Asbesthoudende vensterbank?

ella89

  • #1
Een beschadiging aan de vensterbank laat een grijze vezelachtige binnenkant zien. Lijkt dit erop te wijzen dat de vensterbank mogelijk asbesthoudend is? De bovenlaag lijkt een soort kunststof/fineer te zijn. Is op basis hiervan het vermoeden dat het asbesthoudend materiaal is?

tempImagepQy1Jp.png tempImage5ZHyW2.png tempImagehJL94F.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou het op basis hiervan niet uitsluiten. Maar alleen een test zal zekerheid geven.
 

ella89

  • #3
Dank Walker. En dat moet dan door een expert worden gedaan, neem ik aan? En als het wel asbesthoudend is, is het dus wel gevaarlijk want al beschadigd/poreus?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Kan het niet gewoon spaanplaat zijn met een beschadiging.
De beschadiging is dan iets weggewerkt met grijze verf.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Hoe oud is de vensterbank?
 

Kaajee

  • #6
Maar wat wil je gaan doen dan? Moet hij weg? Als hij gewoon blijft zitten zou ik het gewoon dicht schilderen.
Als je er verder nooit beschadigen in aanbrengt is er niets aan de hand. Als er door deze beschadiging al asbest vrijgekomen is, is het toch al gebeurd.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #7
Ik heb dit materiaal nog niet eerder gezien alszijnde asbesthoudend. Het type asbest dat werd gebruikt als vensterbank wordt Masal genoemd. Dit is heel erg hard en niet vezelig.

1693400728554.png
 

ella89

  • #8
Ha allen, dank voor jullie reacties. Hoe oud de vensterbank precies is, weet ik niet. Het is een kantoorruimte die we gaan huren. Het pand zelf komt uit 1938. Wat ik wil gaan doen is afhankelijk van de waarschijnlijkheid dat het asbesthoudend materiaal is. Ik dacht er misschien een expert naar te laten kijken/een test te laten doen omdat ik er nu niet gerust op ben?
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #9
Aangezien je potentieel gaat huren zou ik dit in overleg met de eigenaar van de kantoorruimte doen. Wellicht hebben zij al informatie over asbesthoudende materialen, maar zij zijn verantwoordelijk voor veilig gebruik van de ruimte. Je zou een globale asbestinventarisatie kunnen laten doen om inzicht te verkrijgen, maar ook dit moet in overleg met de eigenaar. De inventariseerder zal namelijk van asbestverdachte materialen een monster willen nemen. Dit brengt minimale schade met zich mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu