Automatische sproei installatie

Warmerdp

  • #1
Hallo!
In een stuk van mijn tuin wil ik gazon van ongeveer 25 m2 aanleggen (rechthoekig, 6x4). Ik ben nu de grond aan het voorbereiden. Ik had nog een aantal PVC buizen liggen (50 mm doorsnede) en die heb ik ingegraven met het om gazon te automatisch of semi-automatisch te kunnen besproeien. Er is een watertoevoer in de buurt met een PE slang van 16 mm. Ik zie dat de meeste sproeinstallaties een PE buis of tuinslang met een doorsnede van 20 mm hebben.

Welke diameter kan de slang die ik door de PVC buis wil trekken het beste hebben: 20 mm of 16mm. Is het zinvol een 20 mm buis te leggen als de toevoerkraan aangesloten is op een aanvoerslang met een diameter van 16 mm?

Bij voorbaat dank voor het advies.

Met groet, Pieter
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de aanvoer 16 mm is hiermee verder werken. Bij een overgang naar 20 mm geeft dit veel te veel drukverlies. Iets waar het hele systeem mee staat of valt.

Maar een gazonnetje van 24 m2... Dan heeft u al genoeg aan 1 zwenksproeiertje in het midden. Met een beetje gemiddede druk op de aanvoer kan deze zelfs aan de rand van het gazon geplaatst worden. Aan de ingegraven buizen heeft u dan niks, tenzij u achter uw gazon ook een watertappunt wilt hebben (voor een tuinslang of een uitbreiding op het sproeisysteem voor een border) en u uw gazon niet meer open wilt graven.

Het bekende Duitse merk met de blauwe kleur heeft een mooie pop-up zwenksproeier. Leiding er op aansluiten, sproeibereik instellen en klaar. Ook heeft dit merk een mooi tappunt voor in de grond. De tyleenslang komt aan de onderkant in het tappunt en van boven zit er onder een schuifdeksel een aansluiting voor de tuinslang. Alles geheel vlak met de grond. Let er wel op dat u het tappunt koopt en niet het aansluitpunt. Deze laatste is precies andersom qua functie: via een buitenkraan en stuk slang kunt u via het aansluitpunt de tyleenslang voeden met water voor een sproeisysteem. Vanwege een interne keerklep kunnen deze 2 niet door elkaar gebruikt worden.
 

Warmerdp

  • #3
Dank Bert, voor je heldere reactie. Daar kan ik mee verder. Ik ga de 16 PE buis, die ik ook nog heb liggen, gebruiken

Het is inderdaad een klein gazonnetje. Het zou inderdaad wel mooi zijn als het sproeiertje aan de zijkant geplaatst kan worden. Het waterpunt ligt aan de aan de "verkeerde kant" en te vermijden dat de slang van de ene kant over het pad naar de andere kant over het gras loopt heb ik de PVC buis maar ingegraven, voor het geval.

Het is voor mijn huisje in Frankrijk en het wordt daar in de zomer flink droog. Het idee is met een timer in ieder geval zo nu en dan eens het gazon te kunnen besproeien zodat het groen blijft.

Dit is mijn eerste ervaring bij Klusidee.
Het werkt goed!

Dank nogmaals, en met groet,
Pieter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu