Badkamer afvoer ontspannen

Klamboestabeer

  • #1
Goedemorgen iedereen,

Aangezien ik nieuw ben op het forum zal ik mij eerst even netjes voorstellen. Mijn naam is Joep, 38 jaar oud, en pak al sinds jaar en dag alle klussen in en rond om het huis aan.
Wellicht dat ik met de vergaarde kennis iemand op weg kan helpen, zoals dit forum mij ook vaker op weg heeft geholpen.

Echter heb ik ook meerdere vragen:

Ik ben op de zolder verdieping een badkamer aan het bouwen. Nu ben ik al een tijdje op het forum rond aan het gluren hoe het precies zit met leidingen ontspannen, dak doorvoeren, beluchters, en stankoverlast. Dit laatste had ik graag voorkomen. Helaas vind ik een afvoer op de juiste manier ontspannen nog behoorlijke black magic,
In het bijgevoegde plaatje heb ik 2 situaties geschetst, Mijn eerste vraag is: Is de beluchter in deze situatie nodig? En mijn tweede vraag is: Kan ik deze afvoer efficiënter aanleggen.

Groetjes Joep

afvoer.jpg
 

ABCDE

  • #2
Aansluitingen op de verticale standleiding niet met Y-stuk maar het T-stuk of stroom-T-stuk. Ik weet niet wat je bedoeld hebt te tekenen, maar het lijkt op een soort kruising tussen Y-stuk (T-stuk 45 graden) en T-stuk.

De aansluiting van de WC heb je >90 graden gedraaid op de standleiding zitten ten opzichte van de aansluiting van bad / douche. Dan moet er minstens een halve meter verticaal tussen zitten omdat je anders het risico hebt dat je lozingen in de tegenoverliggende aansluitingen spoelt. Dit kun je voorkomen door een of beide aansluitingen te draaien. Ditzelfde probleem heb je ook weer met de aansluiting douche/bad vs aansluiting wastafel.

Ook lijkt me de WC-aansluiting te hoog te zitten. Bij directe aansluiting van WC op standleiding dient de onderkant van de aansluiting bij voorkeur 100mm beneden de bovenkant van het waterslot van de pot liggen.

Beluchters dienen altijd bereikbaar te blijven en gaan je ook niet helpen in een overdruk situatie, dus dat is eigenlijk alleen om reeds bestaande fout aangelegde afvoersystemen wat te verbeteren. Dus wat dat betreft de verticale leiding doorzetten tot door het dak.

De 50mm voor het bad is ook discutabel. Hangt van de lengte af, anders al eerder naar 75.

E.e.a. staat ook redelijk overzichtelijk in de Technische Documentatie binnenriolering (pdf)
 
  • Like
Waarderingen: Jan-WillemW

Klamboestabeer

  • #4
Hartelijk bedankt voor jullie snelle en duidelijke reacties. Vooral het handboek was zeer interessant om door te nemen. Naar aanleiding van jullie aantekeningen heb ik het ontwerp wat aangepast. Hoewel de bestaande situatie nog wel voor wat uitdagingen zorgt.

Alle aftakkingen van de standleiding neem ik stroom T stukken.
De hoek tussen de aansluiting van toilet, bad en douche, zit nu op 90 graden. Evenals de aansluiting van de wastafel.

Zit ik nog met de 50mm bad aansluiting te kijken. Ik heb de optie om de 50mm aan te houden, dit is dan een volledig rechte buis op afschot van een meter of 3.
Of ik leg de bad afvoer door het verlaagd plafond van de badkamer er onder. Dan zou ik kunnen opschalen naar 75mm. Echter heb ik dan een stuk of vijf 90 graden bochten te maken. Ook betekent dit een extra gat in een betonnen dek van 30cm maken op een redelijk moeilijk toegankelijke plek.
De bijgeleverde sifon van het bad bedraagt 40mm met een uitloop naar 50mm aansluiting.
Zou ik weg komen met de 50mm leiding? Of is dit vragen om problemen?

De volgende uitdaging is de dak doorvoer. Oorspronkelijk reikte de standleiding tot de eerste verdieping. Deze trek ik door naar de tweede. Maar een dakdoorvoer is niet eenvoudig te realiseren. Dat zou in de huidige situatie ten koste gaan van de afzuiging in beide badkamers
De hemelwaterafvoer zit op de verzamelleiding in de kelder aan gesloten. Een overdruksituatie zou daarmee voorkomen moeten worden.
Zit ik nog met een eventuele onderdruksituatie op de tweede verdieping, welke ik zou kunnen ondervangen met een beluchter. Die altijd bereikbaar blijft via een ventilatie kanaal.

Heb ik met deze aanpassingen een werkende situatie?
Ik ben mij er van bewust dat de situatie niet ideaal is, maar ik zou er graag het beste van willen maken zonder het volledige huis af te breken.

vriendelijke groet Joep

afvoer.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu