Geaard en niet geaarde wcd in één ruimte

Nick 66

  • #1
Hallo,

Ik zit met een probleem. Ik woon in een huurhuis waar vroeger een aparte berging achter was.
Door vroegere bewoners is deze berging doorgebroken en bij de huiskamer getrokken, zodat deze een stuk groter is.

De berging beschikte echter over geaarde wcd's en de huiskamer niet. Door het samenvoegen zit er nu aan de oude bergingskant een geaarde wcd en op een paar meter ernaast een niet-geaarde wcd.

En daar ontstaat nu ook het probleem. Ik heb nl in het stuk waar voorheen de berging staat, een computer/muziekhoek ingericht met pc's, mengpaneel en keyboards.
De PC's staan aangesloten op de geaarde wcd en de keyboards en mengpaneel op de niet geaarde wcd (omdat ik geen 12 apparaten op één wcd wil)

Op zich nog geen probleem, behalve dat er kennelijk een (lek)stroom lijkt te lopen tussen het geaarde en niet geaarde stopcontact.

Als ik het mengpaneel of keyboard aansluit via USB op een van de 2 pc's, dan klapt direct de aardlekschakelaar eruit. Die kan ik daarna wel gewoon inschakelen terwijl het spul nog steeds op USB staat, maar het zit mij niet helemaal lekker.

Ik zit te denken om de wcd die meteen aan de oude berging grenst, ook geaard te maken. Deze wcd zit nl in een tussenmuur met aan de andere kant de keuken en daar binnen een meter een geaarde wcd.

Maar ik vraag mij af in hoeverre het nu wel of niet is toegestaan volgens NEN 1010.
Ik lees dat er ook naar risico's gekeken moet worden, maar deze lijken mij op dit moment groter dan wanneer ik aan de ene kant van de kamer 2 geaarde wcd's heb en aan de andere kant (8 meter verderop) 2 niet geaarde.

Want dat de aardlek eruit vliegt als ik een USB kabel (waar normaal gesproken alleen een galvanisch gescheiden 5V overheen gaat) aansluit , lijkt mij ook niet veilig en gezond voor de apparatuur. :?

En het ombouwen van alle wcd's in de woonkamer lijkt mij een prijzige optie waar ik eigenlijk niet voor wil opdraaien, omdat dit door de vorige bewoner/woningbouw is gedaan.

Heeft iemand hier ideeën over?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Blijkbaar is er meer loos dan alleen het ontbreken van een aarde.Blijkbaar loopt er een vereffeningsstroom door de usb-kabel. Hebben de apparaten op dat ongeaarde wcd zelf wel randaarde stekkers? dan zal je de installatie aan moeten passen, een geaarde stekker hoort in een geaard stopcontact.

Als een geaarde wcd alleen dient voor het voeden van 1 vast opgesteld apparaat dan hoeft de rest van de ruimte niet, is het voor algemeen gebruik of zit er meer als 1 apparaat op dan moet het wel.

Ik ben in de NEN of welke andere richtlijn nog nooit tegengekomen dat kosten bepalend zijn.
 

Nick 66

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie.De apparaten hebben inderdaad een randaarde stekker. Alleen zijn er dus niet genoeg geaarde aansluitingen aan deze kant, tenzij ik met een 10-voudige doos ga werken op één stopcontact, wat mij ook niet echt fijn lijkt qua stroomgebruik. Vandaar ook mijn idee om de ene niet geaarde wcd te vervangen zodat ik aan één kant van de kamer geaarde wcd's heb en aan de andere kant niet geaarde.

Maar waar het mij (ook) om gaat is dat als mijn huidige situatie niet voldoet aan de NEN norm, dit door de vorige bewoner, samen met de woningbouwvereniging is opgeleverd en zij dan voor herstel moeten zorgen. Alleen kan ik niet echt zwart op wit vinden of het hebben van een geaarde en niet geaarde wcd vlak bij elkaar, echt verboden is.

Lag het overigens aan mij of was de site even helemaal verdwenen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Volgens NEN is het niet toegestaan, maar dat is geen wet.

Een woningbouw hoeft helemaal niet voor herstel te zorgen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De vraag is: hoeveel gebruiken die apparaten bij elkaar?

Want indien dat in totaal niet meer is dan zo'n 10 Ampere of zo (ca 2300 Watt), dan is er geen enkel bezwaar tegen om dat allemaal op één 12-voudig (geaard) stopcontact aan te sluiten. Liever één kwaliteits-stopcontact dan geknoei met wel of niet geaard en rare stromen door USB.

Zelf heb ik al jaren zo'n 12-voudige in gebruik. Die gaat zelfs tot 3600 Watt, maar dan moet je wel zeker weten dat er verder niets anders op de groep zit waar de wandcontactdoos bij hoort.

Ik stuur je een PB met een link van een voorbeeld van zo'n stopcontact...

Je zou eventueel het totale wattgetal kunnen checken mbv een energiemeter. Vaak valt het erg mee wat die computers in de praktijk gebruiken :wink:
 

Nick 66

  • #6
Bedankt voor de tip. Wellicht is dat een optie. Ik ga van de week even meten wat het totaalverbruik is als ik alle apparaten ingeschakeld heb. Als dat binnen de perken blijft dan scheelt mij dat inderdaad veel werk en narigheid. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu