Als muizen een snoer doorknagen - stop doorslaan?

Christienp

  • #1
Hallo allemaal, Ongetwijfeld een beetje een stomme vraag, maar ik zou jullie hulp toch op prijs stellen. Als muizen een snoer doorknagen (in dit geval van mijn oven, die het opeens niet meer doet, zelfs de klok erop niet meer), zou er dan ook een stop door moeten slaan of zou er iets anders gebeuren waaraan ik het zou merken? Of zou het enige gevolg zijn dat mijn oven geen stroom meer heeft, zoals nu het geval lijkt te zijn? Ik zou de hele oven eruit moeten slopen om het zelf te kunnen zien, en ik ben niet al te handig, dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Alvast hartstikke bedankt. Groetjes Christien
 

Lichtpunt

  • #2
Als de muis in zijn peuzelarij niet meerdere aders tegelijkertijd heeft doorgebeten, dan kan het zijn dat er geen kortsluiting is veroorzaakt.
In dat geval zal de zekering of automaat niet "uit zijn geslagen".
Wat er dan wel het probleem zal zijn, is dat het snoer naar de oven niet meer veilig is en verwijderd dient te worden.
Het kan misschien zijn dat uw oven op een eigen groep is aangesloten en dat u daarom misschien niet aan andere apparaten of verlichting zult merken dat er een groep uit is.
Er zijn veel "als" mogelijkheden beschikbaar.
Maar begint u toch eens met het aansluitsnoer te controleren.
Maar past u wel op? Doe desnoods alle groepen uit.
 

Christienp

  • #3
Hartstikke bedankt voor uw snelle reactie, Lichtpunt. Nog één laatste vraagje: Mocht die muis nou inderdaad maar één ader hebben doorgeknaagd en de oven niet meer veilig zijn (hij zit inderdaad op een eigen groep), kan het dan kwaad om dat snoer nog even zo te laten? De oven doet sowieso niks meer, ik blijf er vanaf dit moment vanaf (na net alle knoppen geprobeerd te hebben) en dan kan mijn vader dinsdag met dat snoer aan de slag. Eventueel kan ik die ene stop omzetten (dan is de stroom eraf, toch?) Ik weet namelijk niet alleen niks van elektriciteit, ik ben ook als de dood voor muizen, en ook al hoor ik ze nooit knagen, wie weet wat er allemaal achter die oven vandaan komt... Nogmaals bedankt.
 

Lichtpunt

  • #4
Zou eerst even de groep van de oven even uitzetten en daarna de stekker uit de contactdoos halen. Blijft de heleboel wat veiliger.
 

Christienp

  • #5
Het probleem is dat ik ook niet bij de stekker kan zonder de oven eruit te slopen. Maar ik zal de groep uitzetten, dan moet het genoeg zijn. Hoop ik. Nogmaals bedankt.
 

Black Knight

  • #6
Vorig jaar hebben we hier in huis een gelijkaardig geval gehad ( heb hier toen ook raad gevraagd). Bij ons betrof het een normale 3-draad (F + N + PE). De muis had de aardingsdraad en de nuldraad voor een heel stuk blootgelegd tot op het koper. Als de muis nu de nuldraad volledig doorgeknaagd zou gehad hebben, zou de groep niet meer gewerkt hebben terwijl de automaat in kwestie waarschijnlijk toch niet eruit zou gaan.

We zijn op de schade uitgekomen omdat er iets achter de staande diepvriezer (in een hoek) in gevallen was en het dus net gezien hadden. De groep bleef echter prima werken. Toen we het echter gemerkt hebben, hebben we de groep in kwestie direct uigeschakeld.
 

TxK

  • #7
Christienp schreef:
Mocht die muis nou inderdaad maar één ader hebben doorgeknaagd en de oven niet meer veilig zijn (hij zit inderdaad op een eigen groep), kan het dan kwaad om dat snoer nog even zo te laten? De oven doet sowieso niks meer, ik blijf er vanaf dit moment vanaf (na net alle knoppen geprobeerd te hebben) en dan kan mijn vader dinsdag met dat snoer aan de slag. Eventueel kan ik die ene stop omzetten (dan is de stroom eraf, toch?)
Het is voldoende om de schakelaar van de groep om te zetten. Dan staat er geen spanning meer op en kun je rustig het snoer laten zitten tot dinsdag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu