Asbesthoudend dakbeschot vervangen of gehele dak?

J1978

  • #1
Aangezien ik een vrouw alleen ben die weinig verstand heeft van verbouwen plaats ik mijn vraag hier. Ik heb een zolder waar ik een slaapkamer wil maken. Nu zit er asbest houdend dakbeschot en ik wil een dakraam plaatsen. Kan ik ook alleen t dakbeschot laten verwijderen? Of moet ik meteen het gehele dak vervangen? De buren willen overigens meewerken mocht ik het gehele dak willen laten doen (wel met nieuwe pannen). Toch lijkt me dit vrij prijzig. Iemand een inschatting?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Tussen nu en 8 jaar moet je het asbest gaan/laten verwijderen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/asbestregels
Kijk of je gebruik kunt maken van een subsidieregeling, al dan niet in combinatie met PV-panelen of isolatie.

Als het budget toereikend is zou ik het nu laten doen, icm een beter isolerend dak. Dat levert vanaf dag 1 meer comfort op, en een energiebesparing.

Voor prijzen zul je toch offertes op moeten vragen bij 2 of 3 partijen. Nadeel momenteel is dat iedereen in de bouw voldoende werk heeft, en door het verbod op asbest schrijven de partijen die hierin gespecialiseerd zijn met een vork.

Edit: Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen. Zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En het verbod gaat alleen om dakbedekking. Dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik heb je vraag even verplaatst naar de rubriek asbest.
Bovenaan de rubriek staat een sticky.
Hierin kan je oa lezen dat vanaf 2024 asbestdaken verboden zijn.

Verder doen we hier niet aan prijsopgave.
Ga in gesprek met de buren, zij zullen waarschijnlijk ook zo'n dak hebben. Misschien nog meer mensen in de buurt.

Je zou de klus collectief kunnen (laten) aanpakken om zodoende kosten te besparen.

In ieder geval niet zelf mee gaan lopen knoeien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het asbestverbod geldt inderdaad niet voor dakbeschot. Een dakraam kan alleen als het asbest in zijn geheel wordt verwijderd.

Het verwijderen zal van buitenaf moeten, dus de pannen moeten er van af. Deze pannen kunnen wel weer teruggelegd worden (als ze in goede staat zijn). Er moet een nieuw dakbeschot komen. Het beste is meteen het dak goed te isoleren (met een Rc waarde van 6). Dit kan met een geïsoleerde dakplaat (dan is er geen apart dakbeschot nodig).

Voor het verwijderen moet je eerst een inventarisatierapport laten maken. Daarmee kan je de sloopmelding doen en offertes opvragen voor het verwijderen.

Voor het verwijderen geldt de subsidie niet. Maar misschien is er wel subsidie (of lening) voor het isoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu