Alleen maar zwarte draden uit de muur!

Dimitri75

  • #1
Even vooraf.. ik ben een handige leek... maar hier kom ik dus echt niet uit.

In onze slaapkamer hebben we een gewone lichtknop en vlak onder het plafond een schakelaar met zo'n koordje. De schakelaar is helemaal kapot dus deze moet vervangen worden maar na de hele handel eraf gehaald te hebben ben ik de kluts een beetje kwijt.

Het is een oud huis... maar er komen alleen maar 3 zwarte draden uit de muur van de schakelaar met het koordje. Het liefste verbind ik de draden gewoon direct met elkaar door zodat ik alleen het normale lichtknopje aan de muur moet gebruiken (de koord schakelaar of hoe dat ding ook heet wordt al tijden niet gebruikt). Ik heb mijn metertje er al een beetje aangehangen en volgens mij staat er maar op 1 van deze draden spanning.

kan iemand mij mischien uitleggen hoe:
1. ik veilig kan testen op welk draden er spanning staat (ik heb zo'n metertje, kastje met een rode en zwarte draad, draaiknop om de juiste instelling te kiezen etc.)
2. welke draden ik door moet verbinden om de schakelaar er compleet uit te halen (dus alleen het andere lichtknopje op de muur kan gebruiken.


Hartelijk dank!
 

Fiesiekus

  • #2
Je hebt hier een wisselschakelaar weggehaald. Het beste verbind je de zwarte draad die naar de lamp loopt, met één van de 2 overige zwarte. Overblijvende zwarte met een steeklasdop afdekken.

Alles in de lasloos en dekseltje erop.

Als je die lampdraad niet weet te vinden, moet je even uitzoeken op welke 2 zwarte draden (de schakeldraden) spanning komt als je de knop omzet. De derde is dan de lampdraad.

Zoek het schema via zoekfunctie op "wisselschakeling".
 

Dimitri75

  • #3
Helemaal geweldig!

Ik heb de draden doorgemeten en 2 met elkaar verbonden. de laatste met lasdop afgedekt.

het werkt weer!

Heel erg bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu