar niet sterk. Hij zuigt overigens iets beter af als we de woonkamer dicht zetten.

Wat is hier aan de hand, en hoe kan dit opgelost worden?

Even wat foto's ter illustratie:

PXL_20201106_093340343.jpg

Dit is de situatie op de vliering. De buis links onderaan gaat naar de woonkamer en grote badkamer.

PXL_20201106_095258715.jpg

Dit is de situatie in de kamer naast de badkamer, hier is de afslag naar de badkamer zichtbaar.

PXL_20201106_095350957.jpg

Dit is de badkamer zelf, met en stukje flexibele buis die recht op de stalen afslag zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat er ook ventielen op zitten? Niet dat er overal een buis uit het plafond steekt zoals op je laatste foto?

0220405C,-Luchtventiel.jpg.jpg


Heb je het systeem laten inregelen? Waarbij de installateur de afzuigcapaciteit gemeten heeft?

img_7132.jpg


De afzuigcapaciteit op de badkamer kan waarschijnlijk verhoogd worden door de ventielen in de andere ruimten verder dicht te draaien. Maar dit is naar mijn idee niet iets om als leek zonder geschikte meetapparatuur te doen. Één ventiel verstellen heeft invloed op de totale afzuiginstallatie.

Kortom ik zou het een keer door een vakman laten nakijken en inregelen. Pas als deze het niet voor elkaar krijgt om in iedere ruimte de benodigde capaciteit te bereiken, wordt het tijd om de leidingen te verdenken.

Is de installatie nog "origineel"? Of is bijvoorbeeld deze aftakking pas later toegevoegd? Is de capaciteit van de ventilatorbox wel toereikend?
 

Dekraan

  • #3
Hoi @XanderH!

Normaal gesproken zitten er inderdaad ventielen op, die waren er nu tijdens de werkzaamheden even vanaf.

Het systeem is wellicht ingeregeld toen het aangelegd is, of na de laatste wijzigingen, dat weten wij eerlijk gezegd niet. Wij hebben het nog niet laten doen in ieder geval.

Maar dat is zeker wel handig, want we hebben o.a. 1 nieuw ventiel gekocht voor in de woonkamer, en wij zouden dat er eerlijk gezegd gewoon in doen zoals het uit de doos komt, of op de gok een beetje opengedraaid.

We willen nog naar de ketel laten kijken, is dit iets dat door eenzelfde persoon gedaan kan worden?

We kennen de hele geschiedenis van de woning niet, maar we denken dat de kleine badkamer oorspronkelijk de enige badkamer was, en deze grotere badkamer op een gegeven moment toegevoegd is aan de woning. Wellicht is er toen een aftakking toegevoegd. Hierna is er bij een badkamerrenovatie in ieder geval een voorzetwand geplaatst voor de muur met de afzuiging, en is deze denk ik met die flexibele slang doorgetrokken. Ik wil nog altijd de oorspronkelijke bouwtekeningen opzoeken, om te zien of dat klopt.

Hoe bepalen we of de capaciteit van de ventilatiebox groot genoeg is? De hele woning heeft een inhoud van ongeveer 700m3, de box staat aangeprezen als 452m3 (en op te toeren naar 600). Maar hij zuigt natuurlijk niet voor de hele woning?

Bedankt alvast voor je hulp :)
 

Kluskoppel

  • #4
Wordt de zuigkracht beter als je een raam open zet in de badkamer? Het systeem onttrekt lucht, dus er moet ook ergens lucht worden aangevoerd.

P.S. Nu je de boel toch open hebt liggen, wellicht kijken of je die flexibele frommelslang kunt vervangen door vaste buis met vloeiende bochten. Kan flink verschil maken in zuigkracht, geluid en stroomverbruik. Bekijk dit filmpje maar eens:
Met wat schuiven van de ventilatiebox op je zoldermuur kan het leidingverloop wel wat beter denk ik. Box wat naar rechts zodat de pijp door het dak één rechte lijn is en dan de rest met spirobuis en kant-en-klare bochten (met rubbers). Scheelde bij mij best wel in geluid.

Die 'bocht' op de foto met die houten latten ziet er ook wat vreemd uit, dat lijkt bijna een 90 graden bocht. Is dat wel goed luchtdicht, gezien er geen tape omheen zit? Mogelijk trek je daar valse lucht.
 
Laatst bewerkt:
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Dekraan

  • #5
Hi @Kluskoppel, in de badkamer zit helaas geen raam. Boven en onder in de badkamerdeur zit zo'n rooster, maar tijdens het uittesten stond de deur de hele tijd geopend. Meer lucht gaan we dus niet naar binnen krijgen.

Helaas is de boel ook weer netjes dichtgemaakt trouwens vanmiddag door de vakman. De flexibele slang zit nu wel recht voor de stalen aansluiting itt een stukje hoger. Maar dit is een optie, mocht het straks met de ventielen erin nog niet veel beter zijn.

Op zolder is het verplaatsen misschien wel een idee, al zijn we niet zo handig, en hebben we van het geluid momenteel absoluut geen last.

Die bocht op de 2e foto lijkt me, maar ik durf het niet te zeggen, vanaf waar wel tape zit op de 'hoofdbuis', één stuk te zijn.

Handige tips in ieder geval, die we als het na het inregelen nog niet beter is geworden, kunnen uitzoeken. Het openmaken was niet al te veel werk gelukkig, dus dat kan altijd nog eens! :)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Je zou kunnen vragen aan de buren of je mag vergelijken hoe de ventielen ingesteld staan.
Als je de ventielen er af haalt dan kun je bekijken op welke stand ze staan.
Ook kun je de ventielen monteren, bij de badkamer zover dichtzetten dat deze nog goed blijft afzuigen
bij langdurig douchen en in de woonkamer zet je ze dan verder open. Eigenlijk doe je dan maar wat
maar het is in elk geval beter als zonder ventielen of helemaal openstaande ventielen.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
@Dekraan laten inregelen lijkt me zeker een verstandig idee. Er zijn inderdaad W-installateurs die zowel deze expertise als CV onderhoud in hun portfolio hebben zitten.

Als het systeem langere tijd niet onderhouden is, is het wellicht ook niet onverstandig om de kanalen en de motor een keer te laten reinigen.

Met inregelen bepaal je als het ware de balans tussen de verschillende ventielen. Als alle andere ventielen in de woning helemaal open staan, zal de afzuiging in de badkamer tegenvallen. Als je alle andere ventielen in de woning helemaal dicht draait, zal alle aangezogen lucht uit de badkamer moeten komen dus heb je daar veel meer ventilatie (in theorie de maximumcapaciteit van de ventilator). De kunst is om de juiste balans te vinden. Je kunt natuurlijk e.e.a. uitproberen en gokken maar de professionals lopen niet voor niets met zo'n toeter rond. :wink:

Mocht het systeem goed ingeregeld zijn, met op ieder punt relatief gezien de juiste hoeveelheid afzuiging, maar de capaciteit nog steeds niet toereikend zijn dan heb je wellicht een ventilatiebox met meer capaciteit nodig.

Dekraan schreef:
Hoe bepalen we of de capaciteit van de ventilatiebox groot genoeg is? De hele woning heeft een inhoud van ongeveer 700m3, de box staat aangeprezen als 452m3 (en op te toeren naar 600). Maar hij zuigt natuurlijk niet voor de hele woning?
Als richtlijn voor de benodigde capaciteit kun je dit aanhouden:
Verblijfruimtes 0,9 dm³/s per m² > 3,24 m³/h per m² met een minimale waarde van 25 m³/h
Toiletruimtes 7 dm³/s > 25,2 m³/h
Badruimtes 14 dm³/s > 50,4 m³/h
Verblijfsruimte met kooktoestel 21 dm³/s > 75,6 m³/h
De box zuigt wél voor de hele woning. Je hebt als het goed is behalve afzuigventielen in een aantal ruimten (badkamer, toilet, keuken), ook raamroosters in de andere verblijfsruimten (slaapkamers etc)? Het idee is dat door de onderdruk van de ventilator, verse lucht naar binnen stroomt via deze andere ruimten. Uiteindelijk krijg je zo luchtdoorstroming in de hele woning.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu