ALS toevoegen in de groepenkast

Klusser Ivo

  • #1
Ik heb een 65A aansluiting die eerst naar de meter gaat. Deze is netjes verzegeld. Dan gaan er 3 draden naar de hoofdschakelaar die dus 3-polig is (een mooie oude Holec met draaiknop aan de zijkant in een eigen kastje). Deze zijn van de zelfde fase, geen spanningsverschil. Daarna naar een relatief nieuwe groepenkast met 6 groepen van 16A, op elke pool van de hoofdschakelaar zitten 2 groepen.

Mijn huis is uit 1960 en heeft geen geaarde WCD's en geen ALS. Aangezien ik ga verbouwen en nieuwe WCD's koop worden deze geaard. Nu wil ik ook een ALS plaatsen. Er is in de kast plaats voor 1 extra maar niet voor 2 dus ik wil de "oude" normen aanhouden. Dat is beter dan niets. De kast vervangen is echt een te grote operatie, past namelijk niet op die plaats...

Mijn vraag is:
Kan ik 2 polen van de hoofdschakelaar los koppelen en 1 pool naar de nieuwe ALS voeren en dan naar alle 6 automaten? Zou de hoofdschakelaar dat aankunnen (ik vind nergens een typeplaatje met stromen oid) Welke draaddiameter moet ik dan kiezen? Er lijken nu 3 x 6mm2 naar de groepen te gaan. Is dan 1 x 6mm2 voldoende?

Alvast bedankt.
 

Jason Bourne

  • #2
Ik begrijp dat het om 3 fasen gaat. Denk eens aan een 3-fase automaat: alamat is met aardlek.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Maak eens een foto van je meterkast, het liefst een met de deksels van de kasten open.
 

Xr8

  • #4
Er mogen niet 6 groepen achter 1 aardlek. Dit kan problemen gaan geven.

Als het een relatief nieuwe kast is van 22 cm breed neem ik aan dan zou er toch wel 2 aardlekschakelaars 2 polig en 6 smalle automaten in moeten passen lijkt mij. Uitgaande van 18mm automaten en 36mm aardlekschakelaars moet dit makkelijk passen.

De hoofdschakelaar zou 4 polig moeten zijn, daar de nul ook geschakel zou moeten worden.

Als u een 65A hoofdzekering heeft is dat dan niet wat aan de zware kant? Normaal is het 35 of 40A. Je loopt nu het risico dat je nogal wat vastrecht betaald door de aansluitwaarde.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Een paar punten:

Enkelfasige 65A aansluiting bestaat niet, wellicht staat dit op een zekeringhouder oid maar enkelfasige aansluitingen gaan normaal tot 40A.

Hoofdschakelaar zou ook de nul mee moeten schakelen, dus 2 of 4 polig moeten zijn.

Oude normen zijn niet van toepassing omdat je een belangrijk deel van de installatie gaat wijzigen. Dus gewoon nieuwe norm: hoofdschakelaar, tenminste 2 aardlekschakelaars en op een aardlekschakelaar max 4 groepen.

Als er nu twee losse kasten zitten kan ik me niet voorstellen dat er geen ruimte zou zijn voor een nieuw compact kastje met alles erop en eraan.

Ik denk dat je er toch beter aan doet, een installateur een net nieuw kastje te laten ophangen dat gewoon aan de norm voldoet. Gezien je manier van vragenstellen vraag ik me af hoeveel veiliger je installatie zal worden met de door jouw voorgestelde aanpassing.
 

Klusser Ivo

  • #6
Die 65A heb ik van de meter gelezen. Het is goed mogelijk dat de uiteindelijek aansluiting 40A is. De hoofdschakelaar is inderdaad 4 polig. Ik denk dat ik erg weinig ruimte heb voor 2 ALS. Als ik nu een 40A ALS neem en hierop alle groepen aansluit, wat is dan het probleem? Nog niet zo heel lang geleden was dit de norm, 1 ALS. Pas de voorlaatste druk van de NEN1010 is dat gewijzigd, dus het is een stuk veiliger dan geen.

En ik snap best dat een nieuwe kast met veel groepen beter is maar dat heb ik niet voor 70 euro.

Vraag blijft dus of alles over 1 pool van de hoofdschakelaar kan en 6mm2 voldoende is? Maar mocht het lukken stop ik er 2 ALS in.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Zonder feitelijke informatie over de hoofdzekeringen (waarde en aantal) en de hoofdschakelaar is daar geen zinnig antwoord op te geven. Verder is de groepenkast geen doe-het-zelf-object, waar je naar eigen inzicht veranderingen in aan kunt brengen om het naar je eigen smaak veiliger te maken. Zo mogen er bijv maar 4 groepen op en ALS gezet worden. Verder ontbreekt ook het inzicht in andere zaken, zoals de kwaliteit het de aard aansluiting, de kwaliteit van de her te gebruiken componenten, verbindingen etc.
Het gaat ook niet om veel groepen oid, maar dat de beveiliging conform de norm is.
Realiseer je wel, dat als je zaken verandert, die niet aan de norm voldoen je de grootste problemen met bijv de verzekering kan krijgen, wanneer, als gevolgd hiervan, onverhoopt ooit iets mis zou gaan. Overigens zijn er in de lage prijsklasse al complete 1 fase kastjes met 6 groepen te koop voor net iets meer dan 100 Euro. Dus als het alleen om het geld te doen is, zou ik zeggen een verkeerde bezuiniging. Zie verder mijn vorige bijdrage.
 

Ronald42

  • #8
Als u uw hele huis gaat verbouwen is het bezuinigen op iets essentieels een verkeerde keuze. 2 Aardlekschakelaar is vandaag gewoon de norm.
Ik ga er vanuit dat u behalve dat u geaarde WCDs gaat plaatsen ook overal een aarde draad naar toe gaat trekken? Het lijkt misschien een domme vraag maar geloof mij ik heb al heel wat rare en domme dingen gezien.
 

Klusser Ivo

  • #9
OK, jullie hebben me overtuigd. 2 ALS zullen er komen. En natuurlijk worden er ook aarddraden getrokken naar de WCD's. De draad zit al in de centraaldozen dus weinig moeite

Bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu