Autoradio werkt maar zonder geluid

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,

Hopelijk kunnen jullie aangeven wat ik zou moeten doen om geluid uit mijn autoradio/cd te krijgen. Het gaat over een VW Transporter T5 (2005).

De cd-speler die erin zat gaf geluid over 1 box (bij het raam). De fader stond goed. Omdat ik normaal geluid wil hebben heb ik een andere radio gekocht. De aansluitblokjes met bedrading passen prima. Toch verandert de situatie niet. De bedrading aan de boxen zit vast en ziet er onbeschadigd uit. Ook bij de nieuwe staat de fader op 0, maar zelfs het faden naar links of rechts maakt geen verschil.
- Mute is niet ingeschakeld.
- bedrading richting luidsprekers heb ik doorgemeten en hebben geen breuk
- er staat voldoende spanning op de radio, want ik hoor de cd ronddraaien en de verlichting op het display ziet er goed uit

Wat zie ik over het hoofd? Iemand de gouden tip?
 
Zou kunnen, maar de kans daarop is klein. Zou wel toevallig zijn als er 4 speakers gelijktijdig kapot zijn. Kan ik dit controleren met een multimeter?

Zou er nog een andere oorzaak kunnen zijn?
 
Ja, dat kan.
Een luidspreker heeft meestal een impedantie van 4 of 8 Ohm.
Als je met een multimeter de weerstand meet dan moet deze heel laag zijn.
(bij standaard luidsprekers)
 
Oke, ben gelijk gaan meten:

Op de speaker in het portier is de waarde 2,5 (met de Ohm ingeschakeld op 20M). De speaker onder de voorruit zijn kleiner en hebben een weerstand die nog kleiner is.
Betekend dit dat de speaker kapot zijn?
 
Met de meter ingesteld op (maximaal) 20M heeft een meting natuurlijk geen enkele zin.

Dan is de weergave 2,5 waarschijnlijk 2,5 MegaOhm, dat is 2,5 miljoen Ohm.

Wat meet je wanneer de meter ingesteld staat op bijv (maximaal) 200 Ohm?

Het is trouwens ook mogelijk om (voor snelle test) gedurende korte tijd een 1,5 V batterijtje op de aansluitingen van de speakers te zetten. Op het moment dat je die aansluit moet je een tik horen uit de betreffende speaker, op het moment dat je hem loslaat ook weer een tik. Wel op letten dat de batterij maar heel even aangesloten blijft, om eventueel defect daardoor te vermijden.
 
Inderdaad de Ohm meter op de kleinst mogelijke stand zetten.
Bij de kleine luidsprekers kan het een ander verhaal zijn,
als dit tweeters zijn dan is de weerstand/impedantie mogelijk anders.
 
Als het alleen tweeters zijn, zou het kunnen zijn dat er een seriecondensator tussen zit en je met een Ohmmeter zlefs helemaal niets meet, dwz. een oneindig hoge weerstand. Of het zijn keramische tweeters, die zijn zonder meer al 'condensatorachtig'.

De truc met het batterijtje zou dan wel (iets) moeten lukken, maar maar één keer, daarna is de betreffende condensator geladen en moet je de batterij even omdraaien om het nog een keer te kunnen doen.
 
Bedankt voor de tips, ik ga even aan de slag met de batterij.

Los van deze route (om tot een oplossing te komen) zien jullie geen andere redenen waarom er geen geluid ontstaat?
 
Heb de weerstand nu in de kleinste instelling van vermogen gemeten en krijg nu de waarde '1'.

Als ik de speaker doormeet met het geluidje (weet niet hoe deze functie op de multimeter heet), dan komt er geen signaal. Dit betekend toch dat er geen verbinding is tussen de twee aansluitingen?

Ook de test met de batterij geprobeerd. Met zowel de speaker in het portier als die bij het voorraam geprobeerd, maar er klinkt niets.

Wat nu?
 
Plaats eens een foto van je meetinstrument met het ingestelde bereik. Vermogen kun je namelijk niet (of in elk geval niet zonder meer) met een universeelmeter meten. En dat hoeft ook helemaal niet, je moet weerstand meten.

Zoals het nu zie, zitten de luidsprekers helemaal niet aangesloten.

De functie van de multimeter met het geluidje (het teken daarvan) is waarschijnlijk een 'doorpiep'functie. Daarmee kun je kabels controleren op geleiding, zonder naar de meter te hoeven kijken. Werkt alleen bij hele lage kabelweerstanden en is voor dit doel niet bruikbaar.
 
Misschien ben ik dom bezig, maar het meten van de weerstand heb ik rechtstreeks op de speakers geprobeerd, dit is dus niet goed?. Als ik aan de buitenkant van de box meet (dus op de aansluitklemmen) meet ik waarde 1 (ingesteld in de meest linkse waarde van weerstand
91833_20200604_184009_1.jpg




Ik kan ook in de speaker meten. De waarde blijft dan de hele tijd veranderen. Een momentopname is hieronder:
91833_20200604_184251_1.jpg


De draad kan ik op zich doormeten, maar welk gedeelte bedoel je? Vanaf de radio naar de aansluiting van de speaker heb ik gemeten (met de piepfunctie). De meter ging piepen, dus ben er vanuit gegaan dat er geen kabelbreuk was. Maar misschien moet ik een andere instelling op de meter gebruiken, of op een ander deel meten?
 
1 betekend normaal buiten bereik.

Volgens mij staat je meter op de laagste stand en dan is de maximale weerstand die hij kan meten 200mOhm.
Normaal klik je dan je meter 1 stap hoger totdat de 1 verdwijnt.

Je kan prima meten op luidsprekers maar de waardes moeten je wel wat vertellen weet jij die niet te interpreteren dan houd het snel op.
 
Volgens mij is de weerstandswaarde behoorlijk stabiel als ik deze meet aan de buitenkant, namelijk 1. Hierbij een foto van de meest 'zware' keuze..

91833_20200604_184115_2.jpg


Het meten aan de binnenkant van de speaker levert geen stabiele waarde op, dus lijkt mij sowieso lastig te interpreteren.

Moet ik uit al deze voorgaande berichten de conclusie trekken dat het probleem niet ligt:
- aan de radio
- aan de aansluitpluggen
- aan de bedrading naar de speakers

Maar waarschijnlijk aan de speakers? Klopt deze conclusie?
Zo ja, hoe kan ik uitsluitend öf de boxen kapot zijn?
 
Geen idee. Ik heb hier totaal geen verstand, dus ben daarom vol verwachting op het advies van professionals (zoals wellicht #headhunter.)...
 
Wat ik meet staat in de berichten hierboven. Het gaat om de weerstandswaarde op de boxen, dit was toch de bedoeling?
 
Eerlijk gezegd heb ik het allang opgegeven. Je zet die multimeter op een willekeurig meetbereik voor ohmmeting en noemt dan een waarde. Het meetbereik is als zodanig niet te herkennen op de foto's, er zijn geen details te zien.

Vervolgens hebben we geen idee of je de meting verricht op de stekkers aan de kant van de radio, op de aansluitingen van de boxen of op de luidsprekers in die boxen zelf. Dat is volgens mij wat headhunter bedoelde met 'waar' meten. Foto's van de positie van de meetpennen tijdens de meting zouden verhelderend kunnen zijn.

Je kan dan wel professionals raadplegen, maar als de communicatie onduidelijk is, doordat je (met alle respect) eigenlijk geen idee hebt hoe een ohmse meting te verrichten, dan wordt het bij voorbaat al niets.

Misschien is het handig als je eerst even op het internet zoekt naar hoe je een ohmse waarde moet meten en op welk bereik voor welk doel je zo'n instrument moet zetten. We geven zo'n 'cursus' niet hier, er is voldoende te vinden op dat gebied.

Of haal er anders iemand uit je kennissenkring bij die vaker met het bijltje gehakt heeft. Wel afstand houden hoor! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan