Alles geaard of niet?

Geus

  • #1
Ik las dat contactdozen in één ruimte allemaal of geaard, of niet geaard moeten zijn. Waarom is dat? Dit omdat ik voor de gerenoveerde woonkamer van mijn broer een geaard contact heb gepland voor de computerhoek, maar voor de rest (lampjes, AV, stofzuiger) is dat natuurlijk niet nodig.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De norm is tegenwoordig overal randaarde. Geaard en ongeaard door elkaar kan in theorie tot gevaarlijke situaties leiden mbt tot aardsluiting via ongewenste route.
 

Xr8

  • #3
Als je eea nieuw aanlegt dan alles van randaarde voorzien. Het heeft alleen maar voordelen en enige nadeel is een paar extra meters draad.
In een ruimte is het zowieso verplicht om alles te doen. Dat zijn gewoon regels.

Succes.
 

Silverlight68

  • #4
Maar oke, maar moet dan niet alles geaarde stopcontacten achter een aardlek schakelaar zitten? anders heeft het toch geen zin? Of wel? Want ik had de aarde afgetakte in de centraldoos in de jongen's slaapkamer en idd alle stopcontacten voorzien van een randaarde exemplaar, maar ik weet niet of deze groep achter een aardlek schakelaar zit. (die kennis had ik toen niet!)
Maakt het dan wel of niet uit?
 

Xr8

  • #5
De aarding van een wandcontact doos staat in principe los van de aardlekschakelaar. Je hoort tegenwoordig de wandcontactdozen in een woning allemaal te aarden. Tevens dienen allen gevoed te worden via een aardlekschakelaar of alamat. Daarbij dienen er minstens 2 aardlekschakelaars in de installatie te zitten en mogen er niet meer dan 4 groepen over een aardlekschakelaar gaan.

Vroeger werden wandcontactdozen in de keuken ook geaard. Deze gingen dan niet via een aardlekschakelaar deze waren er toen niet.

Of de groep achter een aardlek schakelaar zit is heel simpel te achterhalen. Doe er een lamp in en schakel de aardlek schakelaar(s) uit. Blijft de lamp branden dan gaat deze buiten de aardlek om. Anders gaat deze via de aardlek.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu