Airco bromt en trilt

edje2021

  • #1
hallo Allemaal
graag zou ik wat advies en hulp van jullie willen ontvangen. ik heb afgelopen maand een mitsubishi h.i. srk/src 25 zs-w single split laten plaatsen.
De buiten unit van de airco gaat af toe erg brommen en flink herrie maken, ik dacht eerst dat dit de compressor was en heb de installateur gebeld en is lang geweest maar op dat moment maakte de buiten unit het geluid niet. het is erg vervelend en de trilling is ook erg irritant ik zelf en de buren hebben er last van en wat ook vervelend is is dat het maar af en toe gebeurt nu staat hij al de hele avond aan en is nog fluister stil? en soms begint die als hij1 minuten aanstaat? heeft iemand enig idee at het zou kunnen zijn of ook een soortelijk probleem gehad met zijn airco?

buiten unit airco maakt lawaai

ik hoop dat iemand me kan helpen en ik een rustige koele zomer heb aankomend jaar.

groeten
edjw
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het brommen komt doorgaans van de compressor inderdaad. Ik zou een filmpje maken op het moment dat hij wel weer bromt (binnenshuis en buiten bij de unit) en dit weer aan de installateur laten zien. Je hebt immers garantie.

Hoe is de buitenunit gemonteerd? Muur beugel of staat die op een dak of bestrating? Zitten er wel dempers tussen? Bij een muurbeugel bijvoorbeeld van die rubberen schoteltjes onderaan de benen van de beugel.
 

edje2021

  • #3
de buiten unit hangt aan een muurbeugel en zitten standaard rubbers onder die bijgeleverd worden.
de monteurs hebben hem netjes geplaatst alleen de service is echt slecht hun hebben hun werk gedaan en daarmee klaar moet het voor de rest zelf maar uitzoeken. andere rubbers besteld en zal deze er zelf onder plaatsen snap alleen niet dat mijn buurman een chigo airco heeft en nergens last van heeft en ik een A merk en maakt meer herrie en trilt meer? zitten ook rubbers tussen muurbeugel en muur.

image_6483441.JPG image_6487327 (8).JPG
 

edje2021

  • #4
rubbers

image_6487327 (9).JPG
 

ABCDE

  • #5
Wordt er door de leidingen aan getrokken?
 

edje2021

  • #6
volgens mij niet zitten achter de unit nog speling

image_6487327 (10).JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Verandert het geluid als je de unit stevig vastpakt of iets optilt ofzo?

En maakt hij dit geluid dan continu of enkel als de fan draait?
 

edje2021

  • #8
het geluid komt echt van binnen en niet echt goed beet gepakt kan ook bijna niet hangt niet heel praktisch om er bij te komen helaas zoals ik het hoor lijkt het van binnen te komen.
Het vervelende is ook dat het maar het niet contant gebeurt soms 3x per avond en gisteren avond helemaal niet? dit maakt het voor de installateur ook lastig zoeken want toen hun er waren maakte de buiten unit het geluid niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Tja dan kunnen wij er op afstand ook weinig mee met zo weinig informatie...

Je zult toch wat moeten gaan proberen. Als het gebrom minder wordt als je de unit vast pakt dan resoneert er wellicht iets. Ergens een rubber toevoegen kan dan helpen.

Dit zijn vaak lastige klachten zeker als ze niet altijd voorkomen.
 

Lampje45

  • #10
Als eerste fout, zie ik dat er wel rubbers zitten tussen fundatie en de unit.
Maar de bout die in de fundatie geschroefd is, staat koud op de unit geschroefd.

Er is hier sprake van een akoestische kortsluiting die het geluid, wat een apart hoofdstuk is, niet zal dempen en zal doorzetten in de harde constructie.
Dus zorg ervoor dat de bevestingsbout nergens het metaal koud kan raken. Grotere gaten of kleinere en langere bouten. En dat er onder de ring bij de boutkop ook een rubber ring komt.
Niet te strak trekken en aan de onderkant zekeren met nylock moeren tegen lostrillen.

Want, zoals het nu gemonteerd zit, hebben de rubber delen helemaal geen functie.

Dit buiten de random optredende trillingen, die waarschijnlijk in het resoneren bij een bepaalde belasting gezocht moet worden. Maar dat is vanaf mijn bureau niet te bepalen, daarvoor moet je bij de installatie zijn.

Als tweede fout zie ik dat er door het tussen de unit en de wand proppen van een kabel ook een geluidsoverdracht rechtstreeks plaats vindt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Bij deze airco heb ik zelf inderdaad deze dempers geplaatst, de leverancier gaf ze er bij:
(moet alleen de airco weer even afstoffen)
Ik heb hetzelfde merk en type en deze zijn bijzonder stil.


20210518_111304.png
 

Lampje45

  • #12
Ja juist Ronny, want deze bout staat niet in contact de fundatie.
Wij noemden dat in het verre verleden swingrubbers.
Zoek maar eens onder deze benaming en er gaat een wereld voor je open.
 

Frank2010

  • #13
Dag Allen,

Met interesse was ik dit onderwerp aan het doornemen, gezien ik dezelfde klachten heb met de trillingen die ik in huis hoor. Mijn airco (buitenunit) is op dezelfde manier op de beugel geplaatst als edje2021. Nu heb ik vergelijkbare rubbers/dempers aangeschaft als Ronny liet zien op de foto. Nu komt mijn vraag; kan ik zonder problemen de buitenunit enkele centimeters optillen om de oude harde kunststoffen ring van de beugel nu te verwijderen en de nieuwe rubbers eronder te plaatsen? Dit vraag ik i.v.m. de leidingen die aangesloten zijn tussen de binnen en buitenunit. Deze staan niet strak, zit nog wel in een boog vanuit het gat in de muur achter de buitenunit naar de aansluitkoppelingen op de unit zelf (niet in een rondje, zoals eerder op de foto's was te zien in dit onderwerp). Ik lees her en der op internet dat de leidingen gevoelig zijn en eventueel kunnen breken. Dat wil ik natuurlijk niet :)

Alvast bedankt voor jullie tips en reacties!
 

Lampje45

  • #14
Ik kan me even niet voorstellen wat je bedoelt met een enkele centimeters om hoog tillen.
Als jij swingrubbers neemt van het type C (met een inwendige schroefdraad, dan maak je de bout los zet een wigje onder het gestel zodat de unit een mm vrij komt dan kun je zo het swingrubber er stuk voor stuk tussen zetten.
Als je de verkeerde rubbers hebt gekozen (met draadeinden) dan moet je te veel kracht op de leidingen zetten en is het echt afhankelijk van het materiaaltype en de lengte van de leiding wat het aan beweging kunt hebben.

Trillingdemper type C

Als het leidingwerk zo star is aangesloten, dan is er bij de montage een duidelijke fout gemaakt.
Want de montage moet dusdanig zijn dat een unit vrij moet kunnen trillen van zijn fundatie. Uiteraard binnen bepaalde grenzen.
Kan dit niet, dan deugt de installatie niet.
Vergeet ook even niet dat starre leidingen ook geluidoverdracht geven.
En als de leiding in een boog is gebogen, zoals je zegt, dan heeft hij deze bewegingsvrijheid dus wel.
Want daarvoor is een boog.
 
Laatst bewerkt:

Frank2010

  • #15
Yes, het ging mij inderdaad om of het mogelijk was om het een stukje omhoog te wippen (2cm minimaal, want zo dik is de demper). Inmiddels zit hij ertussen met hulp van de buurman. Bedankt!
 

Lampje45

  • #16
En is het geluid minder geworden?
 

Frank2010

  • #17
Denk ongeveer voor 50% wel! Als je goed luistert hoor je ergens ver weg wel nog een brom. Maar een heel stuk minder hinderlijk dan het was! Misschien moet ik de bouten iets losser draaien i.p.v. strak.
 

Lampje45

  • #18
Ja de brom zal je niet kunnen oplossen, die is er gewoon. Wel de voortplanting van geluid, daar kun je wel wat aan doen.
Bouten losser draaien, zou ik niet doen, tenzij je nylock moeren gebruikt.
Want het moet wel vastzitten.
Wel oppassen dat je geen torsie in de demper veroorzaakt door het vastdraaien, dus schroefdraad even sprayen met siliconenolie. Want anders werkt de demper niet optimaal.
 

Frank2010

  • #19
Yes, dat is gelukt. Nee de brom komt inderdaad van de compressor af. Dat is een feit, maar het werd doorgegeven aan de muur. Nu een stuk minder actief, dus nu al zeker tevreden met het resultaat. Dank voor de tips! Torsie zit er inderdaad niet in, maar de bouten zitten wel gewoon goed vast. Ik denk dat ik het op deze manier een tijdje ga proberen :-)
 

Roelof H

  • #20
Is het zo dat hoe groter( hoogte/diameter) hoe beter? Of kun je ook overdrijven met de afmeting van de trillingdempers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu