Geaarde of niet geaarde stekkerdoos?

Annelies46

  • #1
Ik wil de stereo en tv aansluiten op een stekkerdoos. Ik heb een stekkerdoos nodig met 6 contacten en 3 meter kabel.
De subwoofer is geaard, de overige apparatuur niet. Het stopcontact is ook niet geaard. Ik heb geprobeerd om alles aan te sluiten via een geaarde stekkerdoos, omdat ik stekkerdozen met 6 contacten en 3 meter kabel alleen maar geaard kan vinden. Telkens hoor ik echter een dreun in de subwoofer. Ik word hier tureluurs van en wil wel de boel goed aangesloten hebben.
Wat is de veiligste en goede manier om de apparatuur te verbinden met het ongeaarde stopcontact?

Alvast bedankt voor jullie medewerking.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niet!
ALLE Apparatuur met een randaarde stekker moeten een verbinding hebben met aarde.
 

Annelies46

  • #3
Headhunter, bedankt voor je antwoord maar wil je iets duidelijker zijn. Helaas, ben ik een electro-leek.
Hoe kan ik dit probleem oplossen?
 

Fiesiekus

  • #4
Door een geaard wandcontactdoos ("stopcontact") aan leggen: met randaarde vanaf de meterkast via de centraaldoos.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een randaarde verlengsnoer in een ongeaard stopcontact werkt niet.
De aarde moet nl via het stopcontact op het verlengsnoer zijn aangesloten.
Als de sub een stekker heeft met randaarde dan moet er dus een verbinding gemaakt zijn met aarde, dus stopcontact vervangen door een met randaarde, een draad door de installatie bijtrekken en aansluiten zodat de randaarde aanwezig is.
 

Annelies46

  • #6
The headhunter schreef:
Een randaarde verlengsnoer in een ongeaard stopcontact werkt niet.
De aarde moet nl via het stopcontact op het verlengsnoer zijn aangesloten.
Is dit absoluut noodzakelijk? Heb eens gespeurd op internet. Half Nederland heeft vermoedelijk nog ongeaarde stopcontacten in woonkamer c.q. slaapkamers.
 

Ralph

  • #7
Lijkt me sterk dat die dreun van je sub aan je aansluiting op het netspanning ligt.
Heb je die dreun tijdens het in/uitschakelen, of alleen tijdens het spelen van welk geluid dan ook?
Is het wel een dreun of is het een brom? De oorzaak is namelijk nogal verschillend bij 1 van deze optreding.
 

Annelies46

  • #8
De "dreun" is alleen bij het omschakelen van de schakelaar. Het is zeker geen brom. Tijdens het afspelen van muziek is niets te horen.
 

Tozz

  • #9
Voor zover ik weet ligt dat niet aan het wel of niet geaard hebben van je sub, maar is dat gewoon een eigenschap van die dingen als je ze aanzet. Er loopt dan blijkbaar even een stroompje naar de subwoofer.

Sommige subs hebben een circuit die 'kijkt' of er geluid wordt afgespeeld, zo niet dan schakelt de sub zich na een bepaalde tijd uit. Zet je weer een plaat op dan schakelt hij zichzelf weer in. Dan heb je die knallen die je beschrijft ook niet. Dus ik denk dat je hem gewoon aan moet laten staan.
 

Ralph

  • #10
Praten we dan over de schakelaar van de sub zelf of een externe schakelaar bijv. van een verlengkabel met schakelaar?
In het laatste geval kan het voorkomen dat het dreunt, je schakelt immers verkeerd af.
De schakelaar van de sub zelf schakeld namelijk eerst de speakers van de eindtrap af om die dreun te voorkomen. Een schakelaar in een stekkerdoos zal dat niet doen en kan dus een dreun genereren.
 

Tozz

  • #11
In mijn geval dan gebeurt het ook met de schakelaar op de sub zelf. Maar nogmaals, dat ding is dan ook niet bedoelt om uit gezet te worden. Dat doet ie zelf wel.

Misschien kan de topicstarter vertellen wat voor set ze heeft?
 

Annelies46

  • #12
Het gaat om een stekkerdoos met schakelaar, waar de o.a. de sub op aangesloten is. De sub zelf wordt niet uitgezet en staat dus permanent aan.
 

Tozz

  • #13
Dan klopt het verhaal wat Ralph zegt. Door dat je niet eerst de speakers uitschakelt krijg je deze dreun. De oplossing zou dan zijn om je sub niet op dat verlengsnoer aan te sluiten.
 

Annelies46

  • #14
De sub is dus geaard. Moet deze perse aangesloten worden op een geaard stopcontact? Zo ja, kan iemand een prijsindicatie aangeven voor het aarden van een stopcontact? Ik heb er als vrouw totaal geen idee van en wil van tevoren weten waar ik aan toe ben.
Als het stopcontact geaard zou zijn en je gebruikt een stekkerdoos met een schakelaar, dan geeft de sub dus evengoed de dreun?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #15
De geaarde stekker van je verdeelblok past ook gewoon op het ongeaarde stopcontact. In bestaande instalaties is het heel normaal dat in woonkamers, slaapkamers e.d. ongeaarde stopcontacten zitten.
Omdat we hier meestal op isolerende vloerbedekking zitten en hier niet met natte handen komen, is dit jaren als veilig beschouwd en mag je dit in een bestaande situatie gewoon laten zitten. Ook de subwoofer kan en mag op deze manier. Sorry Headhunter.

Om te kijken of je met een geaard stopcontact de knallen kwijt bent zou je kunnen proberen de boel tijdelijk met een lang geaard verlengsnoer op een stopcontact in de keuken, in de gang of in de schuur aan te sluiten. Die hebben als het goed is wel randaarde.
Maar zoals Torzz al aan geeft: kans dat dit helpt is minimaal, de oplossing is echt de subwoofer aan te laten staan.

In nieuwe installaties moet je volgens nieuwe voorschriften overal alle stopcontacten aarden en dit is veiliger, vooral met metalen apparaten als PC's, gourmetstellen en zo.
In een geaard stopcontact past géén ongeaard snoer met verdeelblok. Vandaar dat die niet meer te vinden zijn. Bedenk wel dat alle stopcontacten in één kamer het zelfde moeten zijn, als je één geaard stopcontact gaat (laten) maken moet je dat met alle stopcontacten in die kamer doen.
Aan prijsindicaties doen we hier niet.
 

Annelies46

  • #16
AvDijk schreef:
Bedenk wel dat alle stopcontacten in één kamer het zelfde moeten zijn, als je één geaard stopcontact gaat (laten) maken moet je dat met alle stopcontacten in die kamer doen.
Misschien een stomme vraag, maar waarom is dat eigenlijk?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Stel je krijgt een schok van een ongeaard apparaat en je maakt toevallig ook contact met een geaard apparaat. De kans is klein maar je kunt je wel voorstellen waar de stroom dan gaat lopen.
 

Annelies46

  • #18
Zelfs ik snap het. Bedankt voor jullie antwoorden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
@AvDIJK zo is het dus niet.
Een fabrikant geeft dat ding een randaarde omdat er een mogelijkheid bestaat dat de buitenzijde onder spanning kan komen te staan.

Deze fabrikant geeft ook duidelijk aan dat het apparaat in een van randaarde voorziene wandcontactdoos moet.

Als deze voorzieneing niet aanwezig is dien je te te creëren.Omdat in het verleden is gebleken dat mensen dat niet doen heeft men de normen aangepast zodat alle wcd-en nu zijn voorzien van randaarde.

Om er nu maar vanuit te gaan dat de vloerbedekking wel voldoende isoleert en daarom randaarde onzin is moet je eens goed kijken hoever de dichtst bijzijnde geaarde CV radiator van de wandcontactdoos zit, dat zit meestal binnen 1,5m van elkaar.

Meet nu de spanning maar eens tussen je metalen deel en de cv.
 

Tozz

  • #20
Wellicht ter overvloed, maar deze thread raakt offtopic. Het gaat nu over randaarde terwijl Annelies wou weten wat die 'knal' bij het schakelen veroorzaakt. Daarom nogmaals wat al meerdere malen is geopperd: Dit los je alleen op door je sub aan te laten staan of eventueel de schakelaar van d sub zelf te gebruiken. Niet door het aarden van je sub.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu