Aquariumstelling zelf maken

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #21
Tjis schreef:
De horizontale balken "liggen" niet perse in de verticale balken. Ik heb ze er echt in geslagen omdat ik expres heel strak heb afgemeten.
Jij hebt het over de passing (los of vast), dat is wat anders. Om ze er in te slaan heb je eerst hout weg moeten halen. Je haalt bij een half hout verbinding eerst hout weg. Niet alleen bij de staanders maar ook bij de liggers. Daarmee maak je het hout zwakker (en het was al onder bemeten). Je hebt namelijk maar de helft van de ligger die op de helft van de staander rust. Het wordt wel 1 geheel als je het netjes maakt, maar het weggehaalde hout komt er niet mee terug. Vurenhout splijt gewoon doormidden als de druk te groot wordt en een half hout verbinding maakt dat dit heel snel gaat gebeuren.

Je zal echt veel dikker hout moeten gebruiken. En dat is duur. Dit gaat echt niet werken: onderbemeten hout nog dunner maken voor de verbinding.

Als je op YouTube gaat kijken moet je je goed afvragen of de situatie wel vergelijkbaar is. Een stellingkaart draagt geen honderden kilo’s per plank, jouw stellage moet dat straks wel aankunnen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #22
Op de foto is geen halfhoutverbinding te zien...

Heb je er geen schroeven bij gebruikt? Dat zou ik nog wel even doen, onder andere om te voorkomen dat de balken uit de inkeping kunnen vallen (of getrokken worden door zijdelingse beweging).

De verticale 'ondersteuning' gaat trouwens ook niet echt helpen tegen doorbuigen, tenzij deze tot de grond komt.
 

Tjis

  • #23
Dit zijn mijn verbindingen op closeup. De verbinding van de balk die haaks staat op de horizontale balk op de voorgrond zit er op precies dezelfde manier in. Dit kan omdat ik brede balken gebruik, waardoor er genoeg ruimte over is om beide balken op deze "dado" manier te verbinden met de verticale balk. Volgens mij is dit geen halfhoutverbinding? In ieder geval niet één zoals ik ze op internet zie.

Ik heb ze nu nog zonder schroeven erin zitten, ik heb alleen een beetje lijm gebruikt. Deze is nu al niet meer handmatig uit elkaar te trekken. Uiteraard komen er straks nog wat lange dunne schroeven in om de boel bij elkaar te houden.

Ik wilde vanaf de grond naar de eerste horizontale balk een verticale balk maken die ook 44 bij 69mm is. Hierdoor zal die aan de binnenkant iets overhangen, zodat ik daar heel makkelijk een horizontale balk op kan leggen die dan heel mooi op hetzelfde niveau ligt als de horizontale balken die al in de constructie zitten. Heb dit even snel met resthout in elkaar gemaakt als een soort van voorbeeldje (de korte balkjes die je amper ziet zijn dan de lange horizontale balken op de stelling). Hierboven op komt een 3cm multiplex plaat, en voor de bovenste horizontale verbinding wilde ik hetzelfde doen. Dit is dan voor mijn 1.20 stelling. Voor mij langere stelling wilde ik dit twee keer doen, zodat er verstevigingen tussendoor komen. Dit lijkt me op deze manier dan toch een versteviging van de constructie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #24
De ligger rust maar op een heel klein stukje staander (onderste blauwe lijntje). Dat smalle plakje van de staander scheurt zo uit naar beneden op een nerf (alle druk komt op een paar cm2). Zie de rode lijn. Dat is het meest kwetsbare stuk. Zie ook de onregelmatige en zeer grove nerfstructuur. Dat is geen sterk hout.

Als je de oplegging van de ligger groter maakt, moet je de staander verder inkepen. De oplegging wordt dan sterker, maar de staander wordt weer zwakker. Daarom blijf ik er bij dat de basis van je idee / ontwerp / aankoop gewoon niet goed is.

Je geeft aan dat je de verbinding gelijmd hebt. Met deze houtverbinding heb je dus 3 x kops hout gelijmd en kops hout is niet te lijmen. Dat breekt zo los. Zie de 3 blauwe lijnen.

4643C4F9-45B8-4D19-84CC-D05A6A373B22.jpeg


Verder moet je rechthoekige balken rechtop gebruiken, dus met de hoge kant rechtop. Dan kunnen ze de meeste druk opvangen.

Is de gekozen multiplex watervast verlijmd? Dat wil zeggen geschikt voor buitengebruik?
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #26
Die rode lijn slaat natuurlijk nergens op: zo loopt de nerf niet. Daarnaast zijn de staanders zo te zien de enige balken die niet vierkant zijn, dus over oriëntatie hoeven we het niet te hebben.

Je verdere plan klinkt prima, zeker met die steunen in het midden. Het zou echter niet verkeerd zijn om nog even wat zijdelingse stabiliteit aan te brengen, bijvoorbeeld met zo'n steunkruis of wat schuine stukken hout achterop.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #27
Of je zou extra halfdraadschroeven van buitenuit in de horizontale balken kunnen draaien.
Het deel zonder draad zit in de vertikale balken en het deel met draad in de horizontale balken.
Alles zal dan nog veel steviger vast zitten en in elk geval niets uitscheuren naar beneden.
(als dat al zou gebeuren)
De schroeven moeten de horizontale balk richting de vertikale balken trekken.
spaanplaatschroef-pozidrive-verzinkt-45x60-deeldraad-universeel.jpg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #28
@Impie
Ik ken geen enkele timmerman die in constructies kops hout gaat verlijmen. Juist omdat de hechting niet optimaal is.

De rode lijn onzin? De nerf loopt toch echt in de lengte van de staander. Kijk eens bij de knoest hoe warrig de nerf daar is. Als je op zo’n plek de inkeping maakt loop je het risico dat de nerf zwak is en het hout daar onder belasting wegscheurt. De ligger rust op zo’n klein stukje staander dat het makkelijk los kan scheuren. Niet als er 4 kookboeken op rusten, wel als er een groot aquarium op rust.

En met de oriëntatie van het hout bedoel ik uiteraard de liggers. Tegen doorbuigen moet je daar geen vierkant hout gebruiken maar een balk die rechtop georiënteerd is (dus met de smalle kant boven). Dan is een balk het sterkt om druk op te vangen / gewicht te dragen. Dat is algemeen bekend. Niemand gebruikt een balk op z’n kant.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #29
Wat is me afvraag is of de balkje ook bekleed worden?
Dan is nl. de hele discussie over dikte balkjes, inkepingen enz. overbodig.
Als je er gewoon een plaat hout tegenaan zet dan buigt er iets meer door, hoef je niet meer bang te zijn dat iets scheef zakt en heb je gewoon een goede stevige verbinding.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #30
Had duidelijk mijn bril niet op
maar het moet zijn of de balkjes "bekleed"worden en ik bedoel natuurlijk dat er dan niets meer doorzakt
 

Tjis

  • #31
@Impie , klinkt goed, ja ik wilde nog wat van die kruislinkse ijzeren strips gaan plaatsen op de achterkant, weet nog niet precies hoe, maar dit is toch al een wat langtijdiger project geworden, dus ik kan dat rustig gaan uitzoeken. Heb inmiddels een stellagekast besteld bij de Praxis die de gewichten makkelijk zou moeten kunnen dragen tot ik de stellages helemaal af heb. Kijk ik dan wel of ik er vertrouwen in heb of dat ik het opgeef en het een andere bestemming geef.

@BertPleizier , ik heb de stukken niet persè verlijmd met elkaar omdat ik wil dat ze gewicht gaan dragen, ik verwacht dat de constructie dat zelf gaat doen. Het gelijmde deel, waar straks ook nog schroeven in komen, dient eigenlijk alleen maar als steun. Dat hij gaat scheuren bij de nerven is iets waar ik me druk om heb gemaakt, maar ultiem weet ik niet zeker of ik dat zou moeten doen. Ik heb 8 van die verbindingen in mijn constuctie zitten per laag, plus de lange balken gaan straks ook nog op een extra verticale balk in het midden rusten. Gezien er per plank 200-250kg maximaal op gaat rusten betekend dat dat per verbinding een keer 20-30kg aan gewicht gaat rusten (weet dat het niet 100% zo werkt, maar het is niet zo dat op die verbindingen enorme gewichten gaan rusten). Ik vermoed dat dat wel goed gaat.

Misschien had ik achteraf voor de liggers ook rechthoekig hout moeten gebruiken, maar ik heb daar niet voor gekozen in de veronderstelling dat 44 bij 44mm sterk genoeg zou zijn om wat gewicht te dragen als de overhangingen niet te lang zouden zijn. Deze gaan nu max 60cm zijn.

@Gerrit B , ik was in eerste instantie van plan het hout zo minimaal mogelijk te houden. Hij komt op een hobbyzolder te staan, dus hij mag zo lelijk zijn als ik zelf wil, als die maar draagt. Ik neem aan dat je bedoelt dat ik aan de achterkant een grote plank hout bevestig ter grootte van de gehele constructie? Dat is altijd een optie voor mij, alleen verstevig ik hem dan liever met ijzeren dwarsverbindingen. De voorkant en zijkanten blijven sowieso zo open mogelijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #32
Tjis schreef:
ik heb de stukken niet persè verlijmd met elkaar omdat ik wil dat ze gewicht gaan dragen, ik verwacht dat de constructie dat zelf gaat doen.
Wat bedoel je met niet perse verlijmd?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #33
Ik zou zeggen kijk naar een kast
Zet je die in elkaar, dus bodem zijwanden en bovenkant en het is 1 gammel geheel.
Pas als je er een simpel achterwandje in zet van maar 3 a 4mm dik wordt het plots een stevig geheel.
Om doorzakken te voorkomen zal je wel wat dikker materiaal moeten gebruiken maar steviger wordt het er zeker door.
Vergis je niet in een stellingkast die het makkelijk zal moeten kunnen dragen.
Ik heb er zelf ook wat staan die 125Kg per plank moeten kunnen hebben en dat houden ze ook wel maar ze zakken in het midden wel door.
Voor mij niet zo erg dat iets scheef in de stelling ligt, maar een bak met water die scheef gaat staan op een zolder waardoor er steeds meer druk op 1 kant komt te staan dat lijkt me toch minder gewenst.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #34
Tjis schreef:
Heb inmiddels een stellagekast besteld bij de Praxis die de gewichten makkelijk zou moeten kunnen dragen
Is dat het totaalgewicht wat de stellingkast kan dragen of kan de stellingkast ook per plank het benodigde gewicht dragen?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #36
Dat de belastbaarheid in de praktijk tegen kan vallen, blijkt wel uit deze reactie, over een soorgelijk "Extra zwaar metalen opbergrek":

"Deze worden verkocht met de uitleg dat de leggers 350kg kunnen dragen???
Laten we eerlijk zijn: met moeite 35 (ja vijfendertig ipv de beloofde 350)
Ik heb er 6 gekocht, 2 voor in de garage en 4 voor in de kelder (garage VOLLEDIG droog, kelder de 'normale vochtigheid' van een kelder).
In beide ruimtes beginnen alle leggers volledig door te zakken, zelfs met gebroken flessen tot gevolg.
Bvb. 1 legger met 3 bakken van 6 flessen 1,5 liter frisdrank ( ruwweg geschat een 35kg) en de legger zakt na enkele maanden door.
Met losse flessen, losse blikken, enz is dit effectief 2x zo erg!!!
Rek an sich is stevig genoeg, leggers absolute ROMMEL.
Hier zou ik dan ook graag een tegemoetkoming voor zien, liefst in de vorm van degelijke leggers
 

Tjis

  • #37
Haha, je kunt ook echt niet winnen.. Hier zit een aquarium enthousiast, die niets liever wil dan gewoon wat mooie stellingen op zolder maken/hebben. Ondertussen ben ik een maand verder en ben ik nog steeds aan het hannesen met hetgeen waar ik eigenlijk het minste over wilde nadenken haha. Dacht dat dat soort stellingen een snel en goed alternatief zouden zijn zodat ik eindelijk verder kan met mijn hobbie. Ach, het kan verkeren haha.
 

Pvr

  • #38
Dus als ik dit versterk met 2 horizontale balkjes tussen de lange horizontale balkjes, er vervolgens ook nog verticale balken in het midden van de lange horizontale balken plaats (2 bij de lange stelling) dat dit dan geen 200kg per niveau kan dragen?
[/QUOTE]
Als je de horizontale verzwaard en daaronder stalenmeubelhoekjes schroeft ben je zeker. En aan de achterkant een groot X maakt met stalen of aluminiumstrip. Alleen moet je ook de poten onder en boven met elkaar verbinden.Je poten kunnen het gewicht makkelijk hebben dus hoef je niet te verzwaren.Om even een idee te geven heb hier thuis een aquariumbak (2250L)staan op een houten frame 44x44 met een belasting van 190kg per poot. Staat inmiddels al weer 15jaar
 

Tjis

  • #39
Ik wilde overal nog stalen verstevigingen aanbrengen. Bij elke staander wilde ik een meubelhoekje schroeven en bij elke verzwaring wilde ik ook een meubelhoekje schroeven op de plekken waar de liggers de staanders raken (dus eigenlijk overal waar het mogelijk is). Zon aluminium x was inderdaad ook mijn originele plan.

@Pvr Heb je het gehele frame gemaakt van 44x44 balken? Dus ook je liggers? Klinkt als een prachtig project in ieder geval (en een enorme bak)
 

Pvr

  • #40
Klopt heb een overspanning tussen de poten van 1meter. Hier staat een houten aquarium op. Is overigens een belasting van 280kg ipv 190kg per/poot
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu