Atag Blauwe engel II Wel verwarming geen warm water

Saskiaaa

  • #1
Ik heb een storing bij de Blauwe engel II (type S-HR35T). Ik heb wel verwarming maar niet normaal warm water. Alleen het warm water uit de boiler. Zodra de boiler leeg is komt er geen warm water meer.
Het water in de boiler warmt weer langzaam op nadat hij leeg is geweest.
De brander springt ook niet aan bij een warm water vraag. Ik zie (display) en hoor (oor) de brander voor warm water helemaal niet branden bij een warmwater vraag (ik weet dat ik dan het grijze bovenste knopje rechts moet indrukken dan kan ik zien wat de ketel doet).

De ketel geeft op het "normale" display alleen maar GOOD aan.

Ik heb al een keer het sensor staafje links van de ketel vervangen. Afgelopen zomer ook het overloopvat én de boiler maar ik hoop dat als ik dit oplos dat ie weer een paar maanden meegaat. Ik weet dat de ketel aan vervanging toe is (om de paar maanden is het raak) maar ik moet nog een beetje sparen. Ik ben behoorlijk handig, heb bovenstaande werkzaamheden zelf uitgevoerd.

Wie weet wat het zijn kan en kan mij vertellen hoe ik het moet aanpakken.

Vast bedankt.

Saskia
 

Piet48

  • #2
De S-HR35T heeft een modulerende driewegklep (type VC6940). Deze is in staat om simultaan de boiler als de radiatoren van verwarmd water te voorzien.



De klep ziet er zo uit misschien kun je hem voor test ook handmatig bedienen.

Misschien dat andere beantwoorders een tip hebben om hem te repareren.

Gr. Piet
 

Saskiaaa

  • #3
Gisteravond was er ineens weer warm water, dus ik snel (en lang) gaan douchen, met het idee straks kan het misschien weer niet. Daarna wilde mijn dochter. Helaas deed het warm water het toen niet meer. Vanochtend wél weer warm water. Ik snel de kraan weer opgezet en zieke dochter uit haar bed getrokken. Nu heeft ze lekker gedouched. Maar ja, wat doet ie straks weer? Heb ik dan weer geen warm water.

Wat die 3-wegklep betreft, hoe test ik die handmatig?
 

Piet48

  • #4
Schijnbaar zit hier geen handbediening op, het mechanisme kan ook vervuild zijn maar als je hem demonteerd moet ook het water van de installatie afgelaten worden.

Een nieuwe klep kost ruim 150 Euro dus het is de moeite waart om het te onderzoeken of te laten doen

Google maar eens met het nummer van de klep en reinigen of repareren dan komt je misschien wel instructies tegen.

Succes

Gr. Piet
 

Piet48

  • #5


Dit is het binnenwerk (cardridge) van de driewegklep, ze zijn ook los verkrijgbaar.

Gr. Piet
 

Saskiaaa

  • #6
Alles lijkt het weer te doen. Misschien een storing door de kapotte kamerthermostaat? Nu maar hopen dat het blijft werken.

De 3-weg klep lijkt het ook niet geweest te zijn. Ik kon steeds zien dat die verschoof als ik de warm waterkraan opendeed.
De mengkraan was het ook niet want als er warm water uit de (wel warme) boiler moest komen mengde hij dat perfect. Ik denk dat het (misschien) de tapsensor is geweest. Maar ja, nu doet alles het weer. Volgens Atag kan door een kapotte kamerthermostaat (ook als deze niet van Atag is en niets te zeggen heeft (kan) over het warm water) er door kortsluiting een verkeerd signaal doorgegeven worden waardoor de ketel "denkt" geen warm water te mogen leveren.

Het vervangen van de kamerthermostaat is dan de oplossing.

Ik hoop in ieder geval dat het leed geleden is.

Bedankt voor de hulp.

Groeten Saskia
 

Piet48

  • #7
Bedankt voor het afmelden.

Gr. Piet
 

Saskiaaa

  • #8
Na een aantal weken weer normaal gedouched te hebben, heb ik vandaag weer geen warm water. Hij springt helemaal niet aan als er warm water vraag is, het lijkt dus (voor mij als leek) alsof de ketel niet "weet" dat er warmwater vraag is. De verwarming voelt warm en in de woonkamer is de temperatuur gelijk aan de vraagtemperatuur, helemaal goed dus. Op het moment van de warmwatervraag brand de ketel ook niet voor de cv, dus een klepprobleem lijkt me in dit geval niet, toch?

Hoe kan ik de tapsensor controleren, waar zit die en is die een beetje makkelijk los te maken. Misschien zit er gewoon kalk op en is dat goed te herstellen en anders te vervangen.

Wie kan me wijzer maken dan ik ben?

Groeten Saskia
 

Saskiaaa

  • #9
Ik vond de volgende installatiehandleiding:
https://www.scribd.com/document/88859779/CV-ATAG-Installatievoorschrift-Blauwe-Engel-en-Enigma
Ik zag daar dat de blauwe engel geen aparte tapsensor heeft maar alleen een boilersensor. M.a.w., zodra de boiler leeg is of niet op temperatuur moet de brander aanslaan. Dat gebeurde dus helemaal niet. Nu heb ik afgelopen zomer zelf de boiler vervangen door een 2e handse. Toen al viel me op dat de verbindingsaansluitinkjes iets anders waren en er niet heel degelijk uitzagen. Maar goed hij deed het zonder problemen weer dus ik waqs al lang blij.
de laatste keer dat ik geen warm water had, heb ik even gerommeld met die aansluiting, die erg dicht tegen de metalen behuizing van de ketel zit. Daarna is het weer enkele weken goed gegaan, maar wel alleen als de ketel warm was. Tot vandaag dus.

Ik heb daarnet weer even gerommeld met de aansluiting (de boiler was nog niet op temperatuur) en ja hoor, hij begon direct te branden.
Ik contateerde daarom dat de aansluiting niet goed bleef zitten en soms geen contact maakt. Als de ketel (en dus de behuizing) warm is (en daardoor iets uitzet) was er wel warm water (waarschijnlijk gaf dat net dat zetje) en daarna niet en nu dus helemaal niet meer. Ik heb er een dun plastic plaatje tussen geschoven en hij doet het als nooit tevoren.

Ik ben dan wel geen techneut maar blijkbaar heb ik snel door waar een probleem zit.

In dit geval is het dus opgelost en zit de aansluiting nu goed op zijn plaats gedrukt door dat plaatje.

Ik hoop dan ook dat dit (voorlopig) het laatste is dat jullie van mij horen.

Iedereen bedankt voor het meedenken.

Groeten Saskia
 

Piet48

  • #10
:prima:

Geen techneut maar wel pienter.

Gr. Piet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu