Automatische ontluchter plaatsen

pc1404

  • #1
Hi,

In het huis van mijn ouders zitten op de zolder twee verwarmingskranen die lastig te bereiken zijn. Hierdoor worden ze (te) weinig ontlucht.
Ik heb dit vandaag gedaan en uit de warme kraan kwam veel lucht; water; weer meer luchter; water; lucht etc...

Ik vroeg me af of het handig is om deze:
1611700475990.png

te plaatsen ?


Indien ja ? Hoeven deze alleen op de zolder op de twee kranen om het afdoende te laten werken ? Er zit ook wel eens lucht in de radiatoren maar daar is makkelijker bij te komen.
Bijgevoegd foto van de kranen.


Mocht dit inderdaad werken en goed zijn; dan is de volgende vraag... hoe doe je ze er opzetten zonder dat het water eruit spuit ? Dank !!

PXL_20210126_125202124.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Systeem aftappen dan handontluchters verwijderen en automatische ontluchters plaatsen met1/2 duims schroefdraad, die u aangeeft zijn voorzien van 3/8 schroefdraad dan moet u er 2 verloopringen bij hebben van 3/8naar 1/2
Schroefdraad verpakken met teflon
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

pc1404

  • #3
dank @Marcn.88 !

Zou je deze aanraden ?

Ik zie dat er ook veel duurdere zijn van spirovent ? Zijn die dan veel beter ? of is het goed genoeg om te beginnen met bovenstaande op het hoogste punt ? (ik zie ook andere die op het warmste punt moeten namelijk)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Nee zeker niet, ik vind op dit soort plaatsen een automatische ontluchter geen goed idee, vaak gaat het vormen van lekkage geven die je niet wilt hebben op die plaats. Met de hand ontluchter heb je er wel goed zicht op.

Kijk ook uit dat het vaak stikstof is wat er ontlucht wordt en mogelijk het expansievat defect aan het raken is waardoor dit steeds maar ontluchten door ontstaat.

Onder een automatische ontluchter hoort ook eigenlijk een luchtpot aanwezig te zijn die de lucht opvangt uit de installatie en dan pas via een automatisch ontluchter kan ontsnappen.

Op deze plaats zo vlak boven een hoofd leiding ontlucht een automatisch ontluchter ook niet zo best vanwege het onder door stormende water (hoge snelheid) wat de lucht niet laat ontsnappen.

Vr Gr en succes ermee
 

pc1404

  • #5
dank @Cvolieboy ! Dat maakt de keuze toch weer niet zo makkelijk. het is een moeilijk bereikbare plek op de zolder; die handmatig toch niet zo vaak wordt ontlucht als moeten; maar ik snap je bezwaren voor automatisch
 

pc1404

  • #6
Ik vroeg me af of hier nog andere meningen / ideeën over zijn ? Ik wil niet eigenwijs zijn @Cvolieboy maar zit met het probleem dat mijn ouders (al wat ouder) gewoonweg niet makkelijk er bij komen op de zolder om te ontluchten & in de praktijk dit dus ook niet doen. Andere tips/ideeën zijn dus welkom.

Je schrijft over een defect expansievat. Voor zover ik weet zat er vroeg 1 op de zolder maar tegenwoordig niet meer (waarom weet ik niet). De cv-ketel zelf is recent(eerder dit jaar) vervangen voor een nieuwe.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Ik ben ook geen fan van automatische ontluchters, zeker niet van die kleine.
Ik zou er eerder een grotere pot/dikke leiding plaatsen zodat er meer lucht kan verzamelen
en die kun je dan af en toe controleren en ontluchten.
Op den duur is ontluchten bijna niet meer nodig als de installatie in orde is.
 
  • Like
Waarderingen: pc1404

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu