Alternatieven voor stadsverwarming en elektra

Henk-Jan

  • #1
Mijn huis heeft geen aardgasaansluiting. Koken doe ik op elektra.
Het huis wordt warm via de stadsverwarming.

Nu wil ik op de zolder een gastenverblijf maken met een eigen warmwater-, kook- en cv-voorziening.

Kan ik daarvoor bijvoorbeeld een combiketel installeren die gevoed wordt uit een gasfles?

Of zijn er andere alternatieven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er komt het een en ander op het forum voor op het gebied van cv's op propaangas. Gezien de aard van het forum zijn dat meestal storingen aan dergelijke installaties.

Maar je zou, in afwachting van een cv-man, alvast kunnen zoeken met "propaan cv" en de bruikbare onderwerpen er tussenuit pikken. :wink:
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Koken kan wel, maar stoken met een fles raad ik af.

Aansluiten op de stadsverwarming is aan te raden.

Onduidelijk is waaruit uw warmwater installatie nu bestaat?
 

Henk-Jan

  • #4
Warmwater krijg ik ook uit de stadsverwarmingsinstallatie.

Op zolder wil ik een onafhankelijke verwarmingsvoorziening plaatsen (water, douche en radiator). Er is geen gasaansluiting in de woning.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het is erg moeilijk aan de hand van de beschikbare gegevens te bepalen wat er mogelijk is, bijvoorbeeld op het gebied van afvoer van verbrandingsgassen, eventuele condenswaterafvoer, leidingaanleg en plaatsing van een ketel en propaanvoorzieningen.

Beter is in dat geval toch een installateur ter plekke te laten kijken wat de mogelijkheden zijn voor zo'n propaan-installatie.

Elektrisch verwarmen (radiatorkachels) en heet water (boiler) kan natuurlijk ook, maar vergt veel extra investering in het aanbrengen van voldoende groepen, voorzover de elektravoorziening dat al aan kan. Daarnaast is die methode van verwarmen niet erg rendabel.

De beste oplossing lijkt ook mij toch het (laten) uitbreiden van de bestaande verwarmings/heetwater voorzieningen, zoals hiervoor al genoemd.
 

Gerrit

  • #6
Geen verwarmingsman zijnde vraag ik me af:
Waarom een extra ketel? Zover ik weet wordt de installatie bij stadsverwarming geregeld met thermostaatkranen. Zet er een bij en je hebt een onafhankelijke installatie.

Het warme water wordt verzorgd door een warmtewisselaar en is dus ook altijd aanwezig. Probleempje zou de capaciteit kunnen zijn.
Koken op flessengas gaat wel, maar op de meest ongelukkige momenten zit je met een lege gasfles (sprak hij uit ruime ervaring).

Daarvoor dus liever een extra leiding naar de groepenkast leggen. Dat gaat meestal redelijk simpel via de aanwezige leidingkoker. Probleem hierbij zal (zoals Kees terecht al opmerkte) de capaciteit van de kast zijn. Een 3-fasen installatie zal nodig zijn.

Al met al toch goedkoper dan een extra ketel lijkt me.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu