ATAG oven OX4611C oven werkt niet

W.J.

  • #1
Atagoven werkt niet. Verwarmingselement wordt niet ingeschakeld. Wel de grill maar dat is een ander element. Het ovenelement wordt niet ingeschakeld.. Ik heb de achterkant van de oven verwijderd en onder spanning gemeten. Nogmaals er komt geen spanning op de aansluitingen van het ovenelement.

Wie weet waar deze storing vandaan komt.
 

W.J.

  • #3
Dank je Henk voor je reactie. Ik had de door jou genoemde document ook gevonden. Inmiddels denk ik een stap verder te zijn. Het toestel heeft 4 verwarmingselementen. Door de plaat van de achterkant te demonteren krijg je zicht op 4 verwarmingselementen. Twee voor de bovenwarmte, grill-standen enz en 2 elementen die dienen voor de hetelucht voorziening. Die elementen zitten dicht bij de onderzijde gemonteerd. Het een na onderste element lijkt de boosdoener te zijn. Na doormeten met de multimeter meet ik 0 ohm.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien je werkelijk 0 Ohm meet, heeft het element een kortsluiting en dan is er zeer waarschijnlijk ook een relais op de vermogensprint gesneuveld. Maar dan zou er in principe ook een zekering in je zekeringkast moeten zijn uitgeknald. In elk geval zou het defecte relais een reden kunnen zijn, dat je geen spanning op de aansluitingen van het element gemeten hebt.

Maar misschien bedoel je geen 0 Ohm (kortsluiting dus), maar een meting van oneindige weerstand, op veel multimeters aangegeven door alleen een 1. In dat geval is inderdaad alleen het betreffende element (intern) onderbroken en zou je moeten kunnen volstaan met vervanging van het betreffende element.
 

W.J.

  • #5
Mooie reactie Kees.

Er is wel een sluiting geweest en in de meterkast ging ook de aardlek eruit.

Idd is 0 ohm dat wat ik bedoel. Ik heb net de oven aangezet op de ovenstand en ik meet wel 220V op de aansluitklemmen van het element. Dus het relais werkt waarschijnlijk wel gewoon goed maar is het element intern onderbroken zoals je schrijft.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Onderbroken is niet 0 ohm. Onderbroken is oneindig ohm. Groot verschil.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

W.J.

  • #7
Inmiddels een nieuw verwarmingselement geplaatst. Deze is bereikbaar door de in de oven de achterwand te verwijderen dmv de 4 bouten. Daarvoor moeten de moeren worden tegengehouden. De moeren bevinden zich aan de achterzijde van de oven en daar moet de beschermkap/de achterzijde worden verwijderd. Dat gaat eenvoudig door de tork-parkers te verwijderen. Het element zit ook met met 2 kleine moertjes (bereikbaar via de achterzijde) vast. Deze moertjes losdraaien en dan is element los. Nieuw element in omgekeerde volgorde monteren.
 

W.J.

  • #8
Gaat om ATAG-oven bouwjaar 2019, typeaanduiding OX4611C
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
En dat type heb je in meerdere series zie #2
1654685170772.png

1654685258330.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu