AWB ThermoElegance 6 en een Nest v3 OpenTherm aansluiten

Capsoft

 • #1
Ik heb een AWB ThermoElegance 6 ketel. Ik heb via de Vaillant klantenservice te horen gekregen dat de ketel die ik heb geen opentherm support heeft. Toen ik zei dat dat volgens het boekje wel zo lijkt zei ze: ow dan heb je het wel. Beetje vreemd. Maar goed ik ben er redelijk van overtuigd dat ik OpenTherm support heb op de ketel, omdat het de 6 is zou dit zonder extra printplaat nodig zijn.

omdat er al een thermostaat op is aangesloten in het verleden heb ik dat blauwe kabeltje dus niet.

de huidige thermostaat zit ook op oranje/geel. Dat is een AWB ExaControl VM7 trouwens.
Maar goed, ik wil even voordat ik de Nest (versie 3) koop even een bevestiging dat ik het zo goed ga doen:

- stroom uitschakelen
- oude thermostaat verwijderen
- heatlink voorzien van 230v kabel N=blauw L=bruin
- OT1 van heatlink naar oranje op ketel
- OT2 van heatlink naar geel op ketel
- oude kabel die naar thermostaat loopt aansluiten op de T1 en T2 van de heatlink
- thermostaat bevestigingplaat vastmaken aan T1 en T2
- thermostaat bevestigen
- heatlink in stopcontact
- stroom inschakelen
- nest instellen via scherm

Maakt het uit of ik de ot1 van de heatlink nou op oranje of geel doe? ik las ergens dat de t1 en t2 van de thermostaat ook omgedraaid kan worden omdat het puur is voor de voeding van de nest en niet voor de data overdracht, want dat zou draadloos gaan.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lodos

  • #2
  Die afbeelding die je hebt van de awb ketel lijkt mij op die van een awb thermomaster 3hr ketel. Sterker nog ik ben vrij zeker dat die van de 3hr is.

  Maar goed ik heb de nest thermostaat zelfs op een vr toestel gezien waarom zou het niet op een thermo elegance 6 kunnen die hebben zeker wel een opentherm alleen moet je nog even goed in de juiste documentatie kijken.
   

  Capsoft

  • #3
  Bedankt Lodos voor je reactie. Ik heb installatiehandleiding-thermoelegance-6-192366.pdf gedownload. plaatje staat op pagina 25. maar de kans is groot dat het identiek is aan de 3 toch?
   

  Lodos

  • #4
  Deze link moet je hebben.

  Ik weet niet of je in de ketel een open therm printplaat hebt anders moet je dat ook erbij aanschaffen het monteren ervan is plug and play.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #5
  Gezien je thermostaat heb je inderdaad de Thermoelegance 6 advance. Die ketel heeft Ebus, en geen opentherm. Heb je dus een converter voor nodig.
   

  Capsoft

  • #6
  Hoi Lodos en Ingmar ik heb niet de advance, ik heb namelijk de pdf gedownload en zie meteen op pagina 1 dat het niet het juiste model is.

  maar jullie denken dus dat de niet-advance dus geen opentherm heeft? Want volgens deze tabel heeft hij het wel https://wifithermostaten.nl/aansluittabel-awb
   

  Ceeshobby

  • #7
  Dan staat het aangegeven op je kroonsteen.
  Oranje/geel zo niet, geen opentherm aansluiting.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #8
  En als je thermostaat echt een vm7 is, dan geen opentherm, want die is ebus.
   

  Lodos

  • #9
  De vm7 kamerthermostaat wordt met de thermoelegance meegeleverd. Kijk is even naar de stickers op de ketel wat staat daarop. Kan zijn dat het niet de thermoelegance 6 is maar mischien de 3 of 4.
   

  Capsoft

  • #10







  Maar er is dus een oranje geel aansluiting op de kroonsteen.
  onze huidige thermostaat die ik verschrikkelijk vind om in te stellen is voor 99% zeker de exacontrol VM-7

  in de brochure van de thermo elegance 6 staat dat hij te combineren is met de exacontrol of een opentherm. en in de installatiehandleiding staat ook het een en ander over opentherm.

  ik hoop dat het wat duidelijker is met de foto's die ik op imgur heb gezet. :) in ieder geval erg fijn dat jullie mij willen helpen!

  ps. zie net iets grappigs, namelijk dat die vm7 helemaal niet geschikt is voor onze ketel: regelingen/exacontrol-serie
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #11
  Ik zie het opentherm logo staan dus.
  Maar dan is het geen vm7. Er zijn wel andere thermostaten die er bijna hetzelfde uit zien maar dan aan/uit zijn...
   

  Capsoft

  • #12
  Bedankt ingmar,
  dus de Nest zal zonder extra module gewoon lukken?
  Ik zag op de AWB website dat er naast de vm7 ook een va7 was, misschien heb ik dat gewoon niet goed gezien. Hoe dan ook, de huidige thermostaat is niet fijn.

  Waar heb jij het opentherm logo gezien eigenlijk? ik zie trouwens net dat de foto van de achterplaat van de thermostaat, het klepje nog dicht is. ik had ook ergens een foto waarbij die open is, maar zo spannend is die niet want er is alleen een zwarte en rode draad aangesloten.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #13


  daar staat het.
   

  Capsoft

  • #14
  Wow! dat heb je goed gezien. Ik zie het nu ook. Bedankt, dat het logo dus in de ketel staat geeft mij vertrouwen genoeg om de Nest aan te schaffen.

  Had ik de bedrading verder goed bedacht? met de heatlink etc?
   

  Capsoft

  • #15
  @Ingmar,

  je hebt gelijk. Ik heb het even gecontroleerd. De thermostaat die ik nu heb is de VA en niet de VM en is dus een aan/uit thermostaat.
   

  Geert-Jan U

  • #16
  Ik heb mijn honeywell aan/uit thermostaat (Honeywell T87G2014) vervangen door een Honeywell modulerende thermostaat met Opentherm. Mijn lekkende roestbak van een CV-ketel (AWB Thermomaster 3HR) heeft regelmatig storing.
  Op het display van mijn Opentherm thermostaat (Honeywell T87M2018) zie ik de storing.

  De modulerende thermostaat stuurt een blokgolf naar de CV-combi, met vaste frequentie en een duty-cycle van bijvoorbeeld 20% aan en 80% uit. Het is een variabel signaal. Bovendien gaat er tweedraads communicatie door dezelfde twee draden. Bij dit soort toepassingen is de lengte en afscherming van de kabel vaak belangrijk, maar niet met Opentherm. Het kan met UTP-kabel, tweelingsnoer, en het verwisselen van de twee draden maakt niet uit.

  Het aansluitschema in het eerste bericht staat in de handleiding van de AWB-thermomaster 3HR. Na het openschroeven van de kast en het openklappen van het elektro-gedeelte blijkt het schema anders te zijn dan in de handleiding. Een mechanische thermostaat met 110mA voeding kan niet worden aangesloten, en de Aan/uit thermostaat zit aan geel/blauw.
  DSC_0149.JPG
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu