Straalkast werkt niet optimaal

Caddy67

  • #1
Hopelijk kan iemand me helpen.

Ik heb al jaren een straalkast en tot op heden heeft die nooit zo gewerkt als het zou moeten. Het straalmiddel wordt slechts in intervallen aangevoerd, dit wil zeggen ongeveer 2 seconden stralen, dan stopt de aanvoer en gaat na ongeveer 3 seconden weer verder terwijl de trekker ingedrukt blijft.
Ik gebruik dit straalmiddel
hbm-0258.jpg-1920x1080-926b037c8d.jpg


Wat is de setup:
Ik straal op 4 bar, er hangt een dikke 2 cilinder compressor met een 250 liter vat aan. De kast is een stalen zelfbouwer met een inhoud van ca 250 liter, afzuiging gebeurd door een industriële stofzuiger. Het straalmiddel wordt aangevoerd door een universeel setje, zoals hieronder te zien is. Hier de link naar het pistool
hbm-151-46.jpg-1920x1080-2277b37c8d.jpg


Ik heb verschillende pistolen gebruikt, maar geen van allen zorgen voor een goed resultaat.

Wat ik overigens apart vindt, is dat in het dunne lange buisje aan de aanzuigmond afgesloten is naar de zuigmond terwijl die bij de oude open was.

Het zou super gaaf zijn als iemand van jullie de oplossing voor dit jaren durende ergernis zou weten!
 

Starter01

  • #2
Kan diverse oorzaken hebben:
* straalmiddel of perslucht vochtig
* te lage luchtdruk
* straalmiddel te zwaar
* geen goede afstelling van aanvoer straalmiddel
 

Caddy67

  • #3
Hoi, bedankt voor je antwoord!

Starter01 schreef:
* straalmiddel of perslucht vochtig
Er zitten twee waterafscheider/drukregelaar combinaties tussen, 1 net na de compressor en 1 vlak voor de straalkast. Hoe kan ik zien of mijn straalmiddel te vochtig is, ik zie geen klontjes erin.
* te lage luchtdruk
Ik straal met 4 bar, zou dit naar jouw idee meer moeten zijn?
* straalmiddel te zwaar
Het straalmiddel heeft een soortelijk gewicht van c.a. 2kg, dat is al vrij laag toch?
* geen goede afstelling van aanvoer straalmiddel
Daar kan ik niets in afstellen omdat de zuigmond in het straalmiddel zit en die mogelijkheid niet heeft. Die lange dunne buis die uit de vulmond steekt is bij 1 exemplaar dicht, die is niet dichtgeslibd maar nieuw vanaf de fabriek al niet open. Naar mijn idee zou die open moeten zijn, klopt dat?
 

Blof-fan

  • #4
Zoals jij het beschrijft zou mijn eerste vermoeden ook vocht zijn. Ik heb dat mijn straalkast ook gehad en heb toen een ontvochtiger geplaatst, waarna het probleem over was.

Ik straalde toen wel met fijne glasparels, die zijn nog wat gevoeliger voor vocht.

Als jij die al hebt zou ik eens kijken of die wel correct werken. Moet je ook daadwerkelijk regelmatig wat aftappen? Als je zonder straalmiddel gewoon eens een poosje lucht uit het pistool laat komen op je hand, voel je dan vocht?

Ik zou als ik jou was de druk eens wat omhoog gooien. Ikzelf straal op zo'n 7 bar. Mijn straalmiddel gaat dan misschien iets minder lang mee, maar dat vind ik minder belangrijk.
Wat ik belangrijker vind is dat het straalmiddel goed afneemt zodat ik een beetje lekker door kan werken.

Bij lagere drukken duurt het vaak een stuk langer voordat je iets lekker schoon hebt.
 

Caddy67

  • #5
Bedankt voor je antwoord, ik zal eens kijken of de waterafscheiders naar behoren werken, want nu je het zegt, ik heb er nooit bewust water in gezien!
Als het straalmiddel vochtig is, klontert het dan of is dat niet zomaar te zien?

Hoe zit dat bij jou straalkast, heb je daar een soortgelijke zuigmond als op de onderstaande foto?
Bij het laatste pistool is de buis afgesloten naar de zuigmond, dit in tegenstellig tot de oude waar die gewoon open was.
Aantekening 2022-01-17 221257.png


Ik zal in ieder geval bij gelegenheid de waterafscheiders controleren en eens proberen om de druk te verhogen.
 

Blof-fan

  • #6
Ik heb zo'n standaard straalkast van dezelfde webshop waar jij ook die foto's van hebt :wink:

Bij mijn straalkast zit er een vaste buis naar de opvangbak waar een slang op zit naar het straalpistool. Door de onderdruk van de voorbijrazende lucht wordt het straalmiddel omhoog getrokken.
Ik denk dat dat langere smalle buisje is bedoeld om ook lucht mee te laten voeren om het straalmiddel makkelijker mee te laten voeren. Het lijkt mij dat die dus open zou moeten zijn. Bij mijn straalkast zit die er niet in en die werkt verder prima.

Jij straalt met Korund of aluminiumoxide ofzo denk ik?
Het straalmiddel klontert niet echt, maar het kan ook aan de wanden van het straalpistool blijven plakken. Dan raakt ie even verstopt en nadat de druk daarachter wat opbouwt wordt het weer naar buiten geblazen. Dat is volgens mij dat haperen steeds.

Kijk eerst die waterafscheiders eens na en probeer eens een hogere druk, wellicht dat dat al wat helpt :prima:
 

Caddy67

  • #7
Bedankt weer @Blof-fan voor je uitgebreide antwoord. Zodra ik in mijn werkplaats ben check ik het even en laat je weten wat de uitkomst is :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Blof-fan

Starter01

  • #8
Zitten er geen stukken verf in je straalgrit? De kop van je pistool is aan de binnenzijde ook schoon?
 

Wiebrenk

  • #9
is je nozzle wel groot genoeg ? Te kleine nozzle creeerd niet voldoende venturi effect om überhaupt grid aan te kunnen zuigen. Ook wil het helpen om de afstand tot het pistool en het grid minimaal te houden. Het verhogen van de hoeveelheid valse lucht bij de inzuigmond maakt ook behoorlijk veel verschil (denk dat je toevoer gewoon smoort). Zelf heb ik gekozen om een ander type pistool te gebruiken, een met een voet pedaal, dit was voor mij de beste upgrade om beter te kunnen stralen
 

Caddy67

  • #10
Allemaal bedankt voor jullie antwoorden, de oplossing was het vervangen van de drukregelaar aan de straalkast. Ik heb er twee hangen, eentje net na de compressor en eentje bij de kast. Geen idee wat er mis mee is, maar nadat ik hem ertussen uit had gehaald werkte de kast als een tierelier!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu