Atag A244EC efficiënt afstellen voor Honeywell Evohome

Bernhard

  • #21
Het vermogen/capaciteit van de radiatoren bepaald de CV-watertemperatuur. Dat gebeurd bij het opwarmen en op temperatuur houden van een huis.
De aandacht voor het afstellen/inregelen en het selecteren van de grootte van een radiator zal een hoger rendement opleveren dan het zgn optimaliseren van de ketel instellingen. De aandacht moet meer uitgaan naar een optimaal werkende radiator ipv het sleutelen aan een ketel. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #22
Daar ben ik het niet mee eens.
Als ik een ruimte heb met een correct gedimensioneerde radiator, die ook weer correct ingeregeld is en ik draai de thermostaat een paar graden omhoog, dan gaat de ketel gewoon naar de maximaal ingestelde temperatuur.
Als ik er een radiator ophang die 20% groter is, dan gebeurt dat ook.

Als de ruimte eenmaal op temperatuur is, dan zal die grotere radiator de ruimte met een lagere watertemperatuur warm kunnen houden.

Je kunt er dus niet om heen dat de instellingen van de regeling wel degelijk invloed hebben. immers, als je gaat opwarmen met 80 graden(maximale instelling cv ketel), dan is het sneller warm dan dat je dat doet met 60 graden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #23
In de optiek van Bernhard loopt de aanvoertemperatuur niet tot het maximum op, bij voldoende radiatorcapaciteit. In de praktijk gebeurt dat bij veel thermostaten wel, en dus heeft het zin deze aanvoertemperatuur (of het vermogen) lager af te stellen.

Hierdoor wordt weliswaar de aanwarmtijd langer, maar het comfort verbetert (geen gloeiende radiatoren) en het verbruik neemt af (langer in HR-gebied stoken).

Als de radiatoren simpelweg te klein zijn helpt er geen ketel of regeling aan, dan duurt het gewoon lang (of eeuwig) voor het warm wordt.
 

Bernhard

  • #24
Hessie, een CV-ketel behoort niet naar de max. watertemp. te stoken bij het opwarmen. Dat is alleen bij max. belasting.
Bij VW en LTV-radiatoren is de watertemp. ook lager.
Grote radiatoren geeft een lage watertemp. mvg bernhard
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #25
Blijft echt een mooie discussie.
Die naar mijn idee is veroorzaakt door de uitleg die
worden gegeven bij fabrikanten en opleidingen, helaas
verschillen die uitleggen enorm van elkaar, en zullen
ongetwijfeld goed bedoeld zijn....maar met deze discussie
als gevolg :mrgreen:

Ik sta altijd open om weer iets nieuws of anders te
leren, maar tot op heden ben ik nog steeds niet
overtuigd over het feit dat de radiatoren het max. temp
bepalen...
Ik zal dan als voorbeeld een Intergas nemen, als je daar
een opentherm thermostaat op zet, en je gaat 5 graden
verhoging vragen, dan zie je op de ketel ongetwijfeld
het max ingesteld temp staan wat hij als setpoint neemt.
Echter vraag ik 0.5 graden verhoging, dan zie je ineens
een max. temp van bv 45 graden als setpoint....
Dus dan bepaald toch de ketel de max. aanvoer temp,
de snelheid waarmee hij daar naar toe gaat, word
dan bepaald door de afname, wat je mag zien als
radiatoren...

Blijft een lastig en krom verhaal :mrgreen:
 

Bernhard

  • #26
Het is niet lastig en niet krom.
In je uitleg schrijf je dat als de radiatoren minder warmte moeten leveren de watertemperatuur lager kan zijn dan bij maximale belasting. Dus bepalen de radiatoren de hoogte van de watertemperatuur. Van de 10 CV-installaties met problemen is 11 keer de oorzaak te kleine radiatoren en of een te kleine flow over de radiatoren. Het zgn tunen van de ketel kan nooit de flow of te kleine radiatoren oplossen. De ketelregeling is niet bedoeld om dit soort problemen aan de installatie op te verhelpen. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #27
Het is inderdaad niet lastig en niet krom: Als je de thermostaat 5 graden omhoog draait gaat elke ketel naar zijn maximale ingestelde temperatuur toe, ongeacht grote of kleine radiatoren.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #28
Dus bepaalt de vraag van warmte het vermogen. De vraag van warmte wordt maar door 1 ding gestuurd, de kamerthermostaat. De ketel doet vervolgens wat de kamerthemostaat vraagt. De enige metingen die de vermogensvraag van de ketel verhogen en verlagen wordt uiteindelijk bepaalt door de aangoer en retour sensor in de ketel, en e.v.t. De open therm kamerthemostaat.
Met een te kleine installatie/radiatoren is de ketel veel sneller op de ingestelde temperatuur, waardoor het vermogen in elkaar zakt.
De radiatoren bepalen de snelheid van opwarmen van de woning..
Het vermogen van een radiator bij de verschillende temperaturen is feitelijk het vermogen wat aan de ruimte afgegeven kan worden, maar tevens kan worden opgenomen door de watertemp.

Consclusie, denk ik :roll: . Het vermogen van de ketel wordt gestuurd door de warmtevraag van de kamerthermostaat over de tijd dat deze vragend staat. Tevens is deze afhankelijk van de water flow en watertemperatuur die over de radiatoren circuleert.
Simpel gezegd is de vermogens vraag afhankelijk van ALLE temperaturen die gevraagd en geleverd kunnen worden.
 

Bernhard

  • #29
De capaciteit van een radiator is afhankelijk van de afmetingen, de watertemperatuur en de ruimtetemp.
Het opwarmen van een kamer kan met een kleine radiator en een hoge watertemp. of met een grote radiator met een lagere watertemperatuur. De benodigde watertemp. is dus afhankelijk van de grootte van een radiator. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Die theorie klopt als een bus.
Voor opwarmen zal toch wel een ideale temperatuur zijn.
Te hoog is niet prettig en te laag duurt het te lang.

Welke?

Die 75 graden in de onderstaande tabel lijkt mij niet comfortabel.
 

Bert pit

  • #31
Er zit ook intelligentie in het evohome systeem. Het systeem kan na verloop van tijd optimaliseren en weet dan hoeveel tijd er nodig is om een ruimte bijvoorbeeld een graad op te warmen.
Dit zou prima moeten werken behalve wij systemen met de combinatie opentherm en een zone klep. Daar berekent het systeem bijvoorbeeld 8 minuten nodig te hebben op 100% vermogen. Opentherm vind het efficiënter om dit in 16 minuten te doen op 50% vermogen. Echter na 10 minuten gaat de zoneklep dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu