Airco op bestaande groep

Wij zijn van plan om binnenkort een duo-split airco te laten installeren (2x 3,5kW), waarbij de buitenunit (4kW) op de bestaande (geaarde) WCD van het balkon wordt aangesloten.
Volgens de installateur zou er geen aparte groep voor nodig zijn, gezien de huidige belasting van deze groep (ABB B16~230v), gekoppeld aan het feit dat je zelden toto nooit alles tegelijk op volle sterkte aan hebt staan op deze groep.
Wij hebben echter ook her en der gelezen dat dit voor issues kan zorgen met de verzekering o.i.d. indien er wél wat gebeurt. Het betreft een woning uit 2022.

De groep waar het balkon bij hoort, beslaat tevens de woonkamer en de badkamer (geen idee waarom dit zo gekozen is) en heeft dit aan zich 'hangen':
-Woonkamer
TV (QLED, 55" 2021) 200w
Gameconsole 225w
Versterker 170w
KPN Mediabox 4K 10w
Platenspeler max. 13W
2 Wandlampen LED 12W


- Wandlichtpunt
Plafondlamp 4-spots (LED, 3W)
Plafondlamp 2-spots (LED, 3W)


- Badkamer
Plafondlamp 17W
Wandkastje deurverlichting 9W
Oplader tandenborstels 1W
Oplader scheerapparaat 6W


Er zou in ons geval het volgende bij gaan komen (bij de buitenunit wordt een werkschakelaar geïnstalleerd):

- WCD Balkon
Buitenunit airco
Opgenomen vermogen 850W


Bron: https://www.intercool.nl/2-ruimten/ras-2m14g3avg-e


Heeft de installateur in dit geval gelijk c.q. is dit prima op deze wijze te laten installeren of doen wij er wijs aan toch een eigen groep toe te gaan wijzen aan de airco?
 
Als je alles tegelijk aanzet zit je nog onder de 1500W. Je zou dan nog zelfs kunnen stofzuigen op die groep en dan gebeurt er niets. Het opgenomen vermogen verandert wel als je gaat verwarmen en het is heel koud buiten. Bij -10 zou de airco zomaar 2kW kunnen verbruiken.
Voor de verzekering maakt dit niets uit, de leiding is immers beschermd voor 16A door de automaat
 
De eis dat apparaten met een vermogen > 2kW op een eigen groep moet is wellicht vervallen in de nieuwste versie van de norm. Maar toch zou ik voor apparaten met een vaste opstelling gewoon deze regel aanhouden.

Ook handig bij onderhoud of andere problemen: Groep uitschakelen en klaar.
 
Bij een airco wordt een werkschakelaar geplaatst, dus die kan gebruikt worden voor het uitschakelen bij onderhoud.
Ik zie dat dat al genoemd wordt trouwens.

Als bij de specificaties van de airco staat dat het elektrisch vermogen 850W is, dan kan dat zonder problemen bij de groep aangesloten worden. Dat vermogen zou bij verwarmen het zelfde moeten blijven, er zit geen elektrische element in.
 
1753007731851.png

Vermogen bij koelen en verwarmen is nagenoeg gelijk.
Met het aansluiten op een WCD heb je gelijk een mogelijkheid om spanningsvrij te maken bij onderhoud.
 
Dank voor de reacties, ik snap het nu wat beter wat er bedoeld werd tijdens het adviesgesprek en wat er in de daaropvolgende offerte is gezet.

V.w.b. het daadwerkelijke gebruik van de airco: deze zullen wij voornamelijk overdag gebruiken d.m.v. schema's in de app, zodat deze niet 's avonds/'s nachts hoeft te werken (ook met het oog op geluid/buren). Wanneer wij zelf thuis zijn en de TV, verlichting o.i.d. aanhebben, zal het systeem (hopelijk) nog maar minimaal. hoeven te werken voor de rest van de dag.
 
Wat vermogen betreft geen probleem, alles kan tegelijk aan.

Enkel in het voorbeeld van de stofzuiger zou het fout kunnen gaan als de airco op dat moment inschakelt. Een airco kan een behoorlijk hoge inschakelstroom hebben.

Ik zou het bij mezelf gewoon zo aansluiten.
 
Nog even afgezien van of het kan en mag, die airco moet je netjes achter een officiële werkschakelaar zetten. Niet gaan pielen met een stopcontact.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan