Airco op zolder

Marcelnam

  • #1
hoi,

ik heb een nieuwe woning gekocht (bungalow) en wil op de zolder een dakkapel over de hele breedte maken (zowel voor als achter) zodat ik daar een paar slaapkamers kan realiseren.
Nu heb ik het idee opgevat om iedere slaapkamer te voorzien van een airco. Het is immers op zolder en dat zal in de zomer best wel warm worden.
Er komen in totaal 5 slaapkamers van ongeveer 2,5x3,5 meter hoogte 2,10 meter.

In de lengte van het huis komt dus een hal met aan beide kanten 3 kamers (één kamer wordt een badkamer, dus houd 5 slaapkamers over) maar gezien de lengte van het huis (10,5 meter) en het feit dat ik de buitenunit aan de zijkant moet plaatsen zou de verste kamer dus 15 meter buis betekenen.

Aangezien de zolder nu helemaal open is wil ik de leidingen in de wanden verwerken (houten frame met isolatie en OSB + gipsplaat).

De vraag die ik heb, bestaan er aircosystemen waarbij ik één setje leidingen door het huis trek en dan middels T-stukken aftakkingen laat maken? of moet ik altijd iedere binnenunit voorzien van een setje leidingen richting buitenunit?
Aansluiten / controle laat ik natuurlijk door een vakman doen, maar de leidingen wil ik zelf zoveel mogelijk leggen nu ik toch de zolder in ga delen (samen met elektra en bij iedere binnenunit een afvoer voor condenswater)

Qua afvoer, als ik een 32mm PVC in de wanden verstop en dan aan het eind één siphon plaats. zou dit voldoende zijn?

Gr,

Marcel
 

Auto-Geen

  • #2
Bij multi-split systemen zijn de binnen units allemaal apart aangesloten op de buiten unit. Condens afvoer met 1 syphon werkt prima. Omdat de kamers niet als te groot zijn kan je ook eens kijken naar een kanaal model uitvoering.
 

Marcelnam

  • #3
dat is een goed idee!! met zoveel slaapkamers lijkt het sowieso op een hotel en ik zou de kanalen in nok kwijt kunnen.
mag je de koude lucht met gewone flexibele buis richting de slaapkamers transporteren? en ik neem aan dat ik die hele ruimte boven de nok naast de kanalen ook vol moet stoppen met isolatie om condens te voorkomen?
 

Auto-Geen

  • #4
Je leidingwerk moet zowiezo geisoleerd zijn.
Kan met:
Geisoleerde flex
1633993202728.png

PE buis
1633993303478.png

Geisoleerde spiro
1633993649364.png

De nok vol stoppen met lijkt me niet slim.
 

Marcelnam

  • #5
dank je wel voor je reactie!
Die bovenste slang kan ik ook achter het knieschot leggen (daar komt ook CV en elektra te liggen) en dan via de tussenwand naar boven brengen zodat de uitstroom bovenin zit.
Aangezien er een flinke dakkapel op komt (over 3 slaapkamers) kan ik de tussenwandjes wel iets dikker maken.
Dit gaat hem worden :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De term bungalow doet suggereren dat het nu een bergzolder betreft. Heb je de bestaande zoldervloer al gechecked of daar wel slaapkamers op gemaakt kunnen worden?

Verder meteen de dakisolatie verbeteren (liefst biobased). In combinatie met zonwering en zomernachtventilatie is er dan meestal geen airco nodig.
 

Marcelnam

  • #7
zoldervloer wordt gechecked, maar volgens de bouwtekening een vloer van 'gewone holle baksteen'.
Kom er niet uit wat het draagvermogen is (er staat "Hutt. Last. 100kg/m2") maar of ze hier nu eigen gewicht of draagvermogen mee bedoelen is mij onduidelijk.

Maar goed, 100kg/m2 zou ook voldoende moeten zijn voor een slaapkamer. (er zijn nu al 2 slaapkamers geraliseerd op deze vloer)

Dakisolatie wordt vervangen. sterker nog het hele dak gaat eraf (eterniet) en er komt een nieuw geisoleerd dak, met nieuwe pannen en de genoemde dakkapellen voor terug

Bijgaand een tekening van de vloer, de stippellijnen zijn de draagmuren op de begane grond waarop ik dus de wandjes voor de hal wil zetten (dragend voor de dakconstructie als de constructeur dit een goed idee vind met het oog op de dakkapellen)

Breedte vh huis is 11,80 meter, de diepte 7,0 meter.
Overspanning woonkamer 3,70 (het rechtse deel, de vloer die horizontaal getekend is) overspanning andere ruimtes maximaal 2,80 meter
De woonkamermuur loopt door tot in de nok en draagt het dak

vloer.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Deze vloer is bedoeld als dakvloer, niet als een verblijfsgebied.
In een woning is de veranderlijke belasting sinds 1992 minimaal 175 kg/m2, daarvoor was het 200 of 150 kg/m2
 

Marcelnam

  • #9
Hoi Rola,

bedoel je hiermee te zeggen dat je hier geen slaapkamers op KUNT maken of dat het er nooit voor bedoeld is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Alles kan, op een vloer van papier maché KUN je ook verblijven, al is ook die er niet voor bedoeld....
 

Marcelnam

  • #11
snap ik dat alles kan :) reden van de vraag is dat er nu ook al twee slaapkamers op die verdieping gerealiseerd zijn en ook al die tijd als slaapkamers gebruikt zijn.
Eigenlijk moet mijn vraag zijn: welk risico loop ik met kleine slaapkamers waar een bed en kledingkastje komt. Aangezien de hal op de dragende muren van de benedenverdieping komen te staan en de tussenwandjes hout/gips/isolatie worden zullen die ook niet veel wegen (en ook deze komen op een plek waar op de BGG een muurtje staat (slechts één heeft geen dragende functie)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Gemiddeld is er in een woning maar 70 kg/m2 aanwezig.
Een woonkamer kan vol mensen staan, of een grote boekenkast, op een slaapkamer kom je regelmatig een waterbed tegen.
Dit voldoet, met de huidige gegevens, niet aan de voorschriften.
Heb je alle bouwtekeningen uit het gemeente archief gehaald? Misschien zit de wapeningstekening van de vloer erbij.
 

Marcelnam

  • #13
Hoi Rola,

Dank je wel voor jouw constructieve reactie!
Dit zijn helaas de enige tekeningen die ik uit het archief kon krijgen maar op de bijgevoegde tekening zie je wel hoe de vloer gelegd is. ik verwacht dat het een NeHoBo vloer is. (ga binnenkort weer naar het huis, zal eens een gaatje in de vloer boren)

Waterbedden gaan we niet neerzetten, het wordt per kamer één persoon met een 1.4x2m bed en een kleine kledingkast (samengesteld gezin dus er zullen niet heel veel kleren liggen, de andere helft ligt immers bij de ex-partner). Wellicht in de toekomst op onregelmatige basis nog een vriendje/vriendinnetje erbij.

De vloer op de woonkamer maak ik me geen zorgen over (die op de verdieping tot jouw opmerking ook niet ;)) die betonvloer is op het zand gestort.

Gr,

Marcel
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Ik weet niet of je dit gaat verhuren of op een andere manier als een soort hotel B&B wil gebruiken?
In dat geval zul je ook aan de eisen van de brandweer moeten voldoen, en zo zijn er nog meer zaken.
(maar dat vroeg je niet)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Marcelnam schreef:
samengesteld gezin dus er zullen niet heel veel kleren liggen, de andere helft ligt immers bij de ex-partner).
Zullen dus slaapkamers voor de kinderen worden. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Dan weet je alvast dat er geen feestjes boven gegeven mogen worden, geen aquarium en zware kasten geplaatst kunnen worden en niet te vergeten dat je bij verkoop verplicht bent dit te melden.

Het is verstandig een constructeur te vragen naar de mogelijkheden om de vloer te versterken. Opties zijn bijvoorbeeld:
- stalen liggers eronder
- versterken met koolstofvezel aan de onderkant
- gewapende druklaag erop
Voor de versterking is een vergunning nodig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
En sluit kanaalunits voor luchtbehandeling niet aan met flexbuis, de weerstand word veel te hoog.Hierddor krijg je extra lawaai en problemen bij koelen/verwarmen omdat er te weinig lucht doorheen gaat.
Hoofdsysteem altijd in vaste buis van voldoende diameter voor de horverlheid lucht en alleen het laatste stukje in een volledig uitgetrokken flexibele buis met demping naar je inblaasrooster en vanaf retourrooster.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcelnam

  • #18
het probleem is opgelost :) de vloer was al verstevigd, bleek dat de vaste trap er nooit in gezeten heeft (staat ook niet op tekening) en met het aanbrengen van de trap is de vloer verstevigd.
konden we mooi zien door een plank rond de trap weg te halen waarbij we de nehobo stenen zagen, de originele druklaag met daar bovenop een extra laag.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu