AL5 melding Zanussi ZTI 6100 vaatwasser

Soulfly

  • #1
Goede morgen,

Wij hebben sinds een tijdje problemen met onze vaatwasser, in eerste instantie kregen we een AL4 melding, en in de gebruiksaanwijzing staat daarbij dat je een monteur moet laten komen. Zo gezegd zo gedaan.

De monteur vertelde dat er water onder in de lekbak stond, hierdoor sprong de machine op storing. 100 euro verder en het advies om de klep niet tijdens het draaien open te trekken deed de machine het weer.

Na een week of 4 trad hetzelfde probleem weer op. Toen heb ik zelf gekeken en er stond inderdaad weer water in de lekbak, zonder dat wij de machine ook maar een keer hebben open gehad. Water afgetapt en voila, hij deed het weer.

Ik vermoed dat er ergens lekkage is, maar kan niets vinden. Nu had ik gisteren weer hetzelfde probleem, alleen geeft hij na het aftappen van het overtollige water nu een AL5 melding, wat betekend dat hij geen water krijgt. Ik heb de leidingen etc nagekeken en daar is niets aan te zien, het enige wat mij opvalt is het volgende.

Onder de bak van de afwasmachine zit een soort van lange stelschroef om de bak op zijn plaats te houden (vermoed ik) Als ik deze schroef aandraai komt er uit de bodem van de machine een zwarte knop (met schroefdraad) gedraaid. Ik kan me niet herinneren dat dit anders ook zo was.

Draai ik de stelschroef los dan verdwijnt de zwarte knop weer in de bodem. Ik weet niet waar deze knop voor is, maar waarschijnlijk heeft dit wel met mijn probleem te maken. Weet iemand van jullie waar deze knop voor is? Indien nodig kan ik proberen er een foto van te maken. Ik hoop dat één van jullie klussers mij kan helpen.

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten, Peter
 

Soulfly

  • #2
Sorry, het productnummer is 911896022
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voorzover ik het kan zien is de genoemde schroef bedoeld om de machine horizontaal te zetten en heeft deze weinig met de oorzaak van de lekkage te maken.

Over de oorzaak van de lekkage kan ikzelf weinig zeggen, daarvoor weet ik er te weinig vanaf. Wel weet ik dat er vaak problemen optreden doordat bepaalde onderdelen verstopt zitten. Je zou een of meerdere soda-behandelingen kunnen toepassen om de leidingen, voor zover op die manier mogelijk, weer schoon te krijgen...
 

Soulfly

  • #4
Hallo Kees,

De genoemde schroef lijkt mij géén schroef om de machine recht te zetten, de schroef komt bij lange na niet op de grond, het lijkt mij meer iets van een stel- of afdichtschroef. Het gekke vind ik dat hij open of dicht draait op het moment dat ik het grote tapeind vast of los draai.
 

Soulfly

  • #5
Dit zijn de afbeeldingen, voor zover ik ze er een beetje op kan krijgen.
Bij afbeelding 1, als je de lange pen (die over de hele plaat loopt) aandraait of open zet komt de knop die aangewezen wordt naar beneden of draait er in.



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat is toch echt de hoogte-verstelling!

Alleen is in dit geval de vaatwasser op een paar balken geplaatst, en omdat die hoogte-verstelling ongeveer in het midden zit, heeft ie verder geen effect meer.

Het lijkt me niet zinnig daar verder te zoeken als oorzaak van je problemen.

Overigens is AL5 de code voor waterfill-timeout.
Mogelijke oorzaken:
a. Water tap closed
b. Mains water pressure <0.3 bar
c. Intervention of Anti-overflow device
d. Fill solenoid or connections faulty
e. IWMS - Pressure switch tube obstructed/kinked
f. Pressure switch faulty
g. Siphon created in the drain hose

Voor de zekerheid even de vraag: heb je de kraan wel weer open gedraaid, nadat je het water van die lekkage uit de machine had gehaald?
 

Soulfly

  • #7
Hoi Kees,

Dank je voor je aanwijzingen.
Ik had echt niet gedacht dat het een hoogteversteller zou zijn. Maar goed.

Ik zal de door jouw genoemde mogelijkheden één voor één aflopen, moet toch ergens aan liggen. :)

Bdankt voor je moeite.
 

Soulfly

  • #8
Ik heb nu de machine uitgebouwd, maar ik zou niet weten wat ik nu na kan kijken, schoon kan maken of open kan schroeven. Ik zie in verschillende posts op dit forum dingen staan die ik zo niet kan vinden, misschien kan iemand mij wijzen waar ik moet wezen?







In de ene post staat dit:
Co de Witgoedman schreef:
Onder het filter zit aan de rechterkant een doorschijnende dop die met een sterschroef vastzit, haal deze los, verwijder de 3 blauwe pijpje uit het systeem, even goed opletten hoe het zit.
In de andere post staat dit:
Wasmannetje schreef:
Dan kan het zijn dat via de circulatiepomp water druppelt op de bodemplaat. Nog een voorkomend iets is de stijgbuis, die ervoor zorgt dat het water in de bovenste sproeiarm komt. Dus dan moet u m echt uitbouwen en de rechterzijplaat weghalen, dan kijken of die buis los zit.
En de laatste:
Macron0 schreef:
Het overloopslangetje was vol. Dit kon betekenen dat het labyrint vervangen moest worden echter misschien was het toeval.
Ik zie bij mij in het labyrint ( aan de zijkant) onderin wel wat vervuiling zitten. Kan ik dit zelf schoonmaken of wordt dit meer monteurswerk?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten,

Peter
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb even de links naar de betreffende posts gezet, anders is het zo zoeken voor de anderen! :wink:

Ik kan er zelf verder niets over zeggen, geen ervaring hiermee. Ik hoop dat een van de (schaars beschikbare) witgoed-mannen er nog iets aan kan toevoegen!
 

Soulfly

  • #10
Ik heb beide zijkanten er nu af en zie bij de motor een enorme aangekoekte bende.
Het ziet er ook erg geoxydeerd uit. Ik vermoed dat de pomp lekt.

Wat is jullie advies, is dit nog tegen een redelijk bedrag te repareren of zeggen jullie dit wordt een nieuwe vaatwasser?

Wederom bedankt...



 

Wasmannetje

  • #11
Ik zou de pomp vervangen, kosten zijn even gokken, rond de 150 euro, als je 'm zelf monteert, gaat als volgt:

Kunststoffen buis waar de achterste stelvoet in zit, de 2 haakjes inknijpen, dan met een kleine schroevendraaier de metalen stang iets naar voren drukken zodat deze makkelijk verwijdert kan worden.

Daarna de pomp iets omhoog drukken met een grote schroevendraaier en daarna beete wrikken en een uitrekkende beweging maken.

Wel natuurlijk eerst alle water uit de bak halen waar de filter inzit, anders heeft u een lekkage.

Ook zet ikzelf de machine naar voren, dat werkt makkelijker en is de kunststof buis beter te verwijderen.

Succes ermee
 

Soulfly

  • #12
Hoi Wasmannetje

Dank je wel voor je advies. We hebben ondertussen een nieuwe vaatwasser gekocht, omdat ik zelf niet zo'n held ben met het vernieuwen van dit soort gevoelige en belangrijke onderdelen. Als hiervoor een monteur zou moeten komen zouden we denk ik te veel geld kwijt zijn.

We hebben een nieuwe gekocht, en deze is ook al geplaatst (door mijzelf ;) )
Leuke bijkomstigheid is dat het een A - A machine is en een stuk stiller dan de vorige.

Maar nogmaals bedankt.

Groeten,

Peter
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Veel plezier met de nieuwe vaatwasser en bedankt voor het bericht terug!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu