Alamat met c-karakteristiek toegestaan?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Simpel vraagje, heb gezocht in het archief en het lijkt te mogen, maar het was niet helemaal een eenduidig antwoord...

Vandaag is mijn stroom omgezet naar 3-fasen. Nu moet er nog een 3-fasen groep in de meterkast komen, en het enige dat nog in de beschikbare ruimte past is een alamat.

Mijn leverancier heeft er een in het programma. Die is 16A, maar met een C-karakteristiek. Er komt maximaal 10 meter 2.5mm draad aan te hangen, voor een kookgroep.

Is die c-karakteristiek toegestaan?

Dank!
Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Hier is er veel geschreven; maar blijft toch wat onduidelijk: er staat nergens in de (oude) NEN1010 dat t niet is toegestaan.

Misschien de nieuwe NEN10101 meer duidelijkheid? Of de electrodeskundigen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is toegestaan als de circuitweerstand van de installatie voldoende laag is om te garanderen dat deze op tijd uitschakelt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Die c-karakteristiek automaten worden normaal voor zwaar gereedschap (met een hoge aanloopstroom) toegepast, een kookplaat valt hier niet echt onder. Maar het is dus niet per definitie verboden ze in een huisinstallatie toe te passen zolang het selektief blijft tov je hoofdzekeringen.
 

Wamelis

  • #5
Hij wordt straks alleen gebruikt voor een kookgroep, die belasting is niet zo hoog in verhouding tot de hoofdzekering. Het mag dus volgens de normen, dan kan ik de bestelling laten staan.

Dank!

ps:

Nog even een toevoeging over de circuitweerstand. Ik had daar al eerder een opmerking over gelezen, maar ik heb geen idee hoe ik dat kan inschatten...

Alle overgangsweerstanden in het traject zijn:
- van hoofdschakelaar (3x25) naar rijgklem, naar alamat
- van alamat naar lasdoos
- vanuit lasdoos een meter of tien 2.5mm2 naar de perilex in de keuken, en uit voorzorg idem naar de bijkeuken.

Gevoelsmatig lijkt dat me niet bijzonder veel?
 

Fiesiekus

  • #6
Denk dat van de circuitweerstand vooral de aardverspreidingsweerstand van belang is. En die is intuïtief niet in te schatten; alleen te meten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Bij een alamat mag de aardweerstand 166 ohm zijn.

het circuit moet bij kortsluiting iig 160A kunnen leveren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Wamelis schreef:
Hij wordt straks alleen gebruikt voor een kookgroep, die belasting is niet zo hoog in verhouding tot de hoofdzekering. Het mag dus volgens de normen, dan kan ik de bestelling laten staan.
Deze conclusie is te kort door de bocht. Bij het bepalen van de selectieveiteit moet je rekening houden met de theoretische maximale kortsluit stroom, niet met het aangesloten vermogen.
 

Wamelis

  • #9
Ehm... hebben we het nog steeds over b versus c karakteristieken? Raak een beetje de draad kwijt over wat waarvoor relevant is...

Heb overigens nog een keer overlegd met de leverancier, en die adviseerde zelfs een c-karakteristiek, omdat ook ovens wel eens een aanzetpiek willen vertonen.

Over die aardweerstand: die eisen ken ken ik. Ik heb geen exact getal, maar er is anderhalf jaar geleden iemand langs geweest om het door te meten. De aarde werd toen goedgekeurd.

Heb overigens nog wel een vraagje over het keurmoment, maar daarvoor maak ik beter een apart onderwerp - komt eraan!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Zoals in het door Fiesiekus aangehaalde topic word uitgelegd, bepaald de uitschakel-karakteristiek mede de maximale kortsluitstroom. Hoe trager de automaat hoe hoger de kortsluitstroom. Dit is dus relevant voor de selectiviteits kwestie tov je hoofdzekeringen. Het mag niet zo zijn dat bij een kortsluiting in de kookplaat een hoofdzekering sneuveld.
 

Falderalf

  • #11
Ja, die C-karaterestiek is toegestaan mits je circuitweerstand niet te hoog is en je selectiviteit t.o.v. je hoofdbeveiliging goed is.
Bij die circuitweerstand moet je uitgaan van een maximale kabellengte bij toepassen van C van 64 meter bij een 2,5 mm2, bij een B is dat 128 meter.
Zoals je al aangeeft gaat het om 10 meter.
Zou je de diameter verkleinen (van 2,5 naar bijvoorbeeld 1,5mm2, mag normtechnisch niet) worden de lengtes kleiner.
 

Wamelis

  • #12
Kijk, nu komen we ergens :D

De C-kar is dus OK, de aarding is goed, dan resteert alleen nog dat verhaal van de selectiviteit, correct?

Dat is nog een gaatje in mijn kennis... dus als ik even mag afdwalen van de oorspronkelijke vraag: gaat het om onderstaande twee zaken?

1. Ik weet dat de hoofdzekering 2 stappen boven de automaten moet liggen (hoofdzekering = 3x25A, automaten zijn allemaal 16A, dus OK).

2. De gelijktijdigheidsfaktor. Dat is een beetje lastig hier. Er liggen erg veel groepen, maar veel daarvan worden nauwelijks belast (bv 8 groepen speciaal voor audio :shock: ; 2 keukens met volledige bedrading waarvan er voorlopig maar 1 gebruikt wordt; een aparte groep voor ventilatie en cv).
Ik ben dus absoluut niet bezorgd over overbelasting, maar het moet natuurlijk wel aan de regels voldoen.
De 3x25A die binnenkomt wordt verdeeld over één 16A 3-fase alamat, en 24 gewone 16A groepen, dus 8 op elke fase. Per fase als alle groepen max belast worden: 9x16 = 144A. Dan kom ik een gelijktijdigheidsfaktor die de helft is van de veel genoemde 30%.
In mijn praktijk dus geen probleem, maar mag het?
 

Chathanky

  • #13
Een C kar. heeft een trager afschakelkarakterestiek maar dit is niet van invloed op de kortsluitstromen en de mate hoe goed je aarde moet zijn.

De kortsluitstromen bij werkelijke sluiting zijn net zo hoog bij een b als een c automaat. De hoogte heeft te maken hoe hoog je netimpedantie is.
(hoe sterk je net is)

De waarde van je aarde is afhankelijk van de afgezekerde waarde en is zonder aardlek anders als met aardlek.
De karakteristiek heeft hier geen invloed op.

Maar even terug naar de kern, Een kookgroep kent geen extreme inschakelstromen, dus waarom een c-kar? :?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
In de startpost schrijf je dat je Alamat wil kiezen wegens ruimte gebrek en deze is volgens jouw uitsluitend als 16A 'C' leverbaar. Er is al gemeld dat een kookplaat niet het normale toepassinggebied is van een 'C' automaat is en er bestaan twijfels over de selektiviteit wat betreft kortsluiting (niet wat betreft overbelasting).

Nu schrijf je dat er blijkbaar wel ruimte is voor 24 groepen (waarvan 8 alleen tbv audio...) en 6 ALS's neem ik aan. :?:

Ik zou je willen adviezeren de indeling nog een te herzien en ruimte te maken voor een 3P+N 16A 'B' automaat tbv je kookgroep achter een 4P ALS. Hier kunnen dan eventueel nog 3 andere groepen bijop.
 

Wamelis

  • #15
Alles ligt er al in, het huis zit vol leidingen, de groepenkast is al een jaar geleden afgemonteerd (met inderdaad 6xALS).

Dit speelt nu omdat ik recent besloot om op 3-fasen over te gaan, en ik heb nog precies genoeg ruimte over voor één 3-fase alamat. Eentje is ook genoeg, er is geen noodzaak om de hele groepenkast overhoop te halen.

Ik heb geen speciale voorkeur voor een c-kar, maar toevalllig heeft mijn leverancier die. Hij adviseert het zelfs wegens inschakelpieken van ovens.

Ik kan de bestelling nog annuleren en doorzoeken naar een b-alamat, maar ik krijg nu tegengestelde adviezen uit verschillende richtingen, erg verwarrend... En ik dacht dat met het antwoord van Falderalf de c-karakteristiek OK was verklaard, maar blijkbaar ligt dat toch anders.

Zou iemand helder kunnen uitleggen wat dat selectiviteitsrisico inhoudt? Wordt daarmee soms bedoeld dat de automaat trager zou kunnen reageren dan de hoofdzekering?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Ja. Er is hier geen noodzaak voor C-kar dus beter even doorzoeken naar B-kar.
 

Wamelis

  • #17
OK, ik snap hem nu helemaal. Conclusie (toch?): het mag wel volgens de regels, maar het is niet verstandig. Ik ga zoeken naar een alternatief.
 

Wamelis

  • #18
En om het af te ronden nog even een slotmelding: het is gelukt. Er is één merk dat een compacte 16/b 3-fase alamat levert. Die heb ik nu in huis, morgen gaat hij in de groepenkast.

Nogmaals dank voor alle reacties,
Wim
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu