Atag E325C en atag Wize Klokthermostaat

Infiniti3d

  • #1
Sinds een paar weken word onze jarendertig woning verwarmt door een Atag E serie Combi ketel. Meteen maar een bij passende thermostaat (zgn atag Z-Ready) erbij genomen. Deze zou na een week zichzelf inleren en ervoor zorgen dat de gewenste temperatuur bereikt is op het ingestelde tijdstip. De ketel hangt nu 3 weken en Zondagsmorgens zou het om 9:00 21.5 graad moeten zijn, als de theromstaat optimaliserend is zou de ketel toch eerder ( 8.45 ofzo ) al moeten beginnen met aanwarmen? zodat het om 9:00 de gewenste 21.5 graden is bereikt?
In de handleiding van de thermostaat word beschreven dat de inleer periode ongeveer een week duurt helaas verneem ik hier dus weinig van zelfs na 3 weken nog geen optimalisatie! hetzelfde geld trouwens door de week, het zou 21.5 graad moeten zijn om 16:30. In de praktijk begint de ketel pas met opwarmen op of zelfs na dit schakelpunt in de tijdslijn.
Is de thermostaat mischien defect of moet ik nog even geduld hebben voordat ik terug ga naar de leverancier!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ken deze thermostaat niet maar staat de optimalisatie wel aan?
 

Infiniti3d

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie
Als de thermostaat op auto staat, dus met ingesteld klok programma zou de optimalisatie gewoon moeten werken. Ik heb in de handleiding gezocht of ik de leerstand handmatig kan in/uitschakelen maar kan er niets over vinden. Opmerkelijk is dat in de handleiding wel staat dat wanneer de thermostaat aan het inleren is het celsius symbool zou moeten knipperen, ik heb hier vanaf dag 1 op gelet maar geen knipperend celsius symbool gezien tot nu toe! Ik ben bang dat er toch iets niet helemaal goed is.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Zit er een buitenvoeler gemonteerd ?
Weersafhankelijk regelen
Meestal staat de weersafhankelijke regeling aan als er een buitenvoeler gemonteerd is. Dit kunt u
controleren door in hoofstuk 5.4 te kijken of de buitentemperatuur (nr.1) wordt weergegeven. Als
u een buitentemperatuur ziet, is er een buitenvoeler gemonteerd. Raadpleeg eventueel ook uw
installateur. Als u de weersafhankelijke regeling van de thermostaat gebruikt, hebben bepaalde
instellingen een andere betekenis:
 

Infiniti3d

  • #5
Nee er zit geen buitenvoeler gemonteerd, in de toekomst ben ik dit wel van plan. Mede door het op stapelstaande badkamer project, deze word voorzien van vloerverwarming en in de keuken is dit al aanwezig! In de woonkamer komen thermostaat kranen ivm houtkachel. De vloerverwarmings zones blijven zo toch van warmwater voorzien.
Met de E/serie kan ik kiezen tussen 100% war of met ruimte invloed. Maar goed allemaal mooie plannen, en door aanschaf van de allernieuwste CV combi HR ketel dacht ik een goede start te hebben als basis voor alle toekomst plannen aan mijn woning, maar nu blijkt die optimalisatie nog niet eens te werken. Van Atag zou je verwachten dat de software een woning in drie weken leert kennen? Hopelijk is het iets simpels en makkelijk op te lossen? Ik heb nog eens goed gezocht in het parameter hoofdstuk en daar staat helaas niks over, of de optimalisatie aan of uit te schakelen is. Er staat dat wanneer de Z-Ready CT verkeerd is aangesloten of wanneer een niet Z-ready CT word aangesloten op de Z-ready bus van de ketel deze direct een storings code geeft. In mijn geval is er geen storings code aanwezig en alles functioneerd naar behoren, de kamertemp blijft mooi constant en de ketel stookt zeer laag. Ik ga nog een weekje afwachten, als het volgende week nog steeds hetzelfde liedje is ga ik contact zoeken met de dealer en een melding maken bij Atag zelf.
Ik zal mijn bevindingen dan ook hier posten, suggestie's of enig andere informatie is natuurlijk van harte welkom! Leuk en behulpzaam forum hier trouwens, echt top :prima:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Ik lees nergens wat de actuele temperatuur op de thermostaat was bijv om 0900h ? en hoe groot de afwijking tov de ingestelde waarde .
 

Infiniti3d

  • #7
Ja mobel je hebt inderdaad gelijk, de afstand tot de gewenste temp. is om 8:59 meer dan 3 graden. Voor het gemak was het bijv vanmorgen om 8:55 nog rond de 17 celsius. Je zou denken dat het rond die tijd al 20 of 21 graden zou moeten zijn? Van afwijking is weleenswaar geen sprake omdat de temperatuur wel gehaald word uiteindelijk, alleen te laat (9:20uur)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Inderdaad , dat hoort ook zo te zijn .

ik heb onlangs ongeveer zelfde problemen gehad met een ingewikkelde regelaar , maar bleek uiteindelijk dat de de ruimtetemperatuur gedurend een lange periode nooit werd gehaald waardoor de optimalisatie niet goed kon functioneren en door de regelaar intern werd uitgeschakeld .

echter deze thermostaat van atag ken ik niet en heb ik nog niet in mijn handen gehad .

en in jou geval lijkt me een belletje naar Atag servicedesk wel verstandig :wink:
 

Infiniti3d

  • #9
Dat was dan waarschijnlijk in een situatie met te weinig radiator capaciteit? :mrgreen:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
:mrgreen:

na berekening bleek dat er maar 40% van de benodigde capaciteit stond opgesteld :shock:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Om 9.00 uur moet het 21,5 gr zijn. Hoe laat moet je ketel beginnen.
*wgb*
 

Infiniti3d

  • #12
Vandaag gebelt met de WS, daar word gezecht dat optimalisatie sowieso nooit perfect werkt en ik zelf het schakelpunt moet vervroegen! Lijkt me vreemd, maarja bij mij doet ie het helemaal niet, dus ook een mailtje naar Atag vandaag. De ketel begon vandaag om 16:00 met opstoken en weer geen minuut eerder. Het aanwarm proces gaat zoals je zou verwachten, namelijk vrij langzaam met een lage stooklijn. Zo doende duurt het anderhalf uur voordat de gewenste temp bereikt is. Maw dit stookgedrag zou je verwachten voor het schakelpunt van 16:00.
Zou een herstart, stroomonderbreken van de ketel en thermostaat mijn probleem kunnen oplossen? Ik weet dat bij besturingssoftware dit weleens kan helpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Als de ketel door een installateur is geplaatst dient deze de storing/onjuiste instelling op te lossen, u mag een goed werkend systeem verwachten.
 

Infiniti3d

  • #14
Ik heb de ketel en thermostaat zelf aangeschaft en geïnstalleerd :wink:
Ik ben erg handig met dit soort dingen. Het aanluiten van een klokthermostaat is echt kinderspel, bovendien valt er niks in te stellen.
Dit systeem is plug and play zoals ze dat noemen en moet meteen werken naar behoren.
Er zijn nog een aantal andere fucties van de klokthermostaat die niet werken trouwens. Zo zou ik de comfort/Eco stand (Tapwater) in en uit kunnen schakelen op de KT, dit werkt niet! Ook kan ik de Tapwater flow uitlezen volgens de handleiding altands, als ik de warme kraan opendraai zie ik geen waarde in het ww menu van het aantal liters pm. flowsensor aanwezig hoor.
Meerdere fucties die niet werken, ik ben er niet echt rouwig om maar van het neusje van de zalm had ik dit soort kleine onvolkomenheden niet verwacht.
Geen antwoord gehad trouwens van Atag :?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #15
Staan de parameters van de ketel zelf goed ingesteld ?
parameter 2 en 4 ??

tevens wordt in de installatiehandleiding aangeraden om de ATAG Brain Q of ATAG Smart te gebruiken .

volgens installatiehandleiding beschikt deze ketel niet over een flow-sensor :!:


misschien is het verstandig om zowel de ketel als de regelaar te reseten naar fabriek instellingen .
 

Infiniti3d

  • #16
Het klopt inderdaad Mobel, ik heb de Z-ready van na 08-2009. Dit is de nieuwste versie en is net als de Wize thermostaat Z-ready en horen dus bij elkaar. Flowsensor is ook aanwezig. Ik heb de ketel naar fabrieks instellingen terug gebracht en de ww eco/comfortfunctie kan nu weer aan en uit worden gezet op de thermostaat. Helaas nog geen flow uitlezing.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #17
:mrgreen: ik koop nooit iets nieuws wat net uit is , maar wacht rustig tot het zichzelf bewezen heeft en alle bugs eruit zijn :wink:
 

Infiniti3d

  • #18
OK, probleem opgelost! De thermostaat beschikt over een submenu, meerdere parameters zijn hierin beschikbaar zoals, stooklijn aanpassing ruimte correctie etc.... En jawel, ook de inschakeloptimalisering!! :D
Deze staat standaart uit en is in te schakelen door onder het kopje (opstoken) de waarde van 3 naar 1 bij te stellen. Om in het submenu te komen moet de menu toets 10sec vastgehouden worden.
Atag heeft snel gereageerd en de juiste oplossing geboden, goed gevoel over deze toch wel dure aanschaf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu