3 fasen alamat op inductiekookplaat Siemens

Dtanis

  • #1
In de keuken wil ik een perilex wcd aanleggen voor een inductiekookplaat van Siemens. Nu heb ik Siemens gebeld en gevraagd: Kan deze op een 3 fasen krachtgroep aangesloten worden? Antwoord: Dat kan met al onze platen, waarna ik onderstaand aansluitschema per email heb ontvangen.In de meterkast heb ik 3x25A en wordt er een 3 fasen alamat geplaatst, die bedraad wordt volgens 3 fasen L1,L2,L3,N,aarde naar de perilex wcd. Tot zover alles duidelijk, en het linker schema is het te gebruiken schema. Echter, de benaming vind ik verwarrend, er staat 3 fasen boven geschreven, maar er worden in de tekening maar 2 fasen aangesloten. Het lijkt mij dat de keukenboer dit in de kookplaat correct aansluit en dat de perilex wcd gewoon volgens 3 fasen schema bedraad dient te worden?

Ik ben op internet namelijk ook Siemens schema's tegen gekomen waarbij de L1 GY/BN die op tekening hierboven doorgelust staan, elk apart aangesloten zaten voor een echte 3 fasen aansluiting.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het is normaal dat een kookplaat met vier kookzones maar twee van de drie fasen gebruikt.
Ik zou wel gewoon alle drie fasen naar de Perilex-doos leggen, zoals je dat zelf ook in gedachten hebt.
 

Dtanis

  • #3
Het betreft een kookplaat met 5 pitten, vandaar dat ik het gek vind dat er geen echt 3 fasen aansluiting tussen die tekeningen staat.

Kookzones:
- Linksvoor: 1 x Ø 180 mm / 1.8 kW (met powerBoost 3.1 kW)
- Linksachter: 1 x Ø 145 mm / 1.4 kW (met powerBoost 2.2 kW)
- Midden: 1 x Ø 240 mm / 2.2 kW (met powerBoost 3.7 kW)
- Rechtsvoor: 1 x Ø 210 mm / 2.2 kW (met powerBoost 3.7 kW)
- Rechtsachter: 1 x Ø 145 mm / 1.4 kW (met powerBoost 2.2 kW)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dat is inderdaad wat veel vermogen voor maar twee fasen.
Het linkerschema is ook een beetje onduidelijk.

Het lijkt dat er een brug moet komen tussen de bovenste en de middenste aansluiting aan de rechterkant. Maar aan de linkerkant is de brug tussen de twee nullen op een andere manier getekend. Ik zou dit voor de zekerheid navragen bij Siemens.
 

Dtanis

  • #5
Bedankt, ik heb Siemens nogmaals gemaild nadat ik onderstaand schema op internet vond. Dit is links wel een 3 fasen 400V aansluiting en meteen ernaast een 2 fasen 400V aansluiting. In het plaatje wat Siemens mij stuurde staat in de titel 3 fasen aansluiting maar het is een 2 fasen. Niet echt duidelijk nee.

 

Dtanis

  • #6
Ok, Siemens aansluitschema´s ontvangen van diverse platen en ze zijn allemaal hetzelfde met een 2 fasen aansluiting zoals in het eerste plaatje.

Vraag die rest is dan kan ik gewoon een 3 fasen perilex wcd aanleggen en lost de keukenboer het normaal gesproken dan zelf op in de plaat?
Het is namelijk levensgevaarlijk om iets niet standaard in een wcd te gaan lopen doen!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je kunt gewoon een driefasen-perilex laten aanleggen. Daar kun je alle kanten mee op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu