AWB thermomasterfan blijft soms hangen

Martin7182

  • #1
Beste ketel-experts,

Ik heb exact hetzelfde probleem als hier beschreven:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/awb-thermomasterfan-en-meer-blijft-soms-hangen.21617/
(We hebben alleen een 28.02 WT ipv. 32.02WT)
Kort samengevat, in boiler mode gaat de fan een aantal minuten draaien na het opwarmen waarna de ketel even aanspringt om weer op te warmen. Dit proces blijft zich herhalen en de ketel reageert niet meer op cv-aanvraag. Alles wordt binnenin wel loeiheet. Na resetten gaat de cv het weer doen en lijkt het probleem verdwenen.

We hebben gewoon heet tapwater en in cv-mode doet alles het ook goed. Het probleem onstaat meestal nadat we heet water getapt hebben.

- boiler ntc heb ik gecontroleerd, hij is wat verkleurd maar lijkt me verder ok. Hij meet iets van 2.3kohm in een warme boiler.
- dompelbuis lijkt niet te lekken. De ntc wordt iig niet vochtig.
- eerste stuk v.d. cv uitvoer wordt wel warm, de cv's zelf totaal niet. Lijkt me geleidingswarmte v.d. boiler.
- de driewegklep doet het in principe. Kan de pin met de hand indrukken, zij het met moeite.
- draden v.d. boiler ntc zijn in orde. De branderautomaat heb ik eruit gehaald, zekeringen zijn ok en verder zie ik geen printbreuk o.i.d.

Ik ben een totale leek op dit gebied. Waar is de ventilator eigenlijk voor? Ik snap wel dat een brander lucht nodig heeft die gemixt wordt met het gas, maar de ventilator komt pas echt op toeren NA het opwarmen, dus als de vlam al uit is. Of hoor ik iets anders?? Het lijkt alsof de ketel zowel te warm als te koud is; na het opwarmen gaat de fan telkens draaien waardoor het eea weer afkoelt. Kan het zijn dat toch de boiler ntc stuk is? Welke waarde zou hij moeten geven bij een 70 graden warme boiler? En bij 20 graden?
Kan het zijn dat een van de andere ntc's stuk is? Als ik de boiler ntc even vervang door een 20kohm potmeter dan kan ik de fan laten starten en stoppen, afhankelijk v.d. weerstand die ik instel. Het heeft dus wel met de boiler ntc te maken maar ik zie het verband niet.

Bedankt voor het meedenken,
Alle tips zijn welkom!

Martin
 

Panic

  • #2
Niet moeilijker maken dan het is, Tap ntc is defect.

De maximale nadraaitijd van de ventilator na het verwarmen van de boiler is ongeveer 30 seconden.
 

Lodos

  • #3
Ik sluit me aan bij panic je tap ntc is defect je hoort de ventilator gewoon doordraaien.

De ventilator heeft een functie om voor enna te ventileren en tijdens het branden doet ie 1 op 1 gas en lucht mengen.
 

Martin7182

  • #4
Bedankt!
Voordat ik hem vervang, is het normaal dat bij het opwarmen v.d. boiler het eerste stuk v.d. cv-leiding ook gloeiend heet wordt? Of lekt de 3-weg klep dan en moet die ook gerepareerd worden? Over een lengte van 2 meter wordt de leiding warm; het eerste stuk zo heet dat je 't niet lang kunt beetpakken en tussen de 1 en 2 meter alleen warm. Misschien is dat de oorzaak dat de ketel zo vaak aanspringt en niet uit boiler mode komt (als de kamerthermostaat vraagt).

Ik kan overigens de pin v.d. 3-weg klep wel met de hand indrukken, maar dat gaat zwaar (maar wel soepel). Ik neem aan dat dat er nu niet toe doet. De vragensteller van het draadje van m'n eerste post had dat namelijk ook en het bleek normaal voor dit type ketel.

Martin
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #5
Nee dit is niet normaal.

Als de cv aanvoer meer als 30cm warm word en het binnenwerk zwaar loopt gaat bij mij het binnenwerk eruit.

Ik zou dit meteen erbij doen voor de actuator ook kapot gaat en je voor meer dan dubbele kosten komt te staan [mbt binnenwerk en actuator].
 

Martin7182

  • #6
Ik snap het bijna. De cv-aanvoer dat is dan toch de leiding die NIET uitkomt op de driewegklep?

Voor de goede orde, de waterstroom in boiler-mode gaat toch van de boiler naar de driewegklep en dan door de pomp? En in cv-mode van de cv naar de driewegklep en dan door de pomp?

Als bovenstaande waar is dan trekt de pomp dus het water van de driewegklep. Als de klep lekt dan kun je dat daar niet voelen want er wordt alleen wat koud water aangezogen. Maar aan de 'warme' kant v.d. cv-leiding voel je dat wel doordat een redelijk groot stuk van die leiding warm wordt als gevolg van het lek aan de koude kant.
Klopt deze redenatie? Ik probeer alleen de werking te achterhalen om beter te begrijpen waar ik mee bezig ben.

M'n tap-ntc meet overigens 16kohm bij ongeveer 18 graden celcius. Misschien ga ik hem maar eens naast een nieuwe leggen in de winkel en kijken of hij afwijkt van normaal. 25 euro is toch zonde geld als hij nog gewoon goed is.

Groeten & bedankt tot zover,
Als ik het mis heb dan wordt ik daar graag over getipt natuurlijk :-)
Martin
 

Lodos

  • #7
Ik zou zelf de cartridge nog niet vervangen want je zegt wel dat ie soepel loopt. Het indrukken met de hand gaat natuurlijk wel wat zwaar maar als de motor driewegklep (actuator) er geen moeite doet dus gewoon soepel beweegt is er niks aan de hand met je cartridge.

Als je pennetje naar rechts kijkt staat je ketel in ww stand wanneer die naar binnen dus links staat is die in cv stand. Ik zou eerst met je sensor beginnen.

We horen het wel.
 

Martin7182

  • #8
Opgelost! Het was inderdaad de tap-ntc. Nieuwe erin en het probleem is weg.

Klep dichtgeschroefd, oude ntc weggegooid en klaar is kees? Nee dus, na reparatie wil ik er graag iets meer van leren. En misschien kan ik anderen nog van dienst zijn. Dus klep weer open en even meten:

Boiler opgewarmd met nieuwe ntc:
nieuwe ntc: 2.13 kohm
oude ntc: 2.39 kohm

Bij 19.8 graden celcius:
nieuwe ntc: 14.7 kohm
oude ntc: 16.7 kohm

Dus zowel in warme als koude toestand heeft de defecte ntc een hogere waarde. Mijn vermoeden is dat als gevolg hiervan de boiler te ver wordt opgewarmd waarna de ventilator, op aanraden van een v.d. andere ntc's, op max toerental gaat draaien om de zaak af te koelen. Dit duurt meerdere minuten. Eenmaal afgekoeld triggert de defecte tap-ntc weer en begint de cyclus opnieuw.

De vraag blijft waarom deze klacht zo vaak voorkomt. Van een simpele sensor van een paar tientjes verwacht je toch dat de fabrikant 'm netjes heeft verouderd zodat hij daarna niet meer verloopt. Doet AWB dit wel correct? Of is de levensduur van zo'n ntc in warme toestand gewoon niet langer dan 10 a 12 jaar?

Eenieder bedankt voor de suggesties!. Zonder dit forum hadden we, op aanraden v.d. monteur, een nieuwe ketel gekocht. Nu waren we voor nog geen 24 euro klaar :-). Voorlopig ;-).

Martin
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Voel eens onder de cv ketel aan je warmwater leiding (er zijn 3 koperen buizen, 1 is Koudwater, 1 is Gas en 1 is Warmwater)

Als je minimaal een uur GEEN warmwater hebt gebruikt, en de warmwater leiding is warm........... dan is uw probleem een druppelende warmwater kraan, en zal de cv ketel op warmwater blijven hangen.

De NTC hoort standaard 12kohm bij 20C te zijn. Kleine afwijkingen zijn geen probleem.
 

Martin7182

  • #10
Nou, dat gaan we niet doen denk ik ;-)
Dit probleem is opgelost en het had niets te maken met een druppelende kraan o.i.d. Het was namelijk de tap-sensor die defect was. Maar bedankt voor de tip; ik zal het onthouden als de volgende storing zich aandient.

Wat versta je trouwens onder "kleine afwijkingen"? M'n nieuwe ntc is 14.7kohm bij 19.8 graden. Is dat een kleine afwijking? De ketel doet het nu weer super dus ik neem aan dat 2.7kohm afwijking klein genoeg is, maar 4.7kohm v.d. oude ntc teveel.

Martin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu