Uitbreiding groepenkast met Alamat?

Paul

  • #1
Dit is mijn eerste bericht als gebruiker van dit forum. Ik was na lezing van deze rubriek onder de indruk van de expertise en hulpvaardigheid!

Nu mijn vraag.
Situatie: Een groepenkast met 2 enkelfasige ALS (30mA). Op iedere ALS zijn 3 groepen aangesloten. Alle zes groepen zijn 16A gezekerd. De voeding vanuit het net is drie fasen, iedere fase is 25A gezekerd. Twee fasen zijn aangesloten - een per ALS - de derde is ongebruikt. Installatie is voorzien van een hoofdschakelaar. De groepenkast heb ik geinstalleerd in 2002; alles functioneert naar behoren.

De kast biedt plaats aan 9 enkelvoudige automaten (railsysteem), waarvan dus nu 8 posities zijn belegd.

Nieuwe situatie: Ivm een geplande nieuwe keuken worden alle keukenapparaten net ietsje meer en zwaarder, waardoor voor een paar groepen de belasting te hoog dreigt te worden en ook niet meer goed is verdeeld. Installatie van een zevende groep (naar de keuken) lijkt dan ook gewenst. Ik wil alles aardlek-beveiligd houden en heb nu twee opties:
(a) Een vierde 16A groep plaatsen achter een van de bestaande ALS.
(b) Een aardlekautomaat plaatsen.

Ik denk zelf dat optie (b) beter is; in dat geval kan ik nl de nog ongebruikte 25A fase hierop aansluiten waardoor de belasting beter over de voeding wordt verdeeld (bijv. de ovengroep van 3,2 kW).

Vraag: Is combinatie van ALS en aardlekautomaat op deze wijze toegestaan? Zijn er evt andere zaken waar ik op moet letten conform NEN1010?

Bij voorbaat mijn dank voor jullie tijd en advies

:mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In ieder geval moet je een hoofdschakelaar hebben (ivm. 3 fasen) vanaf daar ga je naar de ALS-en en naar de Alamat
Het gebruik van ALS-en en alamaten door elkaar is toegestaan.
 

Appeltje

  • #3
Ik zou overwegen een 3e ALS te nemen en de verdeling dan eens opnieuw te bezien. Mogelijkerwijs is het zelfs makkelijker/fijner om ipv 1 maar gelijk 2 groepen naar de keuken te trekken (bv vaatwasser), het hoeft niet maar is vaak wel handig, dan wordt het voordeliger om die 3e ALS er bij te plaatsen.

Ik realiseer me wel dat je dan een 2e kast erbij zult moeten nemen ivm ruimtegebrek dus die afweging moet je zelf maken.

Gr. Ries
 

Paul

  • #4
Dank voor je reactie Ries.

De verdeling moet ik inderdaad ook wijzigen, maar ik blijf toch zitten met 1 van de 2 opties die ik al aangaf: met zes groepen kom ik niet meer uit denk ik.

De nieuwe groep #7 gaat naar de keuken (kan via kruipruimte), en waarschijnlijk zal ik ook een andere weinig belaste groep (nu ong max 300 Watt aan verlichting) vanuit de meterkast aftakken naar de keuken en daar de boiler (2000 Watt) opzetten.

Ik heb helaas geen plaats voor een tweede groepenkast, evt wel voor een apart klein kastje met 16A zekering als ik de ALS zou monteren ipv een Alamat). Maar liever niet dus...

Groetjes :mrgreen:
 

Toon

  • #5
Maar waarom een 3fase aansluiting?

Je kan en mag bij iedere ALS nog een automaat erbij zetten. Echter, omdat je toch een 3fase aansluiting hebt, kan je beter een 3e ALS erbij zetten en vanuit hier extra automaten.
Maar je mag ook een alamat (laten) plaatsen, je hebt immers al een hoofdschakelaar.

Ik kan van hieruit natuurlijk niet beoordelen wat jou elektrotechnische achtergrond is, maar veranderingen in een groepenkast is werk voor een installateur.

Succes
 

Paul

  • #6
Bedankt allemaal voor de goede adviezen. Ik heb nu toch maar besloten om een derde ALS te plaatsen en daarachter een of twee nieuwe groepen te installeren ( met herverdeling van de bestaande groepen).

Dat leidt tot een nieuwe vraag, maar die zal ik uiteraard netjes apart "posten"

M.vr.gr.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu