Gebruik van het beveiligingscontact ATAG a244ec

Doggieman

  • #1
Hallo forum leden,

Ik heb een ATAG a244ec en op deze combi-ketel zit een sluiting voor een extern beveiligingscontact. Ik vraag me af of ik dit contact kan gebruiken om te voorkomen dat mijn ketel "aanspringt" als ik sanitair warm water vraag uit de kraan.

Ik wil namelijk een warmtepomp boiler in serie zetten voor de combi ketel. Als het water in de WPB warm genoeg is dan hoeft de ketel niet aan te slaan en kan dit water zo door de ketel en naar het tap punt zonder na verwarming.

Het punt is dat de ketel eerst een paar liter koud water zal krijgen omdat tussen de WPB en de ketel een stuk leiding zit waarin het water tussentijds stil staat en dus koud is. Volgens mij ziet de ketel dit en gaat kort verwarmen (en dus iets gas verbruiken) tot dat het warme water genoeg is doorgestroomd uit de WPB zodat de ketel weer uitgaat (volgens mij werkt dit zo op dit type ketel maar weet het niet zeker)
Eigenlijk wil ik niet dat in dit geval de ketel deze paar liter opwarmt. Dit water mag van mij gewoon wegstromen als aanloop verlies.

Ik wil dus een temperatuur sensor in mijn WPB gaan steken en met dit signaal de ketel "uit" zetten voor SWW als het water in de WPB een bepaalde minimum temperatuur heeft. Zo niet dan is het contact dus open en zal de ketel gewoon werken.

Ik wil dus graag weten of ik op de ene of andere manier dan
mijn CV verwarming van het huis zelf dan nog wel kan laten werken. Ik neem aan dat als het contact gesloten is dat dan de hele ketel niets meer doet en dus ook mijn huis niet meer verwarmt?

Ik zou nog een (extra) stuur signaal van de ruimte thermostaat kunnen gebruiken dat als die warmte vraagt dat dan het extern beveiligingscontact alsnog verbroken wordt (want de ketel moet dan wel gewoon aan gaan)

Klopt mijn gedachte gang, en belangrijker: gaat dit werken zo als ik gedacht heb met dit extern beveiligingscontact?

Iemand een idee of ervaring hiermee? Ik heb op dit forum ergens gelezen dat deze ketel niet in een echte storing valt als dit beveiligingscontact aangesproken wordt. Alleen het vlam symbooltje op het display gaat volgens deze persoon uit en na openen van het contact werkt alles weer als vanouds (geen handmatige reset nodig denk ik dan?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom niet een ATAG NZ setje erbij?
Deze is speciaal bedoeld voor wat u wil NL de ketel alleen gebruiken wanneer nodig.

Tevens moet er vaak een mengventiel voor de ketel om te heet water door de ketel te voorkomen.
 

Doggieman

  • #3
Dank voor je reactie! Ja, een NZ setje heb ik naar gekeken. Kost weer 90 euro. Niet dat ik dat er niet voor over heb, maar zoals ik kan zien op de enige foto die ik kan vinden van zo'n set bestaat het uit een inschroefbaar temperatuur voelertje en 1 die je op een buis klemt. Verder een paar meter draad met wat stekkertjes. Heb bakken vol met spullen liggen hier en wil dus eigenlijk zelf iets maken! Kan alleen nergens een schema vinden van hoe zo'n NZ setje werkt op de Atag. Maar kan nooit zo ingewikkelt zijn lijkt me aan de gebruikte onderdelen te zien. Kan natuurlijk zijn dat er ook nog 1 en ander moet worden omgestoken in de ketel zelf.
Verder weet ik nog niet hoelang ik m'n gas combi ketel nog wil houden. Wil met de jaren helemaal van het gas af. De bedoeling is dat de spiraal in de WPB wordt aangesloten op een pelletkachel met cv aansluiting. Heb er nu nog 1 zonder cv ondersteuning en bevalt erg goed!

Ja... Van dat mengventiel ben ik me bewust. Had dit alleen niet vermeld in m'n vorige post. Wil eigenlijk eerst weten of m'n plan zal gaan werken.

Heb ook nog de mogelijkheid om de boel parallel of in serie met elkaar te zetten. Dit heeft voor en nadelen. Nadeel in parallel is dat dan de tapwater voorziening van de ketel handmatig moet worden uitgeschakeld en er wat afsluiters moeten worden omgezet. Wel te doen natuurlijk maar geen hoge WAF factor helaas.


Een quote is overbodig, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu