Antieke kettingtakel opknappen en ophangen

Rva1234

  • #1
Hallo beste klussers,

Sinds enkele weken woon ik in een loft in een oud pakhuis. Dat betekent dat boven de eettafel het plafond bijna 6 meter hoog is. Ik heb via Marktplaats, in de stijl van het oude pakhuis, een antieke kettingtakel kunnen kopen. Deze wil ik aan het plafond bevestigen en daar een industriële lamp aanhangen.

Nu heb ik hierbij de volgende vragen:
- de ketting en de takel zijn licht geroest aan de oppervlakte. Hoe kan ik dit het beste schoonmaken/behandelen? En moet ik na het ontroesten nog een bescherming aanbrengen?

- hoe kan ik deze takel het beste ophangen aan het plafond? Hij moet ca. 50 centimeter lager dan het plafond hangen. Ik had een paar ideeën:
Het monteren van een aantal schroefogen en chemische ankers en daartussen een staalkabel monteren. Maar dat is niet zo mooi, dan lijkt het net alsof de takel in de lucht zweeft.

Er zit nog een dikke ketting bij, maar die past net niet om de haak. Voor dit idee ben ik dan op zoek naar een serieuze ketting met ogen waar een haak van 3 centimeter dik door kan. Maar dan nog: hoe bevestig ik die ketting dan aan het plafond? Wellicht met een extra haak, maar ook dat kan ik niet zo snel vinden op internet.

Het derde idee was om twee oogplaten aan het plafond te bevestigen en dan zo'n ketting daaraan te bevestigen. Maar dat past dan weer net niet helemaal in de stijl van die oude ketting.
kettingtweesprong-10mm-klephaak-2-5-m.jpg


De takel met kettingen weegt denk ik rond de 40 a 50 kg. En ik wil natuurlijk zeker weten dat dat ding niet naar beneden komt donderen, dus wellicht nog een veiligheidszekering met een staalkabeltje?

Hier nog twee plaatjes, voor zover het duidelijk is.
WhatsApp Image 2021-12-06 at 12.08.08.jpeg
WhatsApp Image 2021-12-06 at 12.08.28.jpeg


Ik ben reuze benieuwd naar jullie ideeën en suggesties!

Rick
 

De Bob

  • #2
Waaruit bestaat het plafond recht boven de takel, balken ? (pakhuis)
Waar komt het aan te hangen.
 
  • Like
Waarderingen: Rva1234

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hoe moet de takel eruit komen te zien, als nieuw of met een mooi patina van lichte roest?
 
  • Like
Waarderingen: Rva1234

Rva1234

  • #4
Het plafond is gemaakt van betonnen platen, ca 30 cm dik.

@Rola: hij mag er natuurlijk nog wel wat oud uit zien :-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Je zou een testje kunnen doen met een ander oud roestig stuk metaal en gekookte lijnzaadolie. Dat zorgt ervoor dat het roesten niet verder gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Sander 1972

  • #6
Je hebt geen stalen balk waar je eventueel een loopkat aan kan hangen. Of ergens een stropje
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Voor het verlengen: Even via Marktplaats een 2e oude ketting opduikelen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij de conservering van ijzer gebruiken ze wel eens microkristallijne was. Wordt verkocht in potjes, kun je met een doek opbrengen. Wel eerst op een ander stuk ijzer proberen om te kijken of het de gewenste uitstraling geeft.
 

stylish

  • #9
ik zou het spul harsen, dan krijg je wel een glimmende look maar door de zuurstofafsluiting krijg je wel dat het roestproces stopt. Wel secuur doen en dan nog (het duurt nog jaren voordat het hele spul is doorgeroest) -lol- Een 2e katrol zou ook niet misstaan om het spul lager te brengen, heb je het beste van 2 werelden uit de pakhuistijd...we zijn wel benieuwd naar het eindresultaat, suc6
 

Klusser1954

  • #10
Als het een betonvloer van 30cm dik is kan dit een kanaalplaatvloet zijn, daar kun je niet overal in boren. Er zitten dan voorspanstrengen in.
 

De Bob

  • #11
Ik zou mij eerst concentreren op een ophang punt, zitten er balken in de buurt boven/onder het plafond.
Dat moet haast wel.
 

Rva1234

  • #12
Goede tips allemaal, bedankt! Vanwege vakantie even niet meer gekeken, maar nu gaan we weer door.

Ik had in de vakantie het volgende bedacht. In het plafond maak ik twee of drie slagankers M12. Daarin schroef ik oogbouten. Deze hebben een binnendiameter van 30mm. Dan bevestig ik daaraan een ketting 2 of 3 sprong (ondersteboven) en in dat oog hang ik de takel. Wat denken jullie? Gaat dit werken? Of toch meer richting chemische ankers/keilbouten/…? Ik zal eens (evt bij de buren) navragen of er constructie-tekeningen zijn van het plafond.

Uiteraard laat ik het eindresultaat zien!
D0F1D1B7-742E-4FA9-A274-ECC0C8F2EE68.png

5838C5AF-1FE0-46F8-8435-F005F9DFCD96.jpeg

76214561-E4D2-4FCE-951A-4542944E67C0.png
 

alex.roodakkers

  • #13
Ik zou (als het massief beton is en geen kanaal platen) in plaats van oog moeren oog bouten gebruiken. Dan boor je een gat, slaat er een m12 anker in en daar kan je behoorlijk wat gewicht aan hangen, ik test deze ophang punten voor mijn werk en hang er gerust 700kg aan.
Ik zou voor het mooie wel op zoek gaan naar een drie sprong met drie aparte kettingen die hangt net wat mooier als die in het voorbeeld.

Het idee is schitterend zeker zo een ouderwetse takel,

als je naar je plafond kijkt zitten er dan om de 2 /2,5 meter dunne strepen in zo ja dan heb je een breedplaten vloer en kan je gerust boren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu