Anti-inbraakschot bij cilinderslot met draaiknop (binnen)?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Zie onderstaande foto, dit voldoet totaal niet meer en is ook niet echt inbraakveilig.

Dit is bij een trapopgang pal achter een voordeur. Jaren geleden is het kettingtje al los gemaakt om inbraak te voorkomen.
De voordeur heeft 2 kleine raampje aan de bovenkant.

Ik wil dit slot nu vervangen door een nieuw gecertificeerd opdekslot. De nieuwe cilinder moet minimaal SKG2 worden met buiten ook een anti-kerntrekring.

Binnen wil ik het cilinderslot uitgerust hebben met een draaiknop voor de nachtschoot, reden: als je in het trappenhuis ingesloten zou raken (bijv. bij een brand), dan wil altijd de mogelijkheid hebben om zonder sleutel het slot van het nachtslot te kunnen halen.

Nu wil je niet dat een inbreker door de raampjes van de deur of door een brievenbus het slot kan openmaken via de draaiknop binnen.

Moet hier een anti-inbraakschot komen bij de draaiknop van het cilinderslot?

Of moet er gewoon een dikke plexiglasplaat achter de 2 ramen van de voordeur?

03B987DC-A4E8-4FA7-9A36-53E5A9332434.jpeg


8619377A-3521-4C07-A798-3213E817EEA1.jpeg


C92F0C4F-675D-40B7-8CEE-8DB9F0BC8280.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Kijk even naar een oplegslot (zoiets wat er nu ook zit) maar dan met een SKG keurmerk en voor zover ik weet bestaan die er niet met een verwisselbare europrofiel cilinder.
Waarschijnlijk een heel stuk eenvoudiger te monteren en meestal nog wel zo sterk dan een insteekslot waar dus wel zo'n europrofiel cilinder in past.
Wel even de afstand van voorzijde deur tot midden cilinder buitenzijde opmeten voor de juiste maat van het slot.
Bij elke slot geldt dat hij pas afgesloten is als de deur ook op slot gedraaid is, of je nu een knop cilinder gebruikt of met een haak de dagschoot terug kunt trekken maakt niet uit beide zijn even slecht wat veiligheid betreft.
Wat brandgevaar betreft is het altijd afhankelijk van hoeveel personen er door de deur moeten kunnen.
Over het algemeen is een knop cilinder dan niet nodig en kun je beter investeren in vroegtijdige brandsignalering zodat je alle tijd hebt om met een sleutel de voordeur te openen.
 

Marc-S

  • #3
Veel dank voor de uitgebreide reactie!
Waarschijnlijk heb ik het verkeerde plaatje van zo’n cilinder gestuurd.

Waar ik naar op zoek ben is in feite een standaard modern oplegslothuis en bijbehorende kom (volgens mij zijn die van de betere merken minimaal al SKG2), met daarbij een passende cilinder met SKG3 certificering en ook met een draaiknop voor de nachtschoot.

Klopt het dat als je dan zo’n SKG3 cilinder hebt, dat een anti-kerntrekring niet meer nodig is?

De reden dat we een draaiknop aan de binnenzijde willen hebben voor de nachtschoot is, dat deze voordeur bij de trapopgang zit naar 2 appartementen, die elk ook weer hun eigen voordeur (met een goed voordeurslot hebben).

De draaiknop op de voordeur aan de straat is nodig om te voorkomen dat mensen opgesloten kunnen raken bij de trapopgang, als ze hun appartement verlaten (bij brand of per abuis) zonder sleutel, en de benedendeur bij de straat nog op het nachtslot zit. In zo’n geval kan je dan geen kant op!
 

Marc-S

  • #4
Ik heb ook nog even een andere vraag:

Op de voordeur zit ook nog een anti-inbraak strip. Mocht ik voor een SKG2 cilinder gaan + anti-kerntrekrozet, dan moet er mogelijk een stukje van de anti-inbraakstrip worden afgesneden/gefreesd om de rozet te kunnen plaatsen. Is dat iets wat een slotenmaker ook kan doen bij plaatsen nieuw slot?
 

Marc-S

  • #5
Mensen, is het mogelijk om in een (nieuw) opbouwslot een draaiknop cilinder, SKG3 gecertificeerd te plaatsen?

Als dit niet mogelijk is, kan het dan met een draaiknop cilinder SKG2 gecertificeerd met een anti-kerntrekring aan de buitenzijde?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Het verschil tussen een SKG2 en SKG 3 sterren is dat de SKG2 3 minuten bestand is tegen een aanval met normaal gereedschap en een SKG3 is 5 minuten bestand.
Ander verschil is dat SKG2 niet bestand is tegen kerntrekken, klopsleutel en/of lockpicking terwijl SKG3 dat wel is.
Kerntrekken of cilinder kraken komt het meest voor, klopsleutel al veel minder en lockpicking nog minder (kost teveel tijd).
Neem je een goede SKG2 cilinder dan is die vaak al wel bestand tegen de klopsleutel, zet er een goed bouwbeslag met kerntrek beveiliging overheen en je bereikt hetzelfde voor vaak minder geld.
Maar er zijn ook oplegsloten SKG3 te koop.

Of je ingehuurde bedrijf even een stukje uit een secustrip kan halen hangt geheel van het ingeschakelde bedrijf af, immers een secustrip kun je niet even eenvoudig verwijderen maar zal ter plekke aangepast moeten worden. Wij doen dat meestal met een stiftfrees en dan is dat zo gebeurd maar of elke slotenmaker zoiets heeft?

Als iemand per abuis bij de voordeur komt zonder sleutel betekend in de praktijk dat deze dus ook weggaat zonder de deur achter zich op slot te draaien en dan is een dergelijk slot vaak in enkele seconden open te krijgen zonder schade te veroorzaken.
Veel beter is om zo iemand dus te dwingen om terug te gaan en een sleutel op te halen.
Voor brand kun je een sleutel in een kastje met doorslag ruit binnen bij de deur hangen zodat deze van buitenaf niet bereikbaar is.
 

Marc-S

  • #7
OK, heel veel dank voor de uitgebreide uitleg! Het is me allemaal een stuk duidelijker nu.

Om in het halletje achter de voordeur (waar de trap direct omhoog gaat naar de appartementen op 1, 2 en 3 hoog) een kastje te plaatsen met een sleutel achter een breekglas, vind ik wat te link. Als een willekeurig bezoeker of bijv een pakketbezorger besluit dit glas in te slaan en de sleutel mee te nemen, moet meteen de cilinder van de voordeur weer worden vervangen + diverse nieuwe sleutelsets.

Voor de veiligheid (tegen insluiting in het trappenhuis) moet het voordeurslot op straatniveau aan de binnenzijde of een draaiknop hebben of een ‘paniek’knop waarmee je in nood de voordeur open kan krijgen (als de nachtschoot nog dicht is).

Het gaat om een jaren ‘30 pand met houten voordeur. Beste oplossing zou een drie-punts inbouwslot, elektrisch bedienbaar en met SKG3 draaiknopcilinder zijn. Maar met installatiekosten verwacht ik dat dit zo €1500 of meer gaat kosten.

Een beetje wilde gedachte: kan er ook een Cisa elektrisch opbouwslot gebruikt worden, met daarin een SKG2 insteekcilinder + een anti-kerntrekring aan de buitenzijde?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Beste is een elektrisch bedienbaar 3 punts motorslot met paniek functie en kaartlezers.
Heb je geen sleutel meer nodig simpel je kaart/tag aanbieden en de deur gaat van het slot en je kunt deze openen. Met een deurdranger laat je de deur weer dichtlopen en zodra het slot "ziet" dat de deur weer dicht is draait hij hem zelf automatisch weer op slot.
Maar denk dat de VVE dit wel een beetje boven de begroting zal gaan vinden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dat denk ik ook...

Je zou ook aan een electronisch bediende sluitkom kunnen denken. Dan blijft het wel bij een enkele dagschoot, maar dat mag geen probleem zijn bij een centrale portiekdeur. Deze wordt namelijk nooit op slot gedraaid.
 

Marc-S

  • #10
Veel dank beiden voor de extra info! Ik ben er erg mee geholpen. Ik heb nu een duidelijk beeld van de mogelijkheden en dat als je het echt goed wilt doen en een SKG3 gecertificeerd voordeurslot wilt hebben waarbij je ook nog een ‘paniekfunctie’ hebt aan de binnenkant, een elektrisch bedienbaar 3-punts inbouwslot eigenlijk de enige goede oplossing is.

Een normaal SKG3 gecertificeerd opbouwslot + een elektrisch bedienbare sluitkom kan ook goed werken, maar ik vermoed dat een elektrische sluitkom niet SKG3 gecertificeerd is, klopt dat?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Je wens was SKG2 of beter. Nu is de wens ineens SKG3. Dat gaat niet lukken.

Wat ook meetelt is de totale constructie van je deur. Als deze 50-60 jaar oud is, en slechts 40 mm dik wordt het sowieso lastig om aan de montagevoorschriften van SKG3 hang- en sluitwerk te voldoen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Juist SKG 3 betekent niet automatisch een beter beveiligde voordeur.
Dat betekent alleen dat onder de test voorwaarden op dat moment de deur 2 minuten langer bestendig was tegen een aanval met standaard gereedschappen. (schroevendraaier, kort breekijzer enz.)

Maar een SKG 3 slot in een standaard deur kan zelfs slechter zijn dan een SKG 2 slot welke wel voor die deurdikte geschikt is.

Ik kom bijv. ook regelmatig deuren tegen waar al tig verschillende sloten in hebben gezeten en die met latjes en veel plamuur weer toonbaar zijn gemaakt.

Veel kijken dan vreemd op als ik zeg "vervangen of totaal renoveren wil je hem inbraakwerend zien te krijgen".
 

Marc-S

  • #13
Veel dank voor de snelle reacties!
Ik begrijp dat voor de SKG2 en SKG3 certificeringseisen er dan ook bepaalde eisen worden gesteld aan de mechanische sterkte van de deur zelf.

In mijn geval gaat het om een houten jaren ‘30 deur, 4.5 cm dik. Het bijbehorende deurkozijn is ook van hout (origineel van de bouw).

Voor mij hoeft niet alles aan de SKG3 norm te voldoen, maar voor het slot wil ik minimaal SKG2 + anti-kerntrekring hebben en een ‘paniekfunctie’ aan de binnenzijde.

Als dit allemaal SKG3 kan worden, zou dat heel mooi zijn, maar ik denk dat dat alleen haalbaar is met een inbouw 3-punts SKG3 slot, met paniekfunctie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Kijk eens op de sterrenwijzer van SKG-IKOB:


1656062935850.png
 

Marc-S

  • #15
Beste mensen, ik ben er nog steeds niet helemaal uit.

Voor de veiligheid (bij brand of insluiting in trapportaal), moet er op onze jaren ‘30 houten voordeur met dikte 45 mm een slot komen met ‘paniekfunctie’ / draaiknop zodat je er altijd uit kan zonder sleutel.

Sowieso moet bij deze deur dan ook inbraakwerend glas komen achter de 2 huidige raampjes in deze deur (zie foto hierboven).

Het nieuwe slot (inbouw of oplegslot) moet qua cilinder SKG3 specs hebben. Dit kan direct een SKG3 slot zijn of 1 met SKG2 certificering + een anti-kerntrekring.

Als het even kan, zouden we een elektrisch bedienbaar slot hebben, maar geen 3-punts slot.

Vraag die ik nu heb:

- Bestaan er SKG3 1-punts inbouw sloten elektrisch bedienbaar met een ‘paniekfunctie’ / draaiknop aan de binnenzijde? Eentje zonder ‘schildplaat’ aan de buitenzijde omdat dit de uitstraling van de jaren ‘30 deur anders een stuk lelijker maakt.

- Bestaat er anders een opbouwslot, SKG3 klasse, met draaiknop / ‘paniekfunctie’ aan de binnenkant die ook elektrisch te bedienen is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Nee. Vergeet het SKG3 verhaal.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Elektrisch bediend motorslot voldoet aan al je eisen, behalve aan de prijs.
 

Marc-S

  • #18
OK, thanks. Die elektrisch bediende motorsloten, zijn die alleen maar verkrijgbaar als inbouwslot, of bestaan er ook opbouw versies?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
Als opbouw nooit gezien, mja ook nooit nodig gehad.
 

Marc-S

  • #20
OK, veel dank. Heeft iemand hier op het forum ervaring met het installeren van een SKG2 staartcilinder + een anti-kerntrekring op een Cisa elektrisch oplegslot?

Ik weet dat dit type slot en de daarbij standaard meegeleverde staartcilinder geen SKG2 of 3 certificering hebben, maar wellicht is dat slot te ‘upgraden’ met bovenstaande items van andere fabrikaat. Kan dat werken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu