Aquariumstelling zelf maken

Tjis

  • #1
Ik ben van plan om zelf een aquarium stelling te maken. Ik heb inmiddels hout binnen en ben van plan het te gaan maken met 44x44mm vuren balken voor de horizontale delen en de verticale delen wil ik 44x69mm balken gebruiken. Op deze horizontale balken laat ik platen rusten, waarschijnlijk gemaakt van betonplex, maar hier ben ik nog niet helemaal uit.

Dit is heel schematisch wat ik van plan ben.

In totaal komen er 2 stellingen.
De ene stelling wordt 1.70 hoog en 1.80 breed en bestaat uit 3 planken waarop ongeveer 150 kilo rust per plank.
De andere stelling wordt 1.60 hoog en 1.20 breed en bestaat uit 2 planken waarop elk ongeveer 250 kilo rust.

Nu wil ik de verbindingen gaan maken met ijzeren balkdragers. Deze wil ik gaan bevestigen op de verticale balken en daar wil ik de horizontale balken in laten glijden. Er zijn echter geen balkdragers te koop voor 44mm hoge balken, alleen voor 69mm balken. Zou dit een enorm probleem zijn? Ik kan de balken goed bevestigen op de palen de balken zullen uiteindelijk maar met 2 schroeven "vast" zitten in mijn balkdragers in plaats van met 4, maar misschien maakt dit voor deze constructie niet zoveel uit?
Is het sowieso een goed idee om de balken op deze methode te bevestigen? Het lijkt me een makkelijke en sterke manier om ze te bevestigen, maar ik heb weinig ervaring, dus misschien zie ik iets over het hoofd?

Waar zou ik deze constructie het beste nog kunnen verstevigen? Gezien er uiteindelijk op beide stellingen 450-500 kg aan aquarium staat heb ik liever dat hij te sterk is dan dat ik op bepaalde punten de sterkte onderschat.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je ontwerp is niet heel stevig en zal ook zijwaarts niet stabiel staan. Sowieso zijn 44 mm balken te dun om 180 cm te overspannen met een dergelijk gewicht. Beter is om het hele idee met balkdragers te vergeten; je kunt beter het hout zelf het gewicht laten dragen dan te vertrouwen op een paar schroeven.

Er zijn op YouTube redelijk wat goede voorbeelden te vinden, waaronder deze:

 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Tjis

  • #3
Goh, ik had toch best wel een goed gevoel bij deze constructie. De hele constructie gaat ook 60 centimeter diep zijn (dus 120x60x160 en 180x60x170), dat leek me een behoorlijk goede gewichtverdeling en ook de stabiliteit ten goede komen. Het is niet zo dat het een smalle stelling gaat zijn. Ik heb het filmpje gekeken, ik ken de youtuber, ik volg hem eigenlijk al jaren (hij is ook 1 van de redenen waarom ik dit wil gaan doen), alleen heel veel van zijn stellingen (en andere op youtube) zijn gemaakt om 1 aquarium te dragen. De mijn is specifiek om meerdere plateaus kan hebben waardoor ik efficienter met mijn ruimte kan omgaan.

Is dit design nog te redden? Gezien ik al redelijk wat geld heb uitgegeven aan de balken en het zonde vind om helemaal terug te gaan naar de tekentafel. Ik ben nog van plan om alles te verstevigen met ijzeren strips op de hoeken en wellicht een kruisverbinding van metaal over de hele achterkant van de kast heen. Had er alleen geen rekening mee gehouden dat 44x44mm hout misschien niet sterk genoeg zou zijn om het aquarium te dragen.

Even een toevoeging van mij:
Ik heb net, met mijn 95kg, op 1 van de balken gestaan en gewipt, gewoon om eens de stevigheid te testen en dit lijkt het zonder enkele problemen te houden. Het gewicht zal ook meer verdeeld worden en hopelijk niet vol op de 2 dwarsbalken komen te liggen (er komt een stevige plaat op die hopelijk het gewicht verdeeld, tezamen met eventuele strips die de last wat meer naar de verticale balken verdelen). Is dit echt zo gedoemd?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
150 kg per plank bij een grondvlak van 600*1800 is minder dan 15cm water over dat hele oppervlak.
klopt dat opgegeven gewicht wel wat voor bakjes komen er op te staan?
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kunt onderin dat design die 44x44-balkjes gebruiken om schappen te maken.

Het probleem is dat het hele aquarium ondersteund moet zijn, anders loop je het risico dat het glas breekt. Bij een overspanning van 180 cm met een evenredige last van 500 kg zal het toch al snel een centimeter door gaan zakken. Dat kun je niet met een drukverdeellaag opvangen.

Dit snap ik even niet:
Tjis schreef:
met eventuele strips die de last wat meer naar de verticale balken verdelen
 

Tjis

  • #6
In de ene stelling komen in totaal negen 35 liter aquariums (ik reken ongeveer 50kg per aquarium) en andere stelling komen twee 160 liter aquariums (reken maximaal 250kg, maar zal eerder 200-250kg zijn).

Dit is mijn schets voor de brede stelling
Dit is de schets voor de minder brede

De stippellijn staat voor de ijzeren strips die ik wilde bevestigen.

Ook wilde ik bij mijn eerste idee dado verbindingen gebruiken, maar denk dat het misschien makkelijker (lees: minder foutgevoelig) is om te werken met balkendragers, maar dat is misschien mijn lekenkennis.
 

Tjis

  • #7
Ter verduidelijking (als antwoord ook op Impie), het totale gewicht dat die stelling gaat dragen is 400-500kg, verdeeld over twee planken. Ik hoopte dat als ik de planken maakte van stevig materiaal (zoals betonplex), dat het gewicht wat meer verdeeld werd over de 4 horizontale balken. en dus goed verdeeld werd over de gehele constructie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat zijn dan wel brede stellingen voor 35 liter kweek bakjes. met 400 reed je dat ook makkelijk
maar goed
hoe ik het zou doen met de opgegeven maten.

neem 4 balkjes 44*44 per plaat en lijm en schroef op elkaar zodat de plaat en de balkjes samen werken
houd de eerste en de laatste 67 terug van de rand (de breedte van de staander)

zet het balkje aan de zijkant 44mm lager tussen de staander.
gebruik geen blik maar keep de staander 10mm diep in en zet er dan twee lange schroeven in + lijm
dan heb je twee frame's waar je de planken gewoon op kan leggen dan van bovenaf vastschroeft.
voor de stabiliteit de stelling aan de muur vastmaken. ter hoogte van elke plank
 

Tjis

  • #9
Ik ga boven de bakken goeie lampen hangen die meer dan alleen de aquaria belichten. Hierachter hoop ik misschien kleine stekjes te gaan kweken. Dus daarom heb ik wat extra ruimte uitgemeten. Dit gaat geen volgebouwde ruimte worden of zo, maar wel daar als ik het nodig heb.

Ik volg je niet helemaal, ik ben van plan om de horizontale balken vast te maken tussen de verticale balken. Uiteindelijk gaat de plaat op al deze 4 balken vallen omdat ik bij elk hoekpunt een uitsparing ga maken in de plaat zodat hij precies tussen de vier verticale balken in komt te liggen, op de 4 horizontale balken.
een beetje dit idee. waarbij de plaat eigenlijk op alle 4 de verticale balken komt te rusten, verticale balken zijn in dit geval de stippellijnen onder de plaat (bovenaanzicht dus)

Het ging mij in eerste instantie om het vastmaken van deze 4 horizontale balken aan de verticale balken. Ik wilde dit doen met balkdragers, omdat mij dit in eerste instantie een makkelijke methode leek. Ik heb ook zitten denken aan uitsparing in de verticale balken zodat de horizontale balken in de verticale balken bevestigd worden (dado methode).
Ik heb al wat geexperimenteerd met resthout alleen ik weet niet zo goed tot hoever de horizontale balk dan in de verticale balk moet komen te liggen. Balans tussen de stevigheid van de verticale balk minimaal aantasten en toch een goede setting houden.

Ik weet simpelweg niet welke van de 2 methodes het beste is, en wat dan de beste manier om te gaan is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb een beetje het idee dat het plan niet echt meer gewijzigd kan worden, aangezien je aangeeft dat je (een deel van) de spullen al binnen hebt, er al veel geld aan hebt uitgegeven en niet terug wil naar de tekentafel.

Met de huidige tekeningen zou ik er geen aquarium op durven zetten. Als hernia elkaar klapt hebben je vissen en jij een probleem.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #11
De klassieke sunk cost fallacy. :wink:
 

Tjis

  • #12
20220716_152001.jpg
Dus als ik dit versterk met 2 horizontale balkjes tussen de lange horizontale balkjes, er vervolgens ook nog verticale balken in het midden van de lange horizontale balken plaats (2 bij de lange stelling) dat dit dan geen 200kg per niveau kan dragen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat klopt: het kan dan geen 200 kg dragen. Er zit namelijk 0 verband in. Het enige dat je gemaakt hebt is een grote parallellogram die zo om klapt.

Prik eens 4 satestokjes in de grond, leg er een kartonnetjes over en leg hier wat zwaars op. Dan merk je gelijk al dat het instabiel wordt. Een klein tikje en de hele stellage zwiept om.

Je zal op z’n minst verband moeten aanbrengen in je ontwerp en dat doe je door driehoeken te maken in je constructie. Dan pas wordt je bouwwerk vormvast.

Ook zal je de dragende delen moeten laten rusten op de staanders. Dan wordt de kracht goed opgevangen. Niet er tegen aan schroeven. Dan ben je afhankelijk van de verbinding en laat je de draagkracht van je staanders onbenut.

Ook de gebruikte afmetingen van je hout vind ik erg onderbemeten. Dat kan gewoon niet.
 

Tjis

  • #14
Is dit niet hoe elke klassieke stellingkast er uit ziet? Met de planken die rusten op horizontale balken. Doordat ik die horizontale balken in de verticale balken heb geschoven hoopte ik dat het gewicht zou gaan rusten op de verticale balken. Als ik op deze 2 niveaus 3cm mdf platen leg, samen met de versterkingen die ik wil aanbrengen, wat zorgt er dan voor dat dit zon waardeloos idee is van mij?

Ik heb toen de constructie compleet was op de horizontale balken gestaan en gewipt. Hij leek nu al zo stabiel als wat.

Niet dat ik dit niet van jullie wil aannemen, ik ben een leek in elk opzicht wat dit soort bouw betreft, maar het voelt allemaal gewoon niet zo erg als dat jullie schetsen en ik probeer te begrijpen waarom dit zon waardeloos idee van me is. Het voelt gewoon alsof de beste volgende stap is om alles naar de stort te brengen en stellingkasten te kopen bij de hornbach, en om eerlijk te zijn ben ik al bijna op dat punt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
MDF bij een stellage die bedoeld is voor aquaria is ook vragen om problemen: MDF zwelt helemaal op als het nat wordt. MDF is hier totaal ongeschikt voor. Het is niet voor niks zo “goedkoop”

Een geschikte stellage kopen is denk ik ook niet zo 1, 2, 3 gedaan, want je vraagt nogal wat qua belastbaarheid. De stellages die ik ken zijn gemaakt voor wat boeken of opbergkratten. Niet voor honderden kilo’s.

Een kennis van mij heeft een nieuw zeeaquarium laten maken van 900 liter inhoud. De kast die er onder staat is in elkaar gelast. Daaromheen zijn kasten gemaakt. Dit hout is dus niet dragend.

Jij hebt al een bak van een paar honderd liter, dus dat geeft al aan in welke richting je moet denken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is in ieder geval niet zo slecht als het oorspronkelijke plan met balkdragers. De inkeping helpt inderdaad voor het dragen van het gewicht, maar niet voor de stabiliteit. Daarom zijn bij de stellingen die je bedoelt steunkruizen gebruikelijk.

Extra balken tussen de horizontale liggers zorgen overigens niet voor een hogere draagkracht, omdat ze dat gewicht nog steeds naar hetzelfde punt overbrengen. Hooguit handig tegen doorbuigen van de plaat die erop ligt en een klein beetje stabiliteit.

Tot slot: er op staan/wippen is natuurlijk wat anders dan die honderden kilo's.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als je de liggers gaat inkepen in de staanders verzwak je m.i. het hout juist want het is maar erg dun. Stel je maakt een half hout verbinding, dan blijft er niet veel hout over om de krachten over te brengen. Een half hout verbinding is pas sterk als de balk dik genoeg is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #18
Klopt, maar de manier waarop het gedaan is op de foto's is op zich prima.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ben ik niet met je eens: het dragende deel van de staander is slechts 1-2 cm. Dat is veel te weinig.

Het deel van de staander waar de ligger op rust kan zo losscheuren van de rest van de staander door het hoge gewicht wat er op komt te rusten. Een nerf die een beetje schuin door de balk loopt is al genoeg.
 

Tjis

  • #20
De horizontale balken "liggen" niet perse in de verticale balken. Ik heb ze er echt in geslagen omdat ik expres heel strak heb afgemeten. Op youtube zie ik deze bouwmethode vaker voor stellingen en daar wordt gezegd dat je daarmee weinig verlies hebt op de draagkracht van de verticale balken omdat hetgeen dat je wegzaagd soort van wordt vervangen door het hout van de horizontale balken.

De horizontale verstevigingen die ik wilde aanbrengen zijn inderdaad voor het verdelen van het gewicht, de verticale tegen het doorbuigen. Ik ging er van uit dan 4 44mm bij 69mm verticale balken wel 450kg aan gewicht kunnen hebben als ik de lasten goed verdeelde. Dat is me ook voorberekend. Als ik en mijn vriendin, samen 175 kg, op 1 niveau van de stelling gaan staan, dan lijkt het me toch dat dat best veel zegt? Het als 4 verbindingen 175kg kunnen hebben, moeten 8 verbindingen toch wel max 250 kg kunnen dragen? Dan is het toch alleen nog maar zaak om de stabiliteit te verbeteren?

Ik bedoelde trouwens multiplex platen, niet mdf platen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu