Airco buis door houten paneel?

pherdywae

  • #1
Beste klussers van Klusidee,

Sinds kort heb ik een mobiele airco, hier heb ik voor gekozen omdat ik in een appartement woon waar geen buitenunits aan de gevel bevestigd mogen worden (ook geen plek op het balkon voor een buitenunit want binnen is er geen plaats voor een airco aan de muur). Ook is er geen plaats voor een monoblock airco want daar is simpelweg geen ruimte voor (veel grote ramen).

Ik zou simpelweg die slang van de mobiele airco uit t raam kunnen laten hangen, maar dit vind ik gekloot en ik heb 2 katten waardoor dit altijd goed afgedicht zou moeten worden. Dit ga ik in de eerste instantie wel doen via de balkondeur, maar ook dat lijkt me onhandig in de zomer als je toch even naar buiten wilt.

Nu had ik het ingenieuze idee om een gat in de het houten(?) gedeelte van de muur te laten boren (afb. 2) en daar de slang van de airco op aan te laten sluiten zoals op afbeelding 1. De muur is ongeveer 8cm dik (afb. 3) en aan de buitenkant zou ik een rooster willen zetten (afb. 4).

Klinkt dit als een logisch idee of juist enorm stom? Ik kan me ergens wel voorstellen dat indien dit niet zorgvuldig wordt gedaan, dat er dan mogelijk enorm veel vocht door de muur zou kunnen trekken.

Heeft iemand hier een aanvulling/mening of ervaring mee? En hoe zal ik dit in de winter kunnen 'dichten'?

Zelf dacht ik aan een spirobuis die ik in de winter vol kan stouwen met isolatiemateriaal met daarop een bijpassend deksel.

Betreft de VVE; ik zit zelf in het bestuur en verwacht geen problemen hiermee.

WhatsApp Image 2024-05-04 at 15.01.06.jpeg WhatsApp Image 2024-05-04 at 15.01.07.jpeg WhatsApp Image 2024-05-04 at 15.01.07 (1).jpeg WhatsApp Image 2024-05-04 at 15.02.02.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat deksel kan je er niet op hebben als de airco aanstaat. De luchtdoorlaat is veel te klein.
Het rendement van dit soort airco's valt al een beetje tegen, met dat rooster ervoor zal ie slechter koelen en in storing of zelfs kapot kunnen gaan.

Verder geen probleem, behalve dan dat er wel ergens lucht van buiten naar binnen moet kunnen.
 

Kaajee

  • #3
Je kunt even kijken naar de lucht doorvoer van verschillende roosters, lijkt me bij deze overigens nog wel meevallen hoor. Tov van een gewoon gat zullen die paar lamellen niet zo heel veel extra weerstand veroorzaken. Je kunt ook kijken naar een echt lammelen rooster die open en dichtvallen.

Maar je schrijft 'gat boren in hout' , maar het lijkt me niet dat je een houten buitenmuur hebt, toch?
Aan de binnenkant zit wellicht een plaat hout, maar de.muur zelf is van steen. Best invasief om een gat (van zo'n 20? Cm) in je buitenmuur te boren/zagen voor een mobiele airco.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het gat zal in het blauwe paneel onder het raam komen.
Aan de bakstenen ernaast te zien is het geen oud gebouw, dus asbest zal er niet in zitten.

De lamellen, de rand en het gaas kan zo voor een halvering van de luchtdoorlaat zorgen.
Voor een airco is een scherpe bocht in de buis eigenlijk al teveel.
 

HenkL14

  • #5
@Kaajee

Dat blauwe paneel is een houten paneel of kunststof of nog iets anders, daar zit geen steen tussen.
 

Kaajee

  • #6
Aha clear (hoop ik)
(Ik keek alleen naar de foto van de dikte).

Eventueel een groter gat zagen en met een verloop werken, dan kan een groter rooster geplaatst worden.
Die haakse bocht kan wel een rol gaan spelen inderdaad, alhoewel ik slangen van zo'n airco in ergere bochten heb zien liggen.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu