Asbest ventilatiebuis - koord of touw

Colinvos

  • #21
Hoe kan ik netjes een monster nemen van de pijp zonder de gehele pijp te slopen? In het testpakket zit helaas geen beschrijving hoe je het monster moet nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Nat maken en met een waterpomptang een klein stukje voorzichtig uit de rand van de mof breken
 

Colinvos

  • #23
Ja dat was mijn idee ook, maar dit was niet te doen. uiteindelijk is het gelukt met flinke klappen met een hamer. Maar zelfs daarmee wilden het niet makelijk breken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #24
Asbestvezels maken materiaal slagvast. Puur cementgebonden producten breken veel gemakkelijker. Dat het zoveel moeite kostte om een breuk te maken is al een indicatie dat er asbest in zit. Ik hoop dat je de nodige persoonlijke voorzorgsmaatregelen getroffen hebt.
 

Colinvos

  • #25
Het monster is getest en de pijp is helaas van asbest.
Ja ik heb de juiste pbm's gebruikt en alles goed nat gehouden. En nog voor de zekerheid de omgeving af gedaan met een doekje en die weg gegooit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Dat bevestigt ons vermoeden dan... Nu dus een saneerder langs laten komen. Het kan lonen om meerdere offertes op te vragen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #27
Of alles lekker laten zitten, gebeurt niks mee.

Best raar eigenlijk, het nemen van een teststukje is een stuk gevaarlijker dan het in z'n geheel verwijderen van deze buizen.
 

Colinvos

  • #28
Ja alleen neemt deze pijp een hele hoop ruimte in beslag hij gaat dwars door de kamer er onder. Ook wil ik de wc op de centrale ventilatie aansluiten en de pijp is van de wc. Deze loopt nu van de wc direct naar de schoorsteen(zie ik ook niet echt het nu van behalve dat het er in de winter ijskoud is)
En dat vind ik dus ook. Het weghalen kan zonder maar iets te beschadigen. En een stukje afbreken kom er allemaal gruis vrij. Vele malen gevaarlijker dus.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #29
Het zal zo zijn, omdat er meestal gehakt moet worden om buizen eruit te halen, ook zijn ze vaak al beschadigd.

Hier in de buurt hebben ze een tijdje terug testen gedaan.
Er zit asbest in de rioolbuizen (of in de afdichtingen) en ze gingen testen of er bij het verwijderen asbest vrij komt. Als dat niet zo was, dan mogen de "gewone" gemeente werkers het verwijderen.
Alleen jammer voor jou dat dat testen waarschijnlijk duurder is, dan het weg laten halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #30
Vonken_trekker schreef:
Nu dus een saneerder langs laten komen.
Dat is nog een stap te ver. Eerst moet een inventarisatiebedrijf komen. Pas daarna kan je verwijderaars een offerte laten maken. In het inventarisatierapport wordt namelijk bepaald hoe de buis verwijderd moet worden.

En dan heb je meteen het antwoord op de monstername: dit hoort door een gecertificeerd persoon te gebeuren. Deze weet precies hoe dit veilig gedaan moet worden.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu